Annons
Annons
Stort test av ryggsäckar som passar för vandring och skidturer. Foto: Roger Borgelid

Stort test av ryggsäckar som passar för vandring och skidturer. Foto: Roger Borgelid

Restips

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer

Här är tolv modeller för dig som gärna reser med lättare bagage. Vi har testat allt ifrån klassiska Fjällräven och Gregory Zulu till bubblaren Quechua.

Text: Lena Hedman • 2019-11-28 Uppdaterad 2021-09-15

Artikeln publicerades först på Utemagasinet.

På dagsturer eller vandringar mellan stugor med restaurang och sängar med tjocka dunbolster behövs inga större mängder packning. Då klarar du dig med några få kilo. Och då känns det extra viktigt att ryggsäcken i sig inte adderar en massa onödig vikt – drygt ett kilo är bra, absolut inte över två. Med en totalvikt på 5–7 kilo krävs inget överdimensionerat bärsystem och väven behöver inte vara superkraftig.

Alla testade säckar rymmer packning för både dagsturer och längre vandringar, förutsatt att du går mellan stugor som erbjuder mat och logi och du packar smart och lätt.

Hur välutrustad ryggsäcken behöver vara för just ditt friluftsliv är en nyckelfråga inför köpet. I testet har vi utsett två vinnare – en avskalad favorit och en välutrustad klassiker – eftersom behov och preferenser kan se väldigt olika ut. Nu är det upp till dig att fundera över vad du gillar och behöver!

 

Bergans Senja 34

– Lättast

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Nätt säck med snabbjusterat bärsystem.

Pris: 1 000–1 500 kr.

Vikt: 0,94 kilo.

Bärsystem: Justerbart.

Fickor: 8.

Övrigt: Damsäck, flera storlekar. Unisex Rondane.

Köpinfo:bergans.com

Kort & gott 

Mycket lätt säck för dagsfärder och lättpackade stugturer. Ventilerad och passar även varma sommardagar. Många smarta fickor – men prasslig väv.

Beskrivning 

Nätt säck med snabbjusterat bärsystem. Luftigt med avfasade hål i ryggplatta samt nät­­-
tyg, vilket även höftbältet har. Fast topplock med två fickor och nyckelkrok. Även fickor på höftbältet, sidfickor och öppen, expanderbar frontficka i stretch. Remmar i sidor och fästen för stavar. Säcken har Bluesign-märkta delar.

Testutlåtande

Testets lättaste, under kilot är perfekt för en säck på 34 liter – med plats för en slimmad stugpackning. Bekvämt bärsystem som är välbalanserat och luftigt. Bra sidfickor med långt stretchtyg för säker förvaring – och vi gillar frontfickan. Riktigt bra säck, men prasslig väv. Regnskydd får köpas till; ökar vikten något.

 

Arc’teryx Alpha AR 35

– Avskalad favorit

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Välbalanserad och avskalad alpinsäck.

Pris: 1 600–1 800 kr.

Vikt: 1,24 kilo.

Bärsystem: Fast, två rygglängder.

Fickor: 4.

Övrigt: Unisexmodell.

Köpinfo:arcteryx.com

Kort & gott 

Välbalanserad och avskalad alpinsäck som klarar mycket last. Stabil för skidåkning och klättring. Generösa 35 liter, få fickor men många fästen.

Beskrivning

Löstagbart topplock med stor ytterficka, rem över öppningen. Fronten har öglor, fästen plus en flyttbar elastisk slinga – många fästmöjligheter som för dubbla isyxor. Invändig säkerhetsficka, liksom löstagbara ryggplattor, en hård och en mjuk. Bröstremshöjd justeras i fasta lägen. Stark och vattenavvisande nylonväv.

Testutlåtande

Testets mest välbalanserade och smidiga säck är bäst för klättring och andra alpina aktiviteter. Den raka, avskalade säcken hamnar föredömligt nära ryggen. Flexibelt med många fästmöjligheter utvändigt samt med topplock och ryggplattor som kan tas loss. Den platta ryggen kan ge ett svettigt ryggslut.

 

Mammut Creon Guide 35

– Nätt och allround

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Avskalad, snygg och allround med de klassiska detaljerna.

Pris: 1 050–1 400 kr.

Vikt: 1,3 kilo.

Bärsystem: Fast.

Fickor: 8.

Övrigt: Unisexmodell.

Köpinfo:mammut.com

Kort & gott

Avskalad, snygg och allround med de klassiska detaljerna. Avlastande och luftig på vandring, dagsskidtur eller till vardags. 

Beskrivning

Fast topplock med inner- och ytterficka. Stora sidfickor i töjbart nät, i ena sidan stavfäste. På fronten finns en platt ficka med lång dragkedja plus dragkedjeöppning till säckens nedre fack. Ventilerande nätpaneler bildar luftspalt i ryggen. Axelrem har expanderficka för flaska och höftbältet en ficka. Regnskydd.

Testutlåtande

Snyggt retrodesignad är denna prisvärda och ventilerade säck som vi gärna väljer på resa, dagstur och enklare stugturer. Hyfsad stabilitet men välvd rygg ställer krav på noggrann packning och komprimering för att det inte ska bli baktungt. Bärsystemet tål ganska tung packning. Frontöppning är överflödigt på en såpass liten säck.

 

Fjällräven Abisko Hike 35

– Klassisk och snäll mot miljön

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Miljövänligt material som är mjukt och passar för lättare friluftsliv och resa.

Pris: 1 800–1 900 kr.

Vikt: 1,4 kilo.

Bärsystem: Fast.

Fickor: 6.

Övrigt: Unisexmodell.

Köpinfo:fjallraven.se

Kort & gott 

Miljövänligt material som är mjukt och oprassligt. Passar för lättare friluftsliv och resa. En favorit även i vardagen – bra att dator får plats i innerfack.

Beskrivning 

Väv i G-1000 eco av återvunnen polyester och ekologisk bomull (65/35 procent). Ryggplatta klädd med nättyg. Höjbart topplock med rätt stora fickor. Ingång till säcken även med rak dragkedja i sidan. Frontficka med dragkedja. En sidficka finns, men fickor saknas på höftbältet. Remmar i sidorna och fack med regnskydd.

Testutlåtande

Vi gillar den mjuka, oprassliga väven med tidlös känsla. Dessutom miljötänket med ekologiskt och återvunnet material. Förstaval på tågresor och i vardagen, speciellt som inre fack rymmer dator. Passar även för friluftsliv, men säcken är mindre luftig än konkurrenterna, och med tyngre packning känns bärsystemet lite stumt och ryggen blir trött.

 

Quechua MH500 40L

– Billig bubblare

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Prisvärd och rymlig ryggsäck för dags- och stugturer.

Pris: 649 kr.

Vikt: 1,24 kilo.

Bärsystem: Justerbart. 

Fickor: 8.

Övrigt: Unisexmodell.

Köpinfo:decathlon.se

Kort & gott

Prisvärd och rymlig ryggsäck för dags- och stugturer. Många fickor och detaljer. Välventilerat och balanserat bärsystem.

Beskrivning

Fast topplock med utvändig ficka. På fronten lång dragkedjeöppning med tryckknapp överst, stavfästen plus ögla och remfästen längst ner. Axelremmar med nättyg och tumhållare. Bärsystem med välvd konstruktion och nät mot ryggen. Två fickor på höftbältet och regnskyddsficka underst. Invändig säkerhetsficka. 

Testutlåtande

Testets billigaste är en vettig allroundsäck med luftigt och bra bärsystem. Vi gillar särskilt att de stretchiga nätfickorna i sidor och front rymmer massor. Rygglängden justeras enkelt med ett plastspänne. Enda frågetecknet är frontöppningens dragkedja som belastas hårt om säcken packas full. Samtidigt ingår 10 års garanti.

 

Exped Traverse 40

– Nytänk

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Lättburen och luftig säck som rymmer stugpackning sommartid.

Pris: 1 100–2 000 kr.

Vikt: 1,26 kilo.

Bärsystem: Fast, två storlekar.

Fickor: 12.
 
Övrigt: Unisex. Även 35 liter.

Köpinfo: exped.com 

Kort & gott

Lättburen och luftig säck som rymmer stugpackning sommartid. Balanserad även för skidor med dagspackning. Många smarta fickor, men liten frontficka.

Beskrivning

Smal säck med fast topplock som har två fickor. Frontöppning med dragkedja i c-form och liten frontficka ovanpå. Fast bärsystem med stormaskigt nättyg. Remjustering böjer ryggplattan för ökad ventilation. Lufthål i höftbältet, breda sidfickor och rymliga fickor på höftbältet. Remmar, stavfästen och regnskydd.

Testutlåtande

Lätt och rymlig säck – en av favoriterna. Avlastande bärsystem som ventilerar bra. Remjustering ger extra luft i ryggen, men det är svårt att dra åt remmen om säcken är fullpackad. Väven klarar en del väta och är miljömärkt med Oeko-tex. Många fickor, även nätfack på insidan av fronten. Något grunda sidfickor. Högt normalpris.

 

Haglöfs Röse 40

– Slitstark

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Stryktålig säck som är rymlig även för stugturspackning.

Pris: 1 200–1 800 kr.

Vikt: 1,3 kilo.

Bärsystem: Fast, två storlekar.

Fickor: 5.

Övrigt: Unisex. Även 55 liter.

Köpinfo: haglofs.com 

Kort & gott

Stryktålig säck som är rymlig även för stugturspackning. Rejäla detaljer och många fästmöjligheter. Avlastande bärsystem, men mindre luftigt.

Beskrivning

Hela bärsystemet har nättyg, och ryggplattan är tunn men ändå kraftfull och tillräckligt polstrad. Löstagbart topplock med utvändig ficka. U-formad ingång till säcken nedtill. Sidfickor i stretchtyg och stor frontficka med vertikal dragkedja. Remfästen, elastiska band och ficka med regnskydd. Inre vätskefack saknas.

Testutlåtande

Rejäl säck som ändå är hyfsat lätt. Stadigt bärsystem även på skidtur, men mindre ventilerat. Höftbältet passar smala höfter. Bra med stor topplocksficka och rymligt frontfack, men fickor på höftbältet saknas. Bluesign-märkt tyg är tåligt och klarar en del väta. Många fästen, även för stavar och isyxa. Högt normalpris.

 

Gregory Zulu 40

– BÄST I TEST

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Avlastande och luftig säck som passar även för varma dagar.

Pris: 1 300–1 700 kr.

Vikt: 1,35 kilo.

Bärsystem: Justerbart.

Fickor: 8.

Övrigt: Flera storlekar. Damsäck Jade.

Köpinfo: gregorypacks.com

Kort & gott

Avlastande och luftig säck som passar även för varma dagar. Välgjord i detaljer med bland annat vettiga fickor. Rymmer stugpackning för sommarturer.

Beskrivning

Lättjusterat bärsystem där ryggen vilar mot ett stormaskigt nät. Axelremmar och höftbälte även med nättyg och lufthål. Fast topplock med fickor och nyckelkrok. Hela fronten kan öppnas med dragkedja. I stretchtyg är den öppna frontfickan och sidfickorna. Stora fickor på höftbälte. Remmar, stavfästen och regnskydd. 

Testutlåtande

Testets luftigaste, det går att få in en hand mellan nättyget och ryggplattan. Bekvämt bärsystem som är balanserat trots att det är insvängt i ryggen – men det minskar packutrymmet något. Välutrustad säck med smarta fickor för lättåtkomlig packning. Finish i detaljer och tåligt tyg. En favorit med många plus!

 

Jack Wolfskin Kalari Trail 42

– Prisvärd och miljötänk

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
En flexibel säck för dags- och stugtur.

Pris: 1 050–1 400 kr.

Vikt: 1,28 kilo.

Bärsystem: Fast.

Fickor: 7.

Övrigt: Unisex. Även i 36 och 56 liter.

Köpinfo:jack-wolfskin.se

Kort & gott

En flexibel säck för dags- och stugtur. Bra bärkomfort och balans. Mycket för pengarna, till och med miljöhänsyn.

Beskrivning 

Fast topplock med in- och utvändig ficka. C-formad frontöppning till säckens nederfack, vars innervägg stängs med dragkedja. Töjbart nät i sidfickorna, front med stor nätficka med hakstängning och stavfäste. Vadderad ryggpanel med luftkanal i mitten, klädd i nättyg. Höftbältet, som kan packas in, har en ficka. Regnskydd.

Testutlåtande

Prisvärd säck som är välbalanserad och stabil vid vandring och skidåkning. Miljösnällt behöver inte vara dyrt – här återvunnen polyesterväv som är fluorkarbonfri. Detaljer vi gillar är torkfickan på fronten och sidfickorna som är stretchiga och rymmer flaskor, termos och torra eller blöta extraplagg. Lite svettig rygg.

 

Lundhags Gneik 42

– Robust miljövän

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
Gedigen och rymlig – håller förmodligen en livstid.

Pris: 1 945–2 600 kr.

Vikt: 1,58 kilo.

Bärsystem: Fast, två storlekar.

Fickor: 8.

Övrigt: Unisex. Även 34 och 54 liter. 

Köpinfo:lundhags.se

Kort & gott

Gedigen och rymlig – håller förmodligen en livstid. Miljövänlig och välutrustad passar den utmärkt på stugturer, liksom dagsturer vintertid med draghund.

Beskrivning

Löstagbart topplock med stor ytterficka. Töjbara sidfickor och stor frontficka. Insvängd rygg med nät. Höftbältets stora fickor döljer fästen för hund/pulka. Krokar i flygplansaluminium, fästband, tygöglor och bärhandtag. Väv i återvunnen polyester och ekologisk bomull (65/35 procent). Bluesign-märkt och fluorkarbonfri.

Testutlåtande

Miljösnäll, pålitlig, vattenavvisande och om­tanke i detaljer gillar vi skarpt. Fästringar för hund/pulka, stora fickor och bra ventilation är underbart. Dock blir säcken aningen baktung, så packa och komprimera noga. Hållbara metallkrokar, men bröstremsöglan är trög och de bak i topplocket hakar ibland ur. Rätt tung.

 

Thule Alltrail 45 

– Rymlig och rejäl

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
En av testets rymligaste som funkar fint med stugpackning, men lite väl stor och tung för dagstur.

Pris: 1 100–1 600 kr.

Vikt: 1,6 kilo.

Bärsystem: Justerbart.

Fickor: 9.
 
Övrigt: Dam och herr. Flera storlekar.

Köpinfo: thule.com 

Kort & gott

En av testets rymligaste som funkar fint med stugpackning, men lite väl stor och tung för dagstur. Ryggen vilar mjukt och det är gott om fickor. 

Beskrivning

Välstoppat och lättjusterat bärsystem. Lufthål i höftbältet, som har en ficka och stavfäste. Fast topplock med rymliga fickor och nyckelhållare. Ingång även vid sidan av fronten. Invändig avdelare. Öppen frontficka i stadigt material med dragkedja. Sidfickor i stretch och regnskydd ingår. Remmar i sidor och hålband. 

Testutlåtande

Lättpackad ryggsäck med flera ingångar och rymlig frontficka. Gott om plats för stugpackning för sommartur. Bekväm ryggplatta som är mjukt vadderad men inte så ventilerad. Det tyngsta ska packas nära ryggen, annars finns risk för lite bakåtvikt. Bra att säcken är tålig, men den lite väl kraftiga frontfickan med dragkedja ger extra vikt.

 

Osprey Kyte 46

– Stört och rejäl

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer
En rejäl säck med bra detaljer, för stugtur och slimmad tälttur.

Pris: 1 400–1 800 kr.

Vikt: 1,6 kilo.

Bärsystem: Justerbart.

Fickor: 8.

Övrigt: Herrmodell Kestrel. Flera storlekar.

Köpinfo:ospreyeurope.com/se

Kort & gott

En rejäl säck med bra detaljer, för stugtur och slimmad tälttur. Välvd rygg ger bra ventilation men också risk för att säcken blir baktung – packa noggrant.

Beskrivning

Ryggplattan är välvd med nät mot ryggen, steglös kardborrejustering. Fast topplock med ut- och invändig ficka. Två frontöppningar, varav en till nederfacket. Både den stora frontfickan och sidfickorna är delvis i nättyg, under ena sidfickan ännu en ficka. Radband och dubbla isyxe-/stavfästen. Höftbältesfickor och regnskydd.

Testutlåtande

En lättpackad, rymlig och tålig säck som tål en hel del vikt. Passar för stugtur men är väl tung för dagstur. Bra med luftig och urtagen rygg, liksom den justerbara rygglängden. Dock blir det ibland baktungt, så packa omsorgsfullt med tunga prylar nära ryggen. Bättre med bara en frontöppning för lägre vikt och pris. 

Så gjordes testet

Ryggsäckarna har använts under vårvintern på skidturer och på vandring under en ovanligt varm och tidig vårsäsong. Säckarna har testats med packning både för dags- och stugturer. Alla säckar rymmer stugpackning för sommarbruk med vikt runt 6–7 kilo, och många av dem tål större vikt än så. De största säckarna är väl tunga och otympliga på dagstur men skönt rymliga på stugturer. Vi har vägt alla säckar.

8 svenska fjällklassiker – vandra i storslagna landskap

16 prylar för den ultimata vandringen


Text: Lena Hedman • 2019-11-28
RestipsAktiv semesterInför resanVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen