Annons
Annons
Döda havet kan vara borta om 45 år. Foto: Thinsktock.

Döda havet kan vara borta om 45 år. Foto: Thinsktock.

Restips

8 platser att besöka innan de förändras för alltid

2015 samlades världsledare i Paris för FN:s klimattoppmöte COP21 för att komma överens om åtaganden som minskar klimatpåverkan och utsläpp av olika växthusgaser.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-30 Uppdaterad 2021-09-14

För några platser kan det dock redan vara försent. Här är 8 platser som förändras på grund av mänsklig påverkan och som riskeras att förändras för alltid.

1. Venedig

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
Upptäck Venedig innan det är för sent.

Risken för översvämning, stigande havsnivåer och ruttnande huspålar som sakta sjunker ner i marken har länge varit ett hot mot kanalstadens framtida existens. Många frågar sig hur länge Venedig kommer att finnas kvar. Tidigare hade man trott att Venedig slutade att sjunka vid 2000-talet, men ny forskning har visat att staden fortsätter att sjunka.

Hoppet stavas MOSE, ett kostsamt dammsystem som är tänkt att skydda lagunen från en höjning av vattennivån på upp till 60 cm. Det är dock en lösning som har gått 10 år över tiden, som inkluderar fängslade politiker och korruptionsanklagelser och som kritiker menar ändå bara är en kortsiktig lösning.

Så om du ännu inte besökt Venedig, vandrat över stadens många broar med en gelato i handen, flytt undan duvor på Markus-platsen och druckit Bellini på Riva degli Schiavoni – åk!

23 galet pittoreska städer i Italien

2. Patagonien, Argentina och Chile

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
Perito Morenoglacieären, Argentina.

De vidsträckta landskapen i Patagonien på Sydamerikas spets hotas av klimatförändringar. Glaciärerna som finns i södra och norra Patagonien är de största volymer av is som finns på det södra jordklotet utanför Antarktis men de smälter i en stadig takt.

Enligt satellitbilder och mätningar krymper vissa glaciärer dubbelt så snabbt för ungefär ett sekel sedan och de senaste 15 åren har förändringarna accelererat oroväckande snabbt. 

3. Maldiverna 

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
Flera öar och atoller i Maldiverna hotas av översvämning och erosion.

Maldivernas vackra stränder, många obebyggda paradisatoller och ett sprudlande liv under ytan gör önationen till en drömdestination för de flesta.

Men det lågt belägna landet riskerar att slukas av havet om havsnivån fortsätter att stiga. Ingen av Maldivernas atoller ligger mer än 2 meter över havsnivån och för 50 av de 200 bebodda öarna är hotet av kusterosion redan påtagligt.

Även ögrupper som Kiribati, Solomonöarna, Palau och Seychellerna riskernar att försvinna i takt med att havsnivån stiger. 

Seychellerna – drömmarnas utpost

4. Glacier National Park, USA

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
Grinnell Glacier kan snart behöva byta namn Grinnell Lake.

Glacier National Park ligger i Klippiga bergen vid den kanadensiska gränsen i delstaten Montana. Området rymmer drygt 130 sjöar, flera historiska bergsstugor som är klassade som nationella landmärken och ett rikt djur- och växtliv med över 1 000 olika växtarter och 100 olika djurarter.  

För drygt 100 år sedan fanns det ungefär 150 glaciärer i nationalparken, år 2010 fanns det bara 25 glaciärer av betydande storlek kvar. De kvarvarande glaciärerna beräknas ha försvunnit inom 15 år vid 2030, om inte tidigare. 

Vill du uppleva glaciärer på närmare håll kan resa du till Alperna, som också påverkas av den globala (säger sig självt) uppvärmningen. Särskilt i söder förändras landskapen drastiskt. 

5. Bangladesh

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
Trafik i Dhaka, Bangladesh.

Den tätbefolkade republiken som ligger omgärdat av Indien på tre sidor hotas inte bara av fattigdom och politisk korrupton utan även av naturkatastrofer som översvämningar och cykloner.

Om vattennivån skulle höjas med 1 meter, något som skulle kunna vara ett faktum redan vid slutet av århundrandet, så skulle 50 procent av landets yta slukas av havet.

Källa: Janin, A. Mandia, 2012, Rising Sea Levels: An Introduction to Cause and Impact, sida 33. 

6. Kongobäckenet

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
Salonga nationalpark. Foto: Radio Okabi via flickr/Creative Commons.

Regnskogen som finns i Kongobäckenet är världens näst största regnskog. Det enorma området sträcker sig över sex länder och upptar nästan 5 procent av hela Afrika. 

Här bor flera nära utrotningshotade, eller utrotningshotade arter som skogselefanter, gorillor, bonobo-schimpanser och okapis.

Regnskogen är inte bara vital för djuren och människorna som bor här utan fungerar som en andra lunga för hela världen då skogen, liksom Amazonas, producerar syre och tar upp stora mängder koldioxid, något som i sin tur motverkar klimatförändringar. 

Området hotas dock av illegal (och legal) skogsavverkning, tjuvjakt, gruvdrift, och jordbruk. Enligt FN kan hela 70 procent av Kongobäckenet vara förlorat år 2040 om inte drastiska åtgärder för att hejda utvecklingen tas. 

Guide: Östra Kongo

7. Döda havet

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
Döda havet vid turistorten Ein Bokek, Israel.

Världens lägsta plats och så salt så att du kan sitta upp i vattnet och läsa en tidning. Den ikoniska vattenmassan som delas mellan Israel och Jordanien kan vara död i bemärkelsen icke-existerande så snart som 2050.

Den alarmerande förändringen är ett resultat av en minskad vattentillförsel från Jordanfloden och en offensiv mineralbrytning från kosmetikföretag som gör att vattenivån sjunker med ungefär en meter per år. 

8. Everglades, USA

8 platser att besöka innan de förändras för alltid
En rundtur med en träskbåt är en populär aktivitet i Everglades.

Natursköna Everglades är ett nästan ett måste för Flordiaturister. De stora våtmarkerna utgörs av träsk, mangroveskog och den grunda flodsystem och är hem åt djurarter som alligatorer, sköldpaddor, sjökor och en endemisk underart till pumor. 

Men på grund av föroreningar från jordbruk, invasiva arter och utbredningen av infrastruktur och städer så är Everglades bara hälften så stort som det var vid början av 1900-talet. Om inget görs för att skydda det känsliga ekosystemet kan förlust av habitat leda till att floridapuman och 20 andra djurarter försvinner inom loppet av 40 år. 

Det här kan du göra för att bli mer klimatsmart

Konsekvenserna av klimatförändringar och den globala uppvärmningen är svåra att blunda för och nästan alla forskare är överens om att de beror på mänsklig påverkan. De leder till naturkatastrofer som översvämningar, ökenspridning, höjda havsnivåer och skogsbrander.  

Den största boven bakom klimatförändringarna är utsläpp av växthusgaser och förbränning av fosila bränslen. Globat sätt står flyg för cirka 2-3 procent av alla klimatpåverkande utsläpp.

De är rika länder som släpper ut mest – EU, Kina, USA, Ryssland och Indien står för sammanlagt 50 procent av alla utsläpp. I kontrast till detta är det de fattigaste länderna de  drabbas hårdast. 

För att en betydande skillnad ska till så behövs det fattas beslut på högsta nivå, men du kan själv vara med och bidra. Världshälsoorganisationen WWF har listat fyra viktiga områden där du kan minska på dina utsläpp.

  • Bilen – åk mer kollektivtrafik och efterfråga förnybara bränslen
  • Biffen – mindre kött bra för både hälsa och miljö
  • Bostaden – mer energisnål vardag, sänk temperaturerna och byt till energisnåla vitvaror
  • Börsen – spara klimatsmart, fråga din bank om placeringar som inte bidrar till global uppvärmning.

14 onödiga fakta som du inte visste att du ville veta om världen

Här är världens bästa öar


Text: Johanna Jackson • 2015-11-30
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top