Annons
Annons
1. Årets resmål: Alaska

1. Årets resmål: Alaska

Restips

Årets 25 bästa resmål 2014

Vi har slagit våra kloka huvuden ihop, tittat i kristallkulan, tytt stjärntecknen, röstat och bråkat. Till slut kunde vi enas. Varsågod, här är de hetaste resmålen under 2014!

Text: Redaktionen • 2014-02-19 Uppdaterad 2021-06-23

Missa inte: 24 bästa resmålen 2015 

 

1. Alaska, Usa

Äkta äventyr i vildmarken

2014 blir året då aktivitetsturismen slår alla rekord. Glöm lata dagar vid en pool och trista allt-inkluderat-komplex med buffé och färgglada drinkar i plastglas. På den stora resan vill vi uppleva äkta saker, träffa äkta människor i äkta miljö och äta äkta mat.
Alaska, USA:s nordligaste stat, är så äkta det går att bli.
Låt oss börja med maten: om du tror att vi har bra lax i Sverige och Norge, tänk om. I Alaska finns inte en enda fiskodling. All lax är vildfångad. Det finns fem olika arter där king salmon, kungslax, är kronan på naturens underverk. När den landar på din tallrik är den i nio fall av tio tillagad till perfektion. De kan sin fisk, Alaskaborna. Lägg till utsökta ostron – kanske rentav de bästa i världen – och den gigantiska kungskrabban med en klick smör. Mer lokal mat, mer ekologiskt och mer utsökt är svårt att få det.
Människorna: definitivt yngre än du tror. Medelåldern i Alaska är 32 år. Kepsar och huvtröjor med trädstamsfärgat kamouflagemönster varvas med trendriktiga och dyra Gore-Tex-jackor. På hamburgersyltorna, för det finns sådana också, så är det dock befriande lite Facebook och Instagram och desto mer snack om älgjakt, fiske, klättring och de senaste, ännu okända, musikbanden.
Vildmarken: en av de mest orörda i världen. Alaska är tre gånger så stort som Sverige, men rymmer bara 700 000 människor. Omkring hälften av dem bor i Anchorage. I övrigt är det vilt.
Svartbjörnar, brunbjörnar, älgar, vildrenar, snöfår, snögetter, vargar. Listan på vackra och spännande arter är lång. Alaska rym­mer mängder med vandringsleder som ringlar sig uppåt mot höga toppar och storslagna glaciärer. Björnskådning, fiske, kajakpaddling, glaciärvandring, cykling och zip-line är populära aktiviteter som alla är enkla att göra utan större förkunskaper. Alaska är förvisso vilt (glöm inte björnsprejen!), men vandrings­leder och aktiviteter är ofta föredömligt välordnade och egen guide finns alltid att boka om man gör det i god tid.

Passar för: Natur- och vandringsintresserade par, unga som gamla, som prickat av Afrikas djur och natur och som vill uppleva ett av världens vackraste områden. Dessutom: alla som drömmer om att se björn i det fria, actionsportare samt fiskeintresserade.
Bäst tid att åka hit: Maj–aug.
Så tar du dig hit: Den bästa förbindelsen från Sverige till ­Anchorage är med Icelandair. Flygen går via Reykjavik.
Restid: Cirka 12 timmar.

Bästa tipset i Alaska: Lake Clark National Park

En riktigt Alaskatrip bÙ�r innehålla minst en flygning i ett litet Cessna propellerplan. Förutom att det många gånger är enda sättet att ta sig ut till en del platser ger det fantastiska vyer. En av mina favoritplatser som bara kan nås med flyg är Lake Clark National Park. På en och samma dag såg vi tio brunbjörnar runt sjön, vars turkosgröna vatten snarare såg ut att höra hemma i Karibien än i nordligaste USA.

Årets 25 bästa resmål 2014
2. Årets sol & bad: Sardinien, Italien

2. Sardinien, Italien

Solklar strandfavorit

Sardinien är Italien, fast ändå inte. Här möter du något annat än på fastlandet. Naturen är bergigare och kargare. Kulturen och maten också annorlunda. Men fokus för många resenärer är ändå det som sker i mellan­rummet som uppstår där bergen slutar och havet tar vid. Stränderna.
På Medelhavets näst största ö finns några av Europas bästa. Välj mellan långa inbjudande playor och små undangömda piratstränder som bara nås med båt.
Trots att ön numera är ett inarbetat turistmål blir många besökare tagna på sängen av de fina stränderna och det klara vattnet. Och tröttnar du på det stora blå väntar inlandet med berg, äventyr och kulturskatter.

Passar för: Familjer och soldyrkare.
Bäst tid att åka hit: Apr–okt. Undvik augusti då flest turister kommer hit.
Så tar du dig hit: Sommartid flyger bland annat Ryanair till Alghero och Norwegian till Olbia. Även flera charterbolag har resor till Alghero.
Restid: Drygt 3 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
3. Årets storstad: Köpenhamn, Danmark

3. Köpenhamn, Danmark

Avundsvärd stad

Lite fryntligare, lite gemytligare och lite varmare. Köpenhamn är staden dit vi svenskar (nästan) alltid längtar.
– Det är ju kontinenten, säger vi, och slänger en avundsjuk blick över bron.
Och det är ju så lätt att ta sig hit! Sluta tråna utan res på direkten till smörrebröd och öl. Röd pölse och Nyhavn. Tivoli och Ströget. Lille havfrue och fristaden Christiania. Ja, allt det som vi så väl känner till. Men Köpenhamn är ju så mycket mer – och vid varje besök är det som att staden vecklar ut sig, ännu lite till.
Här finns ultrasnygga hotell och coola inredningsbutiker, mat i världsklass. Konstnärs- och restaurangtäta Ködbyen, färgstarka Nörrebro och hippa Vesterbro. Och akvariet Den blÙ� planeten har snabbt etablerat sig som barnfamiljernas nya favoritattraktion.
Köpenhamns politiker har bestämt sig för att satsa grönt och man rullar på två hjul i alla varianter. Lådcyklar och supersnabba racercyklar samsas på ett välutvecklat nät av cykelbanor.
Så rätt i tiden. Köpenhamn är årets storstad 2014.

Passar för: Barnfamiljer, weekendälskare, den som är hooked på dansk design – och alla som längtar till kontinenten.
Bäst tid att åka hit: Vår, sommar och senhöst förstås. Då fylls stadens uteserveringar och parker. Men vi nordbor klarar ju klimatet även på vinterhalvåret.
Så tar du dig hit: Bil, tåg, flyg. Eller cykel.
Restid: 25 minuter (med tåg från Malmö).

Bästa tipset: Vackra Louisiana

Danmarks mest kända museum för modern konst, Louisiana, ligger i Humlebæk, 35 bekväma kilometer norr om Köpenhamn. 3 000 verk ingår i den fasta samlingen, dessutom visas ny och omtalad samtidskonst i tillfälliga utställningar. Här finns kafé med utsikt över Öresund och härlig museibutik.

Årets 25 bästa resmål 2014
3. Årets äventyr: Island

4. Island

Utomjordisk upplevelse

Det fanns en tid när Island kändes ouppnåeligt. Först var det den omständliga resan över Atlanten. Sedan ett prisläge som krävde uppbackning från Joakim von Anka. Nu är prisnivån rimlig, resandet lätt – men äventyret stort.
Mötet mellan Europas och Nordamerikas kontinentalplattor skapar en tredje kontinent av glaciärer och gejsrar. Färgskalan känns utomjordisk och språket låter som svenska, fast ändå inte. Mixen är dessutom väl avvägd. Festa i Reykjavik, pusta ut i Blå lagunen. Kryp in i Thrihnukagigurs mörka vulkankägla eller blicka ut över Latrabjergs befjädrade storstad av lunnefåglar. Vid Hemön väntar ett nordligt Pompeji. Och så finns den fullständiga friheten, pÙ? islandshäst över tysta fjällhedar.

Passar för: Naturintresserade, hästbitna, friluftsfolk.
Bästa tid att åka hit: Jun–aug.
Så tar du dig hit: Icelandair flyger direkt från Stockholm och ­Köpenhamn.
Restid: 3 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
5. Årets raket: Burma

5. Burma

Det nya Thailand?

Efter årtionden av diktatur och isolering är Burma på väg att slå igenom som ett av Asiens hetaste resmål. Burma, eller Myanmar som landet heter officiellt, ligger som den felande länken mellan Indien och Sydostasien. Här får ­Himalaya fotfäste bland både samosas och citrongräs innan nationen rundas av i söder med Andamanhavets kittlande mosaik av orörda djungelöar och stränder. I Rangoon väntar den gyllene Shwedagon­pagoden, medan Pagan bjuder på en gåtfull kontinent av tusentals pagoder och tempelruiner.
Turistnäringen är alltjämt oslipad och infrastrukturen bristfällig. Men en resa i Burma blir ändå minnesvärd och går bland annat via järnvägar som hängt med sedan det brittiska kolonialväldets dagar, och båtar längs den mäktiga floden Irrawaddy. Ett alternativ till Thailand för alla som längtar efter pionjäranda.

Passar för: Pionjärer, ryggsäcksresenärer och historienördar.
Bästa tid att åka hit: Nov–feb.
Så tar du dig hit: Flyg till Rangoon med Qatar Airways via Doha eller med Thai via Bangkok. I mars som läsarresa med Vagabond.
Restid: Cirka 14 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
6. Årets charter: Tobago

6. Tobago

Karibisk dröm

Tobago är sällsamt naturbegåvat. Här finns små bukter där regnskogen står tät kring stränder utan fotspår. Vattnet är precis så turkosblått som i dina fantasier. De sköna stränderna kring Pigeons Point har all rekvisita man behöver för att skapa karibiska drömmar och i de lågmälda fiskebyarna pågår vardagslivet ungefär som det alltid har gjort. En sak är påtaglig: lugnet.
Det här är en del av Karibien dit massturismen ännu inte har nått. Men för den som söker nattliv finns även det om än i blygsam skala. Crown Point är huvudort för restauranger och barer. Och varje söndag är det ett högljutt och folkligt partaj i Buccoo Village.
Även under ytan kan det gå livligt till. Här finns Buccoo Reef, ett av de största korallreven i Karibien, som lockar mängder av snorklare och dykare. Gillar du hellre fåglar än fiskar finns en tropisk regnskog som är full av kolibrier. Och för chokladälskaren tillverkas prisbelönt choklad, med råvaror från kakaoplantagerna.
I december startade Apollo som första svenska arrangör direktcharter hit. Det är bara att gratulera. Vi utnämner Tobago till årets charterdestination 2014.

Passar för: Smekmånadspar, dykare, fågelskådare, chokladälskare och surfare.
Bäst tid att åka hit: Dagstemperaturen ligger konstant runt knappa 30 grader. Det regnar som mest i juni–nov, men även då är skurarna snabbt övergående. Högsäsong är dec–april.
Så tar du dig hit: Direktcharter med Apollo. Annars reguljärt med exempelvis SAS och tyska Condor via Frankfurt. Brittiska lågprisbolaget Monarch flyger billigt från London Gatwick.  
Restid: Cirka 11 timmar med charterflyg. Annars 18–19 timmar med minst två byten i Europa/Nordamerika och Port of Spain.

Årets 25 bästa resmål 2014
7. Årets matdestination: Mexiko

7. Mexiko

Hetast i matuniversum

Många länder i Centralamerika har en oväntad blek ­matkultur, med tanke på det rika utbudet av kryddor och råvaror. Mexiko är det lysande undantaget. I dessa dagar finns food trucks och snabbmatsställen som levererar mexmat i snart sagt varenda stad i världen, men det är här du upplever det oförvanskade originalet, och bredden.
Varje delstat har sina regionala specialiteter. Ganska snart inser du att Mexiko har fler strängar på sin lyra än bara tacos. En smak­odyssé genom Mexiko bör givetvis innehålla stopp i Mexico City, en av världens mest underskattade städer, och ett mecka för gatumatskonnässörer. Fortsätt gärna ner till vackra Oaxaca, där du festar på gräshoppor och choklad, innan du drar vidare mot Veracruz på den karibiska sidan av landet, där maten är lättare och fokuserar mycket på skaldjur.
Matlagningskurser finns över hela landet och är den perfekta introduktionen för nybörjaren som vill lära sig mer.

Passar för: Alla som gillar kryddstarka mat- och reseupplevelser.
Bäst tid att åka hit: Dec–maj.
Så tar du dig hit: Flyg med en mellanlandning till Mexico City med exempelvis KLM, Lufthansa eller Air France. Vidare inrikes med Aero­mexico, Volaris, Interjet och Aeromar.
Restid: Cirka 17 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
8. Chicago, Illinois

8. Chicago, Illinois

USA på riktigt

Chicago är mellanvästerns metropol, porten till USA:s hjärtland. En stad som kallats den mest amerikanska av alla städer. Här möter du ett USA utan fernissa och förställning.
Chicago är industristaden och invandrarstaden som byggdes på rekordtid. Idag satsar Chicago på förnyelse och ekotänk. Stora parker har anlagts kring centrum och Michigansjön kantas av fina stränder och långa cykelbanor. Inte många tänker på Chicago som en strandstad. Men Lake Michigan är så stor att den känns som ett hav och sommartid när temperaturerna peakar är det på favoriter som Oak Street Beach och North Avenue Beach som folk hänger.
Kring skyskrapstäta The Loop finns upplevelser som håller be­­sökaren sysselsatt i dagar: arkitektur, shopping, museum i världsklass. För att utforska resten av staden – hyr en cykel eller hoppa på ”The L”, det slamriga höghöjdståget som är så typiskt för ­Chicago, och upptäck sköna stadsdelar som burgna Lincoln Park, ungdomliga Wicker Park och intellektuella Hyde Park.

Passar för: Arkitekturintresserade, familjer, sportnördar, musik­historiker.
Bäst tid att åka hit: Sep–okt och apr–jun.
Så tar du dig hit: Direktflyg med SAS från Stockholm och ­Köpenhamn.
Restid: 9 timmar.

Bästa tipset i Chicago: En tur på floden

Sightseeing med båt låter som en trött ­turistfälla. Men denna tur gillas och rekommenderas till och med av stadsborna själva. Architecture Foundations (architecture.org) 90-minutersturer på floden är den bästa introduktionen till Chicago och dess världsberömda arkitektur.

Årets 25 bästa resmål 2014
9. Koh Kut, Thailand

9. Koh Kut, Thailand

Barfotaparadis

När smoggen träffar som en gråblöt smocka drömmer sig Bangkok hit. Vi förstår varför. Havet skimrar som en turkos, djungeln är ett ångande draperi och sandstränderna milt mjuka.
Koh Kut delar kvaliteterna med många andra thailändska semesterfavoriter. Men ön har lyckats hålla sig undan stora hotellstäder och bullriga barer. Istället puttrar livet vidare ungefär som det alltid gjort.
Tvärs över ön gungar den smala huvudvägen som en grön berg­ochdalbana. Fiskebyn Ao Yai står på styltor i havet. Vattenfallet Nam Tok Khlong Chao skapar en badvänlig pool mitt ute i djungeln och vid stränderna Ao Jak och Ao Bang Bao väntar sköna barfotastunder.

Passar för: Familjer, Robinsonwannabes och par på romantisk ­semester.
Bästa tid att åka hit: Nov–maj.
Så tar du dig hit: Direktflyg med Thai från Stockholm eller ­Köpenhamn till Bangkok. Inrikesflyg eller buss till Trat följt av 1–2,5 timmes båtresa till Koh Kut.
Restid: 12–18 timmar.

Bästa tipset på Koh Kut: Djungeläventyr med bad

Kanotturen är kort. Men under 20 minuters paddlande från ekologiska hotellet Bann Makok till havet bjuds du på ett komplett Tarzanäventyr av djungel och mangrove. Slutmål är dessutom den vidunderliga stranden Yaikee Cliff Beach som lätt platsar bland Thailands vackraste.

Årets 25 bästa resmål 2014
10. Portugal

10. Portugal

Gott vin och kalla bad

De har Ronaldo och de gick till VM-slutspelet i sommar. Men det är inte därför vi valt ut Portugal till ett av årets resmål. Ett bättre skäl än fotboll är Dourodalen där vingårdarna ligger tätt och floden slingrar sig fram nedanför sluttningar med prydligt planterade vinrankor. Bo på quinta, vingård, åk båt på floden och avsluta med ett glas portvin och ett dopp vid Douroflodens utlopp i den iskalla Atlanten i kuststaden Porto.
Därefter beger du dig till huvudstaden som är backig som San Francisco, småskalig som Amsterdam och romantisk som Paris. I Lissabon lyssnar du på Portugals egen bluesmusik, fado, som framförs varje kväll på musikrestauranger i stadsdelarna Bairro Alto och Alfama.
I närheten av Lissabon finns dessutom världsklassade slotts­staden Sintra, som hämtad ur en saga och belägen på en bergstopp, och klassiska badorten Cascais, där man förflyttas till omslaget av en turistbroschyr från när farfar var ung.
 
Passar för: Vinälskare, dyrkare av genuin och levande lokal kultur och alla som anser att Medelhavet är ett ljummet och jolmigt innan­hav.
Bäst tid att åka hit: Sep–nov (för vinskörden) och mar–jul.
Så tar du dig hit: Direktflyg med Norwegian och TAP Portugal från Stockholm och Köpenhamn till Lissabon.
Restid: Cirka 4,5 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
11. Lofoten, Norge

11. Lofoten, Norge

En dröm för den aktiva

Många drömmer om att åka till Nya Zeeland, på andra sidan jordklotet. Utan att på något sätt dissa den upplevelsen känns det ändå lite att gå över ån efter vatten. Varför inte börja med vårt grannland Norge? Här finns några av världens vackraste landskap, med djupa fjordar och karga fjäll som stupar rakt ner i spegelblankt vatten.
Mer vykortslikt än på ögruppen Lofoten blir det inte. Följ de slingrande vägarna, övernatta i pittoreska fiskelägen och krydda dagarna med vandring, kajak, fiske, klättring eller surfing. En roadtrip genom Lofoten är en dröm för den aktiva turisten, och trots oljelandets generellt dyra prisläge, betydligt mer överkomligt än en resa till Nya Zeeland.

Passar för: Hurtbullar, äventyrare och naturromantiker.
Bäst tid att åka hit: Sommaren är populärast, men också mest hektisk. Många föredrar därför vår eller höst.
Så tar du dig hit: Från Stockholm kan du åka nattåg till Narvik utan byte. Annars flyg med SAS eller Norwegian via Oslo till Bodö eller Narvik. Fortsätt till Lofoten med buss, bil eller flyg.
Restid: Tåg Stockholm–Narvik tar 20 timmar. Flyg Oslo–Bodö tar 1,5 timme. Flyg Bodö–Svolvær (på Lofoten) tar 30 minuter.

Bästa tipset i Lofoten: Möt havets bjässar

Lofoten är ett av de bästa ställena i Skandinavien för att skåda valar på nära håll. Sommartid är det framförallt kaskeloter som syns, på senhösten kommer späckhuggarna. Valsafari anordnas bland annat i Andenes på ön Andöya och i Svolvær. En dagstur med båt rekommenderas starkt.

Årets 25 bästa resmål 2014
12. Vancouver, Kanada

12. Vancouver, Kanada

Coola kvarter och höga berg

Stackars Kanada. Ofta (och felaktigt) avfärdat som ”typ svenskt” och därvid dumpat av oss nordbor när vi söker exotiska resmål. Det stora landet norr om USA har helt enkelt inte lockat några horder av besökare från våra trakter.
Undantagen är de pudersökande skidentusiasterna, naturälskarna och de Vancouverfrälsta – som för övrigt ofta förekommer i en och samma skepnad. För i Vancouver har du alltid nära till äventyret. Mount Grouse, med mountainbike- och skidåkning, når du på en halvtimme. Whistler, med spektakulära branter och underskön natur, ligger bara lite längre bort. Och under sommarhalvåret kan du paddla kajak kring Vancouver island, och ha turen att se både björnar och val på nära håll.
Men glöm för all del inte själva stan, med folkspaning i hippa Yaletown och grym shopping längs Robson Street. En middag på en av alla restauranger där världens influenser möts i nya smaker. Eller varför inte en klassisk kinakrog i Chinatown följt av en drinkrunda i Gastown.

Passar för: Sportnördar, naturälskare, stadsflanörer, gourmeter och kulturintresserade.
Bäst tid att åka hit: Våren i stan är strålande när uteserveringarna fylls och körsbärsträden blommar. Men är du ute efter natur- och sportupplevelser väljer du förstås efter aktivitet – vinter eller sommar?
Så tar du dig hit: Inga direktflyg från Sverige, men dÙ?remot från exempelvis Island med Icelandair. Eller varför inte kombinera med delstaten Washington i USA? Det tar bara två och en halv timme att köra mellan Seattle och Vancouver.
Restid: Cirka 14 timmar inklusive mellanlandning.

Årets 25 bästa resmål 2014
13. Dolomiterna, Italien

13. Dolomiterna, Italien

Klassiska berg

De är inte högst men vackrast. De säregna kalkstensbergen i bergskedjan Dolomiterna i nordöstra hörnet av Italien har länge tjusat besökare. En av dem var författaren Ernest Hemingway som körde Fiatambulans i bergen under första världskriget. Senare kom han tillbaka till klassiska skidorten Cortina d’Ampezzo (inspelningsplats för Bondrullen Ur dödlig synvinkel), slog sig ner bakom skrivmaskinen och framför panoramafönstret, pimplade Amarone, knattrade ner några välfunna rader och betraktade hurtbullarna i backarna.
FrÙ�n Cortina är det bara några timmar ner till Venedig. Finns det en mer lockande kombo: skidåkning och en solstol på en solig och snöig terrass ena dagen – och gondol i Canal Grande och aperitif i baren på Hemingwayfavoriten Gritti Palace andra dagen.
Sommartid finns fantastisk vandring. I Fanes-Sennes, ett av Europas största naturreservat, är vyerna magnifika med bleka bergstoppar och grönskande sluttande alpängar som hämtade ur Sound of Music.

Passar för: Skidåkare, vandrare, gourmeter, litteraturälskare och konstnördar.
Bäst tid att åka hit: Jan–mar för skidor och jun–sep för vandring.
Så tar du dig hit: Direktflyg med Norwegian och SAS från Stockholm och Köpenhamn till Venedig (Norwegian har också från ­Göteborg) och med Ryanair från Skavsta till Treviso.
Restid: Cirka 2,5 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
14. Transsibiriska järnvägen.

14. Transsibiriska järnvägen

Dagdröm på riktigt

Det är något med Transsibiriska järnvägen som sätter fantasin i spel. Att låta livet pågå på ett begränsat utrymme i en vecka, medan öde landskap och tilltufsade byar passerar utanför fönstret.
Det finns idag flera grenar av den klassiska resan, som 2016 firar hundraårsjubileum. Den traditionella linjen mellan Moskva och Vladivostok har fått hård konkurrens av linjen Transmanchurian som går raka vägen till Peking i Kina, och Transmongolian, som viker av in i Mongoliet innan den avslutar i Peking.
Utanför turisthögsäsongen fylls tågen med vanligt folk, och tar du tåget till Mongoliet på hösten kan du ha turen att få uppleva när mongolerna kör sin handelsrutt från Moskva med varma filtar och kläder, som de säljer på stationerna längs vägen. Varje perrong i Sibirien förvandlas till en marknad, som pågår ända tills tåget börjar rulla. En annan verklighet tränger sig på. En upplevelse för livet tar form.

Passar för: Äventyrliga dagdrömmare, tågentusiaster och alla som vurmar för öde landskap.
Bäst tid att åka hit: Högsäsong är under sommarhalvåret, men vill du hellre umgås med lokalbefolkningen ska du åka höst eller vår. Eller vinter, om du inte räds den sibiriska iskylan.
Så tar du dig hit: Flyg till Moskva. Annars kan du ta färjan Stockholm–Helsingfors och fortsätta med tåg. Engelskspråkig information om tågtrafiken i Ryssland finns på eng.rzd.ru. Eftersom det är krångligt att på egen hand fixa visum till Ryssland är resebyrå ­enklast. Exempelvis Iventus (iventus.se), Östresor (ostresor.se) ­
och Bas International (basinternational.se) fixar resa och visum.
Restid: Cirka en vecka om du åker utan stopp.

Bästa tipset på Transsibiriska järnvägen: En tur till stäppen

Stanna till i Mongoliet och se till att lämna Ulan Bator. Genom ditt boende eller en resebyrå (eller en självständig guide) kan du få en resa till stäppen arrangerad. Bo med nomad­familj. En upplevelse utöver det vanliga.

Årets 25 bästa resmål 2014
15. Seoul, Sydkorea.

15. Seoul, Sydkorea

Festa gangnam style

En av världens bästa matstäder. Fisk, bläckfisk, skaldjur? Javisst! Men också kött, som grillas ute på gatan och i öppna restaurangkök. Fler områden, från regeringskvarteren till det hippa området runt universitetet, bjuder på kilometervis med köttrestauranger.
Köttet lindas in i salladsblad med marinader och strimlad gräslök. Och så tillbehören: inlagd kål, som den kända kimchin, men också andra grönsaker, alltid fräscha och krispiga, och flertalet såser med soja som bas.
När du ätit dig mätt går du på jjimjilbang, dygnet runt-öppna spainrÙ�ttningar med massage, bastu och bad. Behandlingarna brukar bjuda på starka tummar som trycker hårt mot muskler, hårdhänt skrubbning med handskar så att yttre hudlagret rullar av som toalettpapper, mjuk oljemassage och hårtvätt. Därefter en stunds sömn i fåtölj tillsammans med nymasserade sydkoreaner.
Och så ska man förstås inte missa Gangnam, stans nya downtown, byggt på 1980- och 1990-talen. Här finns de livligaste och fräckaste klubbarna, vilket artisten Psy så effektfullt driver med i megahiten Gangnam style.

Passar för: Gourmeter, spanjutare och festprissar.
Bäst tid att åka hit: Mar–nov.
Så tar du dig hit: Exempelvis Finnair via Helsingfors, Emirates via Dubai, Turkish Airlines via Istanbul och China Airlines via Peking för bara ett byte och därmed kortast restid.
Restid: Cirka 12 timmar inklusive flygplansbyte.

Årets 25 bästa resmål 2014
16. Patagonien, Argentina/Chile

16. Patagonien, Argentina/Chile

I Chatwins ­fotspår

­Patagonien. Bara namnet luktar äventyr och ­vidsträckta vidder. Denna sydligaste del av ­Sydamerika är drömmen för många resenärer. Gröns­kande dalgångar, guanaca (den vilda ­föregången till lama), kondorer, snöklädda berg, turkosa fjällsjöar och torra vidsträckta stäpper. Patagonien trollar och förför. För hundra år sedan kom många svenska upptäcksresande hit, som geologen Otto Nordenskjöld och biologen Carl Skottsberg. Några årtionden senare förälskade sig den sedermera världberömde ­resejournalisten Bruce Chatwin i det vilda området. Kärleken mynnade ut i hans genombrottsbok, I Patagonien. Idag hittar vandrare, häst­ryttare, äventyrare och outdoormänniskor hit. Det finns mängder med rutter och saker att se, från fjordar till gigantiska glaciärer. Många kombinerar nationalparken Torres del Paine i Chile med grannen Los Glaciares i Argentina. Vad du än väljer att besöka, så se till att avsluta dina vildmarksäventyr med en riktig tangokväll i Buenos Aires!

Passar för: Vandrare, ryttare och friluftsmänniskor i stort.
Bäst tid att åka hit: Nov–mar.
Så tar du dig hit: Flyg till Buenos Aires, sedan inrikesflyg till ­Bariloche. KLM, British Airways, Turkish Airlines med flera, flyger till Buenos Aires. Lan Arlines flyger Buenos Aires–Bariloche. Många researrangörer har Patagonien i sina program.
Restid: 25–30 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
17. Rio de Janeiro, Brasilien.

17. Rio de Janeiro, Brasilien

Fotbolls­festen lockar

Rio de Janeiro torde vara världens mesta festplats, vida berömd för sina karnevaler, stränder och sin sköna vibb. På 1960-talet vinkade man adjö till titeln som Brasiliens huvudstad. Men den inofficiella titeln som världens partyhuvudstad har man behållit.
Bege dig till sambastadsdelen Lapa, här ligger några av de allra bästa musikklubbarna. Men du behöver inte ens besöka en klubb för att hitta partajet, ofta förvandlas själva stranden till en fest. På Copacabanas och Ipanemas strandpromenader samlas alla. Och på eftermiddagen dyker försäljare upp med kylväskor och langar ut öl för tio kronor burken.
Och 2014 kan du räkna med fotbollsfest. Redan nu ser man tydligt i siffrorna över resebokningar att det är hit vi vill nästa år.
Men även om man hatar fotboll, fest och samba finns anledningar att åka till Rio. Det kan kännas som en turistfälla, men att besöka Jesusstatyn är faktiskt ett måste. Inte för statyn i sig utan för resan upp och utsikten Ù?ver Rios kullar.

Passar för: Fotbollsfanatiker, sambaälskare, strandraggare.
Bäst tid att åka hit: Priserna går upp i karnevalstider och runt nyår. Maj–sep är en trevlig restid, med mindre regn och inte för hett. Men året runt fungerar.  
Så tar du dig hit: Flyg via någon europeisk stad med exempelvis Air France, British Airways, Iberia eller KLM.
Restid: 14–15 timmar.

Bästa tipset i Rio de Janeiro: Sjörövarön Ilha Grande

Ilha Grande har en dramatisk historia, som fängelseö och tillhåll för pirater. Numera är det Riobornas tillflyktsort och helgfirande brasilianares favorit. Här bor du på små ­familjedrivna pousadas, pensionat, och spen­derar dagarna med att ligga i en hängmatta, lyssna på vågorna, och spana på kolibrier. Snorkla lite, vandra genom djungeln och drick en paraplydrink.

Årets 25 bästa resmål 2014
18. Costa Rica.

18. Costa Rica

Grön avgång

FÙ?r varje dag blir jordklotet lite fattigare. Skogar skövlas. Världshav töms och djurarter dör ut. Lyckligtvis finns också länder som Costa Rica som fattat att bevarad natur kan vara en tillgång. Drygt 20 procent av nationens yta är nationalpark eller reservat. Miljöer som vanligtvis är svåra eller omöjliga att nå finns här lätt­tillgängligt med schyst boende, bra guider och hållbart ekotänk.
I Monteverde löper hängbroar genom molnskogens tak. Nationalparken Corcovado bjuder på jaguar, tapir och valskådning under ett fruktbart möte mellan Amazonasmäktig regnskog och Stilla havet. Arenal vilar på tröskeln av en aktiv vulkan. Dessutom väntar stöddiga surfingstränder i Dominical och Tamarindo och sköna bad längs Karibiska sjön. Lugna Costa Rica är också en bra plats att plugga spanska.

Passar för: Alla som gillar natur, friluftsliv, äventyr och extremsport.
Bästa tid att åka hit: Dec–apr.
Så tar du dig hit: Med exempelvis KLM och United ­Airlines via Amsterdam och USA.
Restid: Cirka 20 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
19. Odzala, Kongo-Brazzaville.

19. Odzala, Kongo-Brazzaville

Möte med gorillor

Kongo-Brazzaville. Långt borta. Okänt. Och unikt. Tar vi oss ut i den täta djungeln i den nordvästliga delen av landet är man bortom allt. Det är här Odzala-Kokoua nationalpark ligger – 1 360 miljoner hektar orörd regnskog. Det är få som känner till nationalparken trots att det är Afrikas äldsta, skapad av fransmännen redan 1935.
Odzala-Kokoua nationalpark bjuder på ett unikt djurmöte. Här lever den utrotningshotade västliga låglandsgorillan, som är en släkting till de betydligt mer kända bergsgorillorna som lever i Rwanda och Uganda. Nyligen byggdes det två exklusiva camper i Odzala-Kokoua, vilket har möjliggjort för gorillaturism i liten skala.

Passar för: Inbitna Afrikafantaster som sett savannens alla djur i alla de bästa safariområdena i övriga Afrika.
Bäst tid att åka hit: Jun–sep, dec–feb.
Så tar du dig hit: Flyg från Stockholm med Etiophian Airlines via Addis Abeba till Brazzaville. Trackers.se ordnar resor till Odzala-­Kokoua (odzala-kokoua.com).
Restid: 12–14 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
20. Ikaria, Grekland.

20. Ikaria, Grekland

Avigast i övärlden

Ikaria har aldrig bett om uppmärksamhet. Ön har legat i charterskugga och istället nått sin ryktbarhet via starkt vin och hårt arbetande bönder med vänstersympatier. Men så över en natt flammade ön upp som en av den grekiska övärldens hetaste destinationer.
Orsaken? Upptäckten att Ikaria har fler aktiva 90- och 100-åringar än någon annan plats befordrade ön till en av världens fem blå zoner. Nu kommer hela världen för att söka hemligheten bakom snudd på evigt liv. Ikaria förklarar den med hälsosam mat, socialt umgänge, solidaritet, motion och en och annan tupplur. Dessutom väntar sköna havsstränder, vandringsleder och aviga byn Christos Rahes som vänt dygnet bak och fram och sover på dagen.

Passar för: Hälsofreaks, vandrare, surfare och nudister.
Bästa tid att åka hit: Maj–sep.
Så tar du dig hit: Direktflyg med SAS och Norwegian från Stockholm och Köpenhamn till Aten. Tunnelbana eller buss till Pireus och sedan färja till Ikaria.
Restid: Totalt cirka 12 timmar.

Bästa tipset på Ikaria: Hemma hos Thea

Thea Parikos värdshus (theasinn.com) är vandrarhemsenkelt och rymmer bara några få rum. Fast det spelar mindre roll. Här deltar du i kökets brödbak och matlagning, lär dig allt om Ù�ns hälsosamma örter och äter fenomenala middagar till hemkört vin. Fem minuter bort väntar dessutom den sköna stranden i Nas.

Årets 25 bästa resmål 2014
21. Berlin, Tyskland.

21. Berlin, Tyskland

Evig och föränderlig

Berlin tar aldrig slut. För det första är det här mer än en stad, det är snarare en sammansättning av flera stycken. Det är tydligt att det som idag är stadsdelar, utspridda över ett stort område, en gång var egna kommuner tillhörande två olika länder. För sam­tidigt som varje stadsdel har sin karaktär, med egna särdrag och stämningar, är gatorna i ständig förändring.
Tidigare nedgångna kvarter i Prenzlauer-Berg och Friedrichshain har efter murens fall för mer än tjugo år sedan gjort raketkarriär med renoverade hus och trendiga butiker. Från punkiga Kreuzberg är det en kort promenad in i Neukölln, där turkiska marknader och klassiska tyska ölhak börjar ge vika för en våg av hipsterflörtande barer och konstgallerier. Men inte utan mixen som kvarstår – med korvmojar och finmat, sida vid sida.
Berlin bjuder på en levande lektion om både nutidskultur, andra världskriget och Östtysklands övervakningsapparat. Det finns alltid mer att lära, och oÙ?ndliga anledningar att återvända.

Passar för: Partygänget, historienörden, konstälskaren, shoppingjägaren och bardisknötaren.
Bäst tid att åka hit: Under våren och sommaren är staden som mest inbjudande, parker och uteserveringar fylls. Men en metropol som Berlin är spännande året runt, även om det kan vara lite ruggigt när vinterkylan drar in.
Så tar du dig hit: Nattåg från Malmö som ankommer på morgonen till Berlin. Direktflyg från Arlanda, Landvetter, Skavsta och ­Köpenhamn, både med lågprisbolag och vanliga flygbolag.
Restid: Cirka 1,5 timme med flyg från Stockholm, 1 timme från K­öpenhamn.

Årets 25 bästa resmål 2014
22. Colombia.

22. Colombia

Sydamerikas nya ­stjärna

Colombia var länge känt för sina blodiga knarkkartelluppgörelser och i övrigt mycket våldsamma kriminalitet. Huvudstaden Bogotá var på 1990-talet mer att likna vid en stridszon är en stad. De senaste åren, i takt med ökad säkerhet och stabilitet, har bilden av ett helt annat Colombia vuxit fram – vilda nationalparker, välkomnande människor, vidsträckta stränder, böljande kaffefält, valskådning, livlig dans och utsökt rom. Några av landets höjdpunkter är Tayrona nationalpark på den norra, karibiska sidan, paradisön Provedencia utslängd i ett turkost hav, Amazonasturer med båt i söder samt det vackra kaffedistriktet Zona Cafetera. Allt fler har upptäckt Colombia – och allt fler kommer göra det de kommande åren. Passa på att resa nu medan allt är i sin linda. Du kommer inte att bli besviken!

Passar för: Den orädde och resvane backpackern som tröttnat på Asien och som vill uppleva något annat.
Bäst tid att åka hit: Dec–mars.  
Så tar du dig hit: Lufthansa, KLM, Delta, United Airlines med flera flyger till Bogotá via Europa/Nordamerika. Via Latina och Kontiki har resor har Colombia i sina program. Dubbelkolla säkerhetsläget på de platser du vill besöka. Vissa områden är ännu farliga.
Restid: Cirka 15 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
23. Dominikanska Republiken.

23. Dominikanska Republiken

SkÙ�nheten på andra sidan hotellmuren

Man kan förledas att tro att Dominikanska republiken enbart handlar om exklusiva hotell med privata stränder och dignande bufféer inkluderade i priset. Men utanför hotellmurarna på östkusten finns ett land som väntar på att upptäckas – från huvud­staden Santo Domingos koloniala kvarter med svala stenhus och lummiga parker, till tropiska regnskogar och Karibiens högsta berg.
Hitta en alldeles egen kritvit strand i Bahia de las Aguilas, mjuka upp salsahöfterna en sen natt på en bar i Las Terrenas och besök Jesus i Puerto Plata. Smaka billig och utsökt mofongo (mosade ­plataner med vitlök och stekt fläsk) på den lokala kvarterskrogen, testa skolspanskan på gubbarna i närmaste colmado (butik/bar) och lär dig surfa på nordkusten.
Hur är det med den omtalade brottsligheten då? Jodå, det är bra att ta förmaningarna på allvar, men ändå med en nypa salt. Du behöver inte vara rädd för att ta bussen, och människor är i allmänhet oerhört välkomnande och trevliga. Med en dos vaksamhet inbakad i nyfikenheten kan du resa självständigt även här.

Passar för: Sportnördar, naturälskare, historie- och kultur­intresserade, soldyrkare och dansanta.
Bäst tid att åka hit: Värmen är konstant hela året, men det regnar mer under maj-okt. Vill man undvika högsäsong (med risk att känna sig lite ensam ibland) är oktober en bra månad.
Så tar du dig hit: Charter med direktflyg från Skandinavien. Eller ta dig till Florida och flyg därifrån med exempelvis Spirit och Jet Blue till Dominikanska republiken för under en tusenlapp, enkel resa. Alternativt direktflyg med British Airways från London.
Restid: 11–15 timmar eller mer beroende på resplan och mellanlandningar.

Bästa tipset i Dominikanska Republiken: Naturupplevelser

Det är väl värt att göra en båtutflykt från trevliga Samanáhalvön i norr, till naturreservatet Los Haitises. Se Tainíindianernas grottmålningar och njut av att vara mitt i naturen, omgiven av fregattfåglar, pelikaner och mangroveskog.

Årets 25 bästa resmål 2014
24. Jordanien.

24. Jordanien

Mycket på liten yta

Tänk vattenpipor och små koppar med sött te, men också ett orientaliskt myller varvat med sköna bad och mustig mat.
I lugna Jordanien väntar alla Orientens förtjänster utan blinkande varningslampor. Nationen är en vinnare när Egypten håller andan inför politisk turbulens. Å andra sidan har landet kvaliteter nog att lyfta på egen hand bland 2014 års stora reseraketer.
I Aqaba finner du Röda havets korallrev med färggranna fiskar. Inåt land trycker Petra som ett öknens Machu Picchu med pampiga palats huggna direkt ur rosaskimrande klippor. Huvudstaden Amman spatserar obekymrat från åldrig souk och antik teater till chica kaféer och sofistikerat nattliv. Vid Wadi Rum väntar dessutom det stora ökenäventyret med röda sanddyner och branta berg.

Passar för: Familjer, historienördar, dyk- och snorkelintresserade, fågelskådare.
Bästa tid att åka hit: Mar–maj och sep–nov.
Så tar du dig hit: Charter till Aqaba. Eller reguljärt från Stockholm och Köpenhamn via Istanbul med Turkish Airlines.
Restid: Charter cirka 5 timmar. Reguljärflyg cirka 11 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2014
25. Texas, USA.

25. Texas, USA

Den ultimata ­roadtrippen

Texas är den enda stat i USA som faktiskt varit en egen republik, om än bara under en kort period i mitten av 1800-talet. Delstatens autonoma historia har fostrat en känsla av stursk ­nationalism hos invånarna i Lone Star State. Här definierar sig många som texaner i första hand och amerikaner i andra hand.
Vissa förknippar delstaten med vapenviftande reaktionärer och bredbenta cowboys. Men i USA:s näst största delstat finns gott om utrymme för olika sätt att leva sina liv. Ett besök i kosmopolitiska Austin är den bästa starten på en roadtrip i Texas. Fortsätter du västerut får du uppleva myten om vilda västern.

Passar för: Bilburna äventyrare och matentusiaster.
Bäst tid att åka hit: Vår och höst.
Så tar du dig hit: Flyg till Austin, Houston eller Dallas med flera amerikanska och europeiska flygbolag.
Restid: Cirka 15 timmar


Text: Redaktionen • 2014-02-19
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen