Annons
Annons
Sandstrand på Sri Lanka

Sri Lanka – en av Per J Anderssons favoritöar i världen. Foto: GettyImages

Restips

5 favoritöar du borde lägga till på din bucketlista

Vagabonds redaktör Per J Andersson är aktuell med boken "Drömmen om en ö" – här listar han sina 5 favoritöar.

Text: Per J Andersson • 2022-11-12 Uppdaterad 2022-11-14

1. Denis Island, Seychellerna

En av de minsta öarna i den jättelika seychelliska arkipelagen strax norr om Madagaskar. På den före detta plantageön som bara är några kilometer i omkrets har Kathleen och Mickey Mason gjort allt för att återskapa den biologiska mångfalden. Nu har de sällsynta fågelarterna återkommit, medan karettsköldpaddorna kravlar upp på stränderna för att lägga ägg. Här finns en ekologisk bondgård för självförsörjning, men annars mest svirrande och pipande djungel och glest utspridda lyxbungalower som man kan hyra.

Seychellerna må vara paradisöar som gör sig bra på bild, men här finns också en omhändertagen biologisk mångfald. Foto: GettyImages

2. Havelock, Indien

En av de öar i den indiska ögruppen Andamanerna som är öppen för turism. Turismen är huvudinkomstkällan, men sparsmakat och försiktigt etablerad med rejält strandskydd vilket gör att pärlor som Beach no 6 och Elephanta Beach är relativt opåverkade av människan och känns jungfruliga. Snorklingen och dykningen är fantastisk. Se bara upp för saltvattenkrokodilerna.

Havelock Beach – Indiens paradisöar är många, Havelock är en. Foto: GettyImages
Det finns mer än fiskar i vattnet på Havelock. Foto: GettyImages

3. Sri Lanka

Ön som under åren drabbats av så mycket elände. Inbördeskrig, tsunami och nu senast ekonomisk kris. Men oj så vacker och oj vilken mänsklig värme man möter nästan överallt. Böljande teplantager, bergshotell i tudorstil, nationalparker, mysiga homestays och B&B:s, ljusgula stränder med surfing i världsklass och en spännande kulturblandning av buddistiskt-singalesiskt och hinduiskt-tamilskt kryddat med några nypor kolonialnostalgi från de århundraden då portugiser, nederländare och britter styrde.

Fiskare prövar lyckan på Sri Lanka. Foto: GettyImages
Böljande teplantager är något man inte kan få nog av. Foto: GettyImages

4. Naxos, Grekland

Av alla vackra öar i den grekiska ögruppen Kykladerna ligger Naxos mig varmast om hjärtat i hård konkurrens med Serifos, Amorgos, Sifnos och Folegandros. En livlig hamnstad att vimla genom gränder i. Berg och dalar att vandra i. En bergstopp att bestiga (Mount Zeus, 1 018 m ö h), arkipelagens bästa taverna att äta på (vid stranden Mikri Vigla), och en fem kilometer lång strand (Plaka) ramas in av klippor och gräsbevuxna sanddyner att bada från.

Öluffa i den grekiska övärlden, men missa inte Naxos vad du än gör. Foto: GettyImages

5. Svartsö, Sverige

Bara några mil från där jag bor ligger en av mina svenska favoritöar. Till Svartsö i Stockholms skärgård kan jag ta båt från Strömkajen mitt i huvudstaden. Till skillnad från många andra öar i samma skärgård är Svartsö levande året runt. Här finns ett återupplivat lantbruk, glampingtält, en gourmetkrog, ett fint vandrarhem, en offentlig bastu intill en badbrygga och så Bistro Sågen med sin Skrot Nisse-romantik och hippie-chic-estetik.

Boktips!

Boken Drömmen om en ö finns att köpa på bland annat Bokus och Akademibokhandeln.


Text: Per J Andersson • 2022-11-12
RestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen