Annons
Annons
,

,

Restips

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer

Från slottet i Lilla Sjöjungfrun till centralen i Röjar-Ralf – ibland är verkligheten precis lika vacker som sagan. Här är tio platser som har inspirerat Disneyfilmer och som du kan besöka på riktigt.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-13 Uppdaterad 2021-09-14

1. Neuschwanstein, Tyskland

I filmens värld: Här sussar prinsessan Aurora i filmen Törnrosa innan hon väcks av sin prins som bryter förbannelsen.

I verkligheten: Slottet som byggdes på 1870-talet ligger i de bayerska alperna i byn Hohenschwangau och är ett populärt turistmål i området. Slottet var nominerat till finalen av världens sju nya underverk men fick vid omröstningen 2006 inte någon plats på listan.

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Sagolikt! Foto: GettyImages

2. Château de Chillon, Schweiz

I filmens värld: Prins Eriks slott i filmen Lilla Sjöjungfrun. Det är hit Ariel flyttar när hennes dröm om att bli människa förverkligas.

I verkligheten: Det medeltida slottet som inspirerade Disneys tecknare ligger vid Genévesjön strax söder om Montreux. Förutom sjön är Château de Chillon omringat av Rhônedalen och alptoppar. Väldigt pittoreskt – kanske skulle det rent av varit vackrare än filmdukens version om inte motorvägen sprängts in i berget precis ovanför slottet?

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Inga sjöjungfrur i sikte… eller prinsar för den delen! Foto: GettyImages

3. Grand Central Terminal, USA

I filmens värld: Game Central Station är platsen i filmen Röjar-Ralf dit karaktärer från olika spel reser för att röra sig mellan spel och umgås.

På riktigt: Världens största pendeltågstation som öppnade i New York på 1870-talet och som fortfarande är i bruk än idag, är inspiration för filmens station! Här är det är utsmyckningarna i marmor, mässing och opal som gör atmosfären speciell. Har du spenderbyxorna på kan du stanna för champagne och ostron.

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
En station att längta till. Foto: GettyImages

4. Notre-Dame, Paris

I filmens värld: Quasimodos fängelse och tillflyktsort i filmen Ringaren i Notre Dame från 1996.

I verklighet: Den gotiska katedralen som inspirerat Victor Hugos roman och således Disneyfilmen med samma namn, ligger på ön Île de la Cité i centrala Paris. Efter branden 2019 renoveras stora delar av katedralen, men det finns andra godbitar en bit bort. Besök Popelini på 71 Rue de Seine för himmelska bakelser – en slags Pâte à Choux med krämigt innehåll.

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Mäktig byggnad som ändå måste räknas som stjärnan i Disneyfilmen. Foto: GettyImages

5. Alsace, Frankrike

I filmens värld: Belles hem i filmen Skönheten och Odjuret. Den lilla pittoreska byn besjungs av Belle i början av filmen när hon drömmer om att lämna småstaden för större äventyr.

På riktigt: Bilden kommer från den pittoreska staden Colmar i regionen Alsace. Regionen gränsar till Tyskland och har därför starka tyska influenser i språk, kultur och arkitektur. Slå dig ner, drick lite vin, titta på den tysk-franska arkitekturen och stilla sötsuget med macaroner – små mandelmarängkakor fyllda med smörkräm. 

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Supergulliga Alsace är lika vackert i verkligheten som i filmen. Foto: GettyImages

6. Alcázar, Spanien 

I filmens värld: Slottet i Snövit ligger på en brant klippa och är ett av Disneys klassiska slott. Det är här Snövit och drottningen bor (innan drottningen försöker ta kål på Snövit). 

I verkligheten: Snövits slott sägs bland annat vara inspirerat av Alcázar, en borg i den spanska staden Segovia i regionen Katilien och Leon. Segovias historia är gammal. På den plats där nu el Alcázar ligger fanns tidigare en keltisk fornborg och 1985 blev Gamla staden och akvedukten i Segovia tillsatt på Unescos världsarvslista.

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Flott ska det vara. Foto: GettyImages

7. Lombard street, San Francisco

I filmens värld: Gatan figurerar i Pixar och Disney-filmen Insidan ut. I filmen får vi följa flickan Riley som tillsammans med sin familj flyttar från Minnesota till San Francisco och många miljöer är inspirerade av verkliga platser. 

I verkligheten: En av San Franciscos mest kända gator och ett givet stopp för många som besöker staden. Om man inte är så intresserad av gator finns det såklart en hel del andra saker att upptäcka i staden – kolla in 25 andra sköna San Franisco-favoriter från Vagabond!

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Sicksacka ner för San Franciscos mest kända gata. Foto: GettyImages

8. Mont Saint-Michel, Frankrike

I filmens värld: Kungariket i den datoranimerade filmen Trassel som är Disneys version av sagan om Rapunzel.

På riktigt: Mont Saint-Michel är en omåttligt populär stad i Normandie som tidsvis förvandlas till en ö på grund av tidvattnet. Lika vacker i verkligheten som på vykort!

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Ser nästan lika fantasifull ut som ett tecknat slott. Foto: GettyImages

9. Angelfallen, Venezuela

I filmens värld: Angelfallen är en destination för pojkscouten Oscars och 78-åriga Carls fantastiska ballongresa i filmen Up!.

I verkligheten: Angelfallen är världens högsta vattenfall och ligger på plattåberget Auyantepui. Vattenfallet var inspiration för “Paradisfallen” i filmen Up! och visst är det något himmelskt över fallet!

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Världens högsta vattenfall. Foto: GettyImages

10. Förbjudna staden, Peking

I filmens värld: Filmen Mulan från 1998 utspelar sig i Kina under Handynastin och är baserad på den kinesiska legenden om Hua Mulan, som som förklär sig till man för att ta sin åldrande fars plats i den kinesiska armén.

På riktigt: Palatset i filmen är den ikoniska Förbjudna staden, ett kinesiskt kejserligt palats som användes av hovet under Ming- och Qingdynastin. Palatset ligger norr om Himmelska fridens torg i centrala Peking och är listat som ett världsarv av Unesco.

10 verkliga platser som inspirerat sagomiljöer i Disneyfilmer
Träd in i den förbjudna staden. Foto: GettyImages

Quiz: Var utspelar sig filmen?

Efter Frostfilmen – 10 000 turister om dagen besöker Hallstatt

9 pittoreska resmål i Skandinavien

50 mest googlade sevärdheterna i världen


Text: Johanna Jackson • 2015-11-13
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top