Annons
Annons

Följ med till inspelningsplatserna av James Bond i den nya boken James Bond Destinations. Foto: Getty Images/ © 1981 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Restips

Här spelades James Bond in – 8 platser du kan besöka

Otaliga är de platser runtom i världen som försökt slå mynt av att James Bond varit där. Nu finns en exklusiv guidebok som tar dig med till platser där Agent 007 jagat ondsinta skurkar och sippat på vodka martinis, shaken not stirred.

Text: Per J Andersson • 2023-12-27 Uppdaterad 2023-12-22

1. Jamaica

Agent 007 med rätt att döda, 1962

Den brittiska journalisten Ian Fleming hittade en guldgruva när han fantiserade ihop romanfiguren James Bond. Det blev allt som allt tolv romaner och två novellsamlingar som legat till grund för sammanlagt 25 filmer. Det fortsätter, men ännu är det inte känt vem som ska spela Bond i film nummer 26. Flemming blev så stadd i kassa att han köpte sig ett sommarhus på Jamaica där han satt och skrev. Den allra första filmen spelades också i huvudsak in på den karibiska ön.

I 7 av de 25 filmerna spelas Bond av Sean Connery. Här på Jamaica för att filma Agent 007 med rätt att döda. © 1962 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

I Dr No, som filmen heter på engelska, utgörs hotet av skurkligan Spectre som använder sig av radioaktivitet som vapen, något som skrämde många i atombombsskräckens tidevarv. Samtidigt är filmen en exposé av vackra karibiska miljöer. Vi får se Bond, spelad av Sean Connery, agera vid flera jamaicanska turisthotspots, som Dunn’s River Falls, White River, Blue Mountains och Laughing Waters Beach i St Ann-bukten. De enda scenerna utanför Jamaica är filmade i London och i legendariska Pinewood Studios i Buckinghamshire.

Läs mer: Tropiska äventyr på Jamaica

Blue Mountains på Jamaica är en av många platser som agerat kuliss i filmerna. Foto: Getty Images

2. Istanbul/Turkiet

Agent 007 ser rött, 1963

I den andra James Bond-filmen spelas Bond fortfarande av Sean Connery. Konservativa 007-fans anser att han var den bästa av alla som genom åren kommit att gestalta agenten. När man ser filmen idag slås man dock av vilken förlegad kvinnosyn som förmedlas. Sedan dess har James Bonds kvinnor, oavsett om de varit onda eller goda, blivit smartare, starkare och självständigare.

Helikopterscenerna på slutet, som ska föreställa dåvarande Jugoslavien, är filmade i Skottland och Schweiz, men Istanbul – där stora delar av filmen utspelas – är på riktigt. I den turkiska storstaden får vi se agenten anlända till på Atatürk-flygplatsen, som på den tiden påminde om en mindre järnvägsstation, åka färja på Bosporen, smyga runt inne i Hagia Sofia, glida fram i en eka i Basilikacisternens vattenreservoar och ha möten i hemliga rum i Stora basaren. Vi får också se Istanbuls klassiska järnvägsstation Sirkesi där Bond och Tanja, hans ryska kompanjon, som skildras som ett riktigt våp, går ombord på Orientexpressen för att åka mot Trieste. Åh, tänker man, när man ser restaurangvagnen och sovkupéerna med sina träpaneler och mässingsbeslag: så vill jag också färdas!

Läs också: 10 av världens lyxigaste tågresor

Följ med ombord på Orientexpressen. Foto: Helen Cathcart

3. Luxor/Egypten

Älskade spion, 1977

Precis som flera andra James Bond-rullar från sjuttio- och åttiotalen utgörs hotet av kalla kriget och kärnvapnen.  Här spelas Bond av Roger Moore som slåss med Jaws, jätteskurken med de starka käkarna, en av den stormrike skeppsredaren Karl Strombergs hejdukar. Eftersom Stromberg stjäl stormakternas atomubåtar samarbetar Bond med en agent från ryska KGB för att oskadliggöra den onda högteknologiska undervattensstation Atlantis.

Som vanligt spelades filmen in på en mängd vackra och turistiga platser världen runt, inklusive Piz Bernina i Schweiz (som du ser från bergståget Bernina Express), Hotel Cala di Volpe och Spiaggia de Capriccioli (bilden) på norra Sardinien och i Karnaktemplet i Luxor (bilden).

Bond (Roger Moore) och Triple-X (Barbara Bach) i egyptiska tempelstaden Karnak. © 1977 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

4. Cortina d’Ampezzo/Italien

Ur dödlig synvinkel, 1981

Kalla kriget here we go again! För att systemet som styr kärnvapenrobotarna inte ska hamna i händerna på ondskans makter ger sig James Bond, ännu en gång spelad av Roger Moore, iväg för att ställa allt till rätta. Filmen bjuder på en häftig biljakt där 007 rattar en skramlande Citroën 2CV på slingriga bergsvägar, scener inspelade runt den vackra byn Pagi på grekiska Korfu. Slutscenerna är också filmade i Grekland, närmare bestämt på den världsarvsklassade klippan Meteora med Agia Triada-klostret högst upp.

Läs också: 25 guldkorn i Sydeuropa – redaktionens egna favoriter

De actionfyllda bobsleigh-, motorcykel- och skidscenerna är inspelade i Cortina d’Ampezzo i Dolomiterna. Läskigast av allt i denna vackra vita vintervärld på den klassiska italienska skidorten är skidskytten som definitivt inte nöjer sig med att sikta på måltavlor.

Läs också: Vandra i Dolomiterna: På äventyr i storslagna berg

© 1981 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. I Cortinas vackra vita vintervärld får Roger Moores Bond det hett om öronen.

5. Udaipur/Indien

Octopussy, 1983

Udaipur är förmodligen Indiens palatstätaste stad. Kungastaden i ökendelstaten Rajasthan var ett givet val för inspelningen av Octopussy. I den här filmen jagar den brittiske MI6-agenten, spelad av Roger Moore, den ondsinta prinsen Kamal Khan till hans indiska palats, som gestaltas av verklighetens Monsoon Palace.

Filmen innehåller fartfylld jakt i trehjuliga autorikshor genom stadens basarer, simtur i Picholasjön och möte med superkvinnan Octopussy, spelad av Maud Adams, i hennes sjöpalats. I verkligheten var palatset sommarresidens för maharajan av Mewar, men sedan mer än 50 år tillbaka huserar det lyxhotellet Taj Lake Palace. De rafflande tågscenerna är för övrigt inspelade i Bonds hemland, närmare bestämt på den historiska järnvägen i Nene Valley i utkanten av engelska Peterborough.

Läs även: Guide till indiska Ökenexpressen

Inspelning av Octopussy vid Monsoon Palace i Udaipur. © 1983 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

6. Phang Nga/Thailand

Tomorrow never dies, 1997

Med kalla krigets slut började Bond i större utsträckning bekämpa den internationella terrorismen. Den artonde Bondfilmen, med Pierce Brosnan i huvudrollen, börjar i ett terroristläger i Khyberpasset på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. Men dit begav sig aldrig filmgänget. Nej, istället spelade man in scenerna i den sydfranska skidorten Peyragudes i Pyrenéerna. Skidortens spektakulärt belägna lilla flygplats, där terroristerna härjade runt, har sedan dess bytt namn; numera heter den Altiport 007, alltså Höghöjdsflygplatsen 007.

Vietnam sa nej. Alltså fick thailändska  Phang Nga vara stand-in för Ha Long. © 1997 Danjaq, LLC and Eighteen Leasing Corporation.

På samma sätt fortsätter det. Scenerna från Hamburgs flygplats är inspelade i en hangar på Stansted utanför London och den amerikanska flygbasen på japanska Okinawa är inspelad på en flygflottilj i brittiska Lakenheath. Filmbolaget hade tänkt spela in scenerna från Vietnam i det verkliga Vietnam, men landets regering sa prompt nej. Så Bangkok fick istället agera Chi Minh-staden, medan thailändska Phang Nga föreställde Ha Long-bukten. Bondfans minns förstås att det var här i övärlden söder om Phuket Bond också mötte skurken Scaramanga (han med tre bröstvårtor) i Mannen med den gyllene pistolen (1974). Sedan dess heter inspelningsön med sina taggiga raukar kort och gott James Bond Island.

Thailändska Phang Nga föreställde Ha Long-bukten i filmen Tomorrow never dies. Foto: Getty Images

7. Sölden/Österrike

Spectre, 2015

Spectre heter ju ett av de skurkaktiga globala nätverk som Bond bekämpat sedan starten. 2015 var det dags att döpa en film efter det. Allt börjar med att Bond spårar lönnmördaren Marco Sciarra i Mexico City. Firandet av De dödas dag pågår och död är snart också skurken – tack vare Bond förstås, som därefter beger sig via högkvarteret i London till Sciarras begravning i Rom. Inspelningarna gjordes bland annat i Colosseum, St Paul-krykan, Trastevere och på Petersplatsen. Jakten på Spectre och ärkeskurken Ernst Stavro Blofeld går sedan vidare till öknen och österrikiska Alperna.

Läs också: Spa i Österrike – 3 värmande termalbad

Ökenscenerna i Spectre med Bond (Daniel Craig) och Madeleine Swann (Léa Seydoux) filmades utanför marockanska ökenstaden Erfoud. © 2015 Danjaq, LLC, Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. and Columbia Pictures Industries

Öppningsscenerna i Mexico City är på riktigt: man spelade in på bland annat Zócalo, stadens centrala torg. Öknen hittade man runt oasen Erfoud i östra Marocko, medan alpscenerna spelades in i Tyrolen, framförallt i Sölden. Sedan dess har den österrikiska skidorten gjort allt för att utnyttja den air av agentflärd som man förärades. I filmen ser vi Bond i full fart i kabinbanan Gaislachkogelbahn och i Rosi Mittermaier-tunneln under glaciären. Och inte minst i gourmetrestaurangen Ice Q och boutiquehotellet Das Central som med sina väggar av glas fick agera som den läskiga Hofflerkliniken. På Tyrolens turistsajt finns detaljerade beskrivningar av samtliga tyrolska inspelningsplatser; man fattar vilken enorm PR ett besök av James Bond innebär.

Läs också: Världens vackraste vandringar med spektakulära vyer

Restaurangen Ice Q i Sölden berättar gärna och ivrigt att en Bondrulle spelats in där. Foto: Ice Q

8. Jamaica (igen)

No time to die, 2021

I den senaste James Bond-filmen återvänder vi till Jamaica. Den här filmen, den tjugofemte sedan starten, blev den femte och sista med Daniel Craig i huvudrollen. I jakten på den ökände Blofeld får vi följa med till sjön Langvann utanför Oslo, den historiska stenstaden Gravina i italienska Apulien och Port Antonio och San San Beach på Jamaicas nordkust. Agent 007:s hus (bilden) är inspirerad av Golden Eye, upphovsmakarens och författaren Ian Flemmings hem på ön, beläget åtta mil västerut.

Läs också: Karibien för nybörjaren – 12 saker du inte får missa!

Bonds hus på Jamaica i No time to die är insperat av Ian Flemmings boning på samma ö. © 2021 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Författarhemmet, som behållit sitt namn, är numera ett lyxigt hippiechict hotell med villor, stugor och bungalower vid havet. Som alla Bondnördar vet är ju Golden Eye dessutom titeln på en annan Bondrulle (från 1995). Den är dock inte inspelad i Jamaica, utan i Puerto Rico.

Läs mer om filminspelningsplatser

Boken James Bond Destinations av Daniel Pembrey (Assouline) finns att beställa för 120 euro på eu.assouline.com. Vill du veta mer om var filmer är inspelade är International Movie Data Base (imdb.com) och Movie Locations Guide (movie-locations.com) bra källor.

Läs också:

Här spelades senaste James Bond-filmen in

Filmer, serier och böcker som inspirerat redaktionen att resa till…


Text: Per J Andersson • 2023-12-27
RestipsFilmListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen