Foto: Johan Marklund.

Foto: Johan Marklund.

Restips

4 spännande aktiviteter i Innsbruck

Sommarskidåkning och hisnande klättringsleder som går fram över forsande floder. Här är fyra aktiva utflykter som nås från Innsbruck.

Text: Per J Andersson • 2016-06-22

1. Area 47, Ötztal

Äventyrspark för modiga

Om du vill höja antalet kickar per minut och maximera äventyrskänslan ska du bege dig till äventyrsparken Area 47 i utkanten av byn Ötztal vid ingången till Ötzdalen väster om Innsbruck. Här finns höghöjdsbana där du tar dig fram på undersidan av den höga vägbron 30 meter över floden Inn, och dessutom klippklättring, rafting, motocross, linbanan Flying fox, jätte-gungan megaswing, kanonen som skjuter dig som en kanonkula över sjön och en trampolin med en fallhöjd ner till den konstgjorda sjön på hela 27 meter. Är du inte så modig kan du nöja dig med blobbing, som innebär att du hoppar på en jättelik luftkudde och studsar ner i vattnet – eller åker vattenrutschkana. 

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
iiiiii! 27 meter över floden Inn. Foto: Johan Marklund.

De flesta gästerna kommer över dagen och gör olika aktiviteter och äter lunch på terrassen vid sjön och middag i den argentinska grillkrogen. Men här finns också hotell för de hängivna som inte fått nog av en dags adrenalinstinna aktiviteter.

Så maxar du antalet kickar: Entré till Area 47 är 21 euro, då ingår alla aktiviteter på området. Du kan också gå in gratis som åskådare, besöka kaféerna och restaurangerna och nöja dig med att titta på de modiga. Åldersgräns 12 år. Mer info på area47.at.

2. Innsbruck Ski Pass och Hintertux

Skidåkning året om

Runt Innsbruck finns nio skidområden. Mest stadsnära skidbackar finns på Nordkette, som du når med bergståg och kabinbana från stadens centrum. Bästa skidorten är barnvänliga och snösäkra Kühtai som två kvällar i veckan har kvällsskidåkning med långa åk. Och på Stubaierglaciären öppnar liftarna och pisterna redan i slutet av september och håller Ù?ppet våren ut.

Men vill du åka skidor mitt i sommaren får du ta lokal-tåget en dal österut, till Zillertal där det året runt bjuds skidåkning på glaciären i Hintertux. Liftarna når upp till evig snö på 3 200 meters höjd.

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
Aldrig off season. På Hintertuxglaciären får du sköna åk i mjuk nysnö året runt.
4 spännande aktiviteter i Innsbruck
Sjön under pisten, i glaciärens mage.

– Det pratas mycket om global uppvärmning. På sjuttio-talet växte glaciären. Idag krymper den. Men på medeltiden var det faktiskt mycket varmare i Alperna. För tusen år sedan växte det träd här uppe där det idag bara är berg och is. Klimatforskarna har hittat träd infrysta i isen, berättar Sara Moser som är marknadschef för Hintertux skidanläggning.

Stolparna som bär upp liftvajrarna är fästa i is, inte i berg. Eftersom glaciären rör på sig plockas liftarna ner och monteras upp på nytt två’?tre gånger om året.

Hintertux är ett eldorado för den som vägrar ta av sig pjäxorna på våren. Med sina 19 liftar och sammanlagt sex mil pister har skidanläggningen blivit mötesplats för såväl amatörskidnördar som elitskidåkare från hela världen.

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
I Hintertuxglaciären finns en av Alpernas största isgrottor.

Här uppe finns också en av världens största naturliga isgrottor där man går på guidad vandring i glaciärens mitt, i en sagovärld med upplysta blå isgångar vid sidan av en kluckande underjordisk sjö. 

Så kommer du i kontakt med kung Bore på sommaren: Alla nio skidområden runt Innsbruck täcks av liftkortet Innsbruck- Ski Pass och nås med gratisbussar från centrum, 124 euro för 3 dagar, mer info på innsbruck.info. Ett liftkort under sommarhalvåret på Hintertuxglaciären kostar 41,50 euro för 1 dag och 111 euro för 3 dagar. Guidad vandring i isgrottan kostar 16 euro (långa turen på 1 tim) eller 8 euro (korta turen på 30 min). Vill du göra mer än att åka skidor i Zillertal kan du köpa Zillertal Activcard (60 euro för 6 dagar) som ger dig fri kollektivtrafik (buss och tåg), entré till 6 utomhuspooler och en t/r-resa per dag i var och en av sammanlagt 11 liftar i dalen. Mer info på hintertuxergletscher.at.

3. Nordkette Kletterarena

Tuffare än vandring, lättare än klättring

Redan 1843 säkrade man leden upp på österrikiska Hohe Dachstein i Österrike med en vajer. Några år senare fick Grossglockner, landets högsta berg, en liknande vajerled. Under första världskriget byggde italienska militären klättringsleder i Dolomiterna för att soldaterna lätt skulle kunna ta sig upp på bergstopparna och spana på den österrikisk-ungerska fienden.

 

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
Nordkettes klättringsstig börjar med en rejäl uppfärsbacke.

Lederna kallades Via Ferrata och blev så småningom en friluftsaktivitet för dem som tycker att klippklättring känns för läskig och vanlig vandring för mesig.

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
Via Ferrata-guiden Anton Heufelder gillar hisnande stup.

I Innsbruck tar du bergståget och linbana på Nordkette, där en lång via Ferrata, eller klettersteig som det heter på tyska, böljar upp och ner över topparna västerut, med Kemachertoppen (2 480 m ö h) som högsta punkt. Utmana dig själv och spana in bergens mest avslappnade klättrare: bergsgetterna.

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
»Och vad gör ni här?«. Alpgetterna är inte längre ensamma på toppen.

Så blir du själv bergsget: På leden, som döpts till Nordkette Kletterarena, kan du välja var du vill avbryta. Kortaste rutten tar 3–4 tim, längsta 7 tim. Därefter promenerar du tillbaka till kabinbanans toppstation, Hafelekar. Ät sedan långlunch i solen på terrassen till restaurang Seegrube. En tur-och-returresa Innsbruck–Hafelekar går på 29,30 euro. Mer info på nordkette.com.

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
Klättringsstig. Lättare än klippklättring, mer utmanande än vanlig vandring

4. Patcherkofel

Vandra med murmeldjur

Från toppen av Patcherkofel (2 248 m ö h) är sikten fri söderut mot Italien och Europbrücke, världsdelens högsta bro. Morgonsolen letar sig sakta över bergsryggen och värmer i ansiktet, fast det ännu är frost i mossan. Stigen slingrar sig mellan tallar och granar upp mot Gripfelstube. Röken stiger spikrakt upp ur stugans skorsten och på terrassen sitter vandrare i färgglada skaljackor och äter buchweizentorte (nöt-kaka) med vispad grädde och dricker te med zirben-schnaps (sprit gjord på sav från cembratall som på tyska heter zirbelkiefer).

4 spännande aktiviteter i Innsbruck
Dagg i mossan och murmeldjur i skuggan. Vandringen upp till Gripfel­­stube är enkel och naturskön.

På den åtta kilometer långa vandringen upp till stugan från liftens toppstation har jag sett murmeldjur som lufsar fram i gräset, stannar, reser sig upp på bakbenen och står vaggande fram och tillbaka och spanar. Hade jag kommit lite tidigare, före de andra vandrarna, hade jag kanske också fått syn på alpgetter, stenbockar och rävar, men nu verkar de ha gömt sig i skuggan bakom klippblock eller inne i barrskogen.

Vandringen på Patcherkofel kräver inga superkrafter. Lederna böljar snällt upp och ner med små nivåskillnader, medan utsikten och upplevelsen av skönhet, ömsom norrut över Innsbruckdalen, ömsom söder-ut mot Brennerpasset, får din stelfrusna själ att tina. 

Så tar dig upp i världen:Ta buss från Innsbrucks centrum till Tulfes och kabinbanan Glungezerbahn som tar dig över en golfbana upp på bergskammen. Eller så åker du spårvagn till Ig och tar Patcherkofelbahn därifrån. Om du köper Innsbruck Tourist Card (33 euro för 24 tim, 41 euro för 48 tim och 47 euro för 72 tim, innsbruck.info) får du inte bara fri entré på stans alla museer utan också fri resa på kollektivtrafik och en resa upp och ner i alla sommaröppna liftar.

Österrike: Stad + berg = Innsbruck

8 måsten i Innsbruck

Världens mest häpnadsväckande berg

17 personer som ville ha en fin dag på stranden men misslyckades totalt


Text: Per J Andersson • 2016-06-22
Restips

Scroll to Top