Annons
Annons
Vy över Tallinn med gröna parker

Estlands huvudstad Tallinn har utsetts till Europas miljöhuvudstad 2023 – vi ger er gröna tips till staden! Foto: GettyImages

Estland

3 gröna tips till Tallinn – Europas miljöhuvudstad 2023

Vagabonds estniska webbredaktör ger sin bästa gröna tips till Tallinn, Europas miljöhuvudstad 2023. Från mat och stadsdelar till slott och konst.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-30 Uppdaterad 2022-12-01

1. Mat & dryck

Det traditionella estniska köket med lokala råvaror och hållbara alternativ hyllas på såväl finkrogar som nyskapande restauranger. I stadsdelen Kopli, som man lätt når från stadskärnan med spårvagn 1 och 2, hittar men ett bageri på dagen som blir restaurang på kvällen. Karjasi Sai knådar fram underbara bakelser och bröd medan Barbarea bjuder på dela-rätter och naturvin. Råvarorna är ekologiskt odlade så långt det är möjligt och de samarbetar med estniska bönder för schyssta produkter.

Fotografiska i Tallinn äter man gott och hållbart, så pass att restaurangen tilldelades en av de två gröna stjärnorna som Estland fick från Michelinguiden 2022. Den andra restaurangen, Põhjaka herrgård, ligger mitt i landet i Järvamaa.

I gamla stan finns en gammal goding som håller vegan-fanan högt – Vegan Restoran V. Estlands allra första veganska restaurang slog upp portarna i april 2014 och sen dess har det tuffat på utan kött och mejeriprodukter.

Ta in vyn över gamla stan i Tallinn. Foto: GettyImages

2. Ta dig runt

Det är enkelt att ta sig runt i Tallinn. Till fots kan man promenera mellan hamnen och den otroligt vackra medeltida stadskärnan. Dessutom kan man promenera till omkringliggande stadsdelar som på senare år blivit hem för kreativa själar, hippa restauranger och klubbar. Det går också utmärkt att ta sig runt med spårvagnen.

Tips! I stadsdelen Kalamaja promenerar man bland de gamla kulörta arbetarbostäderna i trä. Titta in i saluhallen Balti Jaama Turg och strosa genom kreativa Telliskivi där det finns restauranger, barer och små butiker. Bredvid tågspåren ligger ett av stadens bästa små hak, The Kurze. Här serveras mat från den ryska delstaten Dagestan – färgglada dumplings, soppor och det syrliga brödet Chatjapuri med diverse fyllningar. Vid flyghamnen hittar man Lennusadam Seaplane Harbour – ett av stadens mest intressanta och välgjorda museum. Sjöfartsmuseet ligger inhyst i de historiska hangarerna med spännande utställningsföremål och attraktioner.

Kulöra trähus i Kalamaja. Foto: GettyImages

3. Gröna oaser & konst

Ta en tur till Kadriorg-palatset. På slottet, som byggdes på order av den ryska tsaren Peter den store år 1718, kan man ta del av deras konstsamling. De omkringliggande trädgårdarna och angränsande parkerna ger tillfälle att promenera bland fontäner, blomsterprakt och ännu mer konst. På Estlands Konstmuseum, KUMU, finns konsthistoriska utställningar, ett galleri för modern konst samt ett konst-laboratorium för lokala och internationella konstnärer.

Kaffet hittar du på Gourmet Coffee, där det också serveras en ypperlig lunch. För middag rekommenderas Mantel & Korsten. Inredningen och maten håller hög klass, men ändå känns det otroligt hemtrevligt. Menyn hintar om medelhavet med en intresseväckande tvist.

Kadriorg i Tallinn huserar och omges av konst. Foto: Frederic Köberl/Unsplash

Om Tallinn som miljöhuvudstad

I september 2021 stod det klart att Estlands huvudstad Tallinn utses till Europas miljöhuvudstad (European Green Capital) 2023 efter att i finalen ha ställts mot Krakow, Sofia och Helsingborg. Som en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa och världsarvslistad av UNESCO, kännetecknas Tallinn av en rik kultur, levande stadskärna och offentliga grönområden.

Under året som miljöhuvudstad ligger Tallinns huvudfokus på biologisk mångfald, minskning av stadens koldioxidavtryck och en principbaserad hållbarhetsförvaltning. Målet är att involvera Tallinns lokalsamhälle i stadsutvecklingen, hitta möjligheter att stödja och genomföra grön innovation, utveckla koldioxidneutral mobilitet, cirkulär ekonomi samt hjälpa stadens invånare att bättre förstå vikten av miljöskydd. 


Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-30
EstlandRestipsAnsvarsfull turismTallinn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen