Annons
Annons

1246488.jpg

Restips

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om

Från Leninstatyer på oväntade platser till hemliga ljudinstallationer mitt på Times Square – här är åtta doldisar i New York som de flesta inte känner till.

Text: Johanna Jackson • 2016-03-10 Uppdaterad 2021-06-23

1. En bit av Berlinmuren 

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om
Två delar av Berlinmuren målad av konstnären Thierry Noir. Foto: Ronny-Bonny via Wikimedia/Creative Commons.

En bit av Berlinmuren i New York? Ja du hörde rätt. I dag går det att se bitar av muren på ett hundratal platser runt om i världen och i New York finns inte en utan fem bitar av muren utplacerade. I Battery Park City på Manhattans södra spets finns två installationer precis mellan Gateway Plaza och North Cove Marina. 

 2. Pomander Walk

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om
Foto: Sonja Stark via Flickr/Creative Commons.

Mellan West 94th och 95th street ligger totalt 27 söta hus som närmare påminner om en brittisk by än ett område mitt på skyskrapstäta Manhattan. Husen byggdes 1921 och har sedan dess hotats av rivning flera gånger. Men på 80-talet tilldelades kvarteret skyddstatus på både nationell och regional nivå. 

 3. The Whispering Gallery

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om
Viskarnas takvalv. Foto: Thinkstock.

Om man står diagonalt mot varandra i varsitt hörn framför ingången till Grand Central Stations Oyster bar kan man viska till varandra trots att man står flera meter isär. Ljudet färdas nämligen över rummet via takvalven – en egenskap som har gjort platsen populär bland par som vill utbyta hemligheter, vackra ord och frierier med varandra. 

4. Röda torget och Lenin 

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om
Foto: Allison Meier via Flickr/Creative Commons.

Om du någonsin befinner dig på 250 East Houston Street i stadsdelen East Village ska du inte glömma att rikta blicken uppåt. På toppen av ett stort lägenhetskomplex döpt till Red Square hittar du nämligen en staty av Lenin som fraktades hit från Moskva någon gång under tidigt 90-tal. Statyn mäter 5,5 meter i höjd och är vänd mot kapitalismens högborg Wall Street. 

 

5. The Irish hunger memorial 

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om
Foto: 1100 Arcitect.

The Irish Hunger Memorial öppnade 2002 i Battery Park City till minne av den stora svälten på Irland. Hungersnöden på mitten av 1800-talet ledde till hundratusentals dödsfall och en stor utvandring från Irland till USA. Minnesmärket döljer en konstinstallation och ger dessutom besökare en fin utsikt över Ellis Island och frihetsgudinnan.

6. Ljudinstallation av Max Neuhaus vid Times Square 

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om

Varje dag passerar tusentals människor 46th and Broadway utan att veta att de befinner sig ovanför en nästan 40 år gammal konstinstallation. Ljudinstallationen sattes dit år 1977 av skaparen Max Neuhus som sonika döpte alstret till “Times Square”. Nyfiken hur det låter? Stanna till ovanför gallren mellan 45th och 46th Street vid korsningen av Broadway. Om du lyssnar uppmärksamt hör du ett utomjordiskt “wah-wah”-muller – nästan som en metallisk didgeridoo. 

7. City Hall Station

8 dolda guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om
Foto: Fred Guenther/nycsubawy.org

Den nerlagda tunnelbanestationen City Hall Station kan vara en av New Yorks mest svårtillgängliga platser. Stationen som lades ner 1945 fullkomligt andas elegans och ligger på slutet av linje 6 i Brooklyn. New York Transit Museum håller speciella guidade turer av stationen för sina medlemmar några gånger per år. Den bästa chansen du har att besöka stationen är alltså att bli medlem i museet, och sedan hålla tummarna att du får plats på nästa rundtur. Väntelistan brukar dock vara lång.

8. McGraw Hill Walkway

Ett foto publicerat av @gildedthings

Cirka 5 minuters gångväg från Times Square ligger den här vattentunneln som blir perfekt kuliss till instagram-bilderna. Tunneln hör till McGraw-Hill-byggnaden på 1221 Avenue of the Americas. 

18 surrealistiska platser du måste uppleva innan du dör

Sommarvikariens New York-tips: "Jag började skaka i hela kroppen och kunde inte sluta."

Vodka, katedraler och kanaler – 10 tips till en weekend i kulturstaden Wroclaw


Text: Johanna Jackson • 2016-03-10
RestipsListorNew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top