Annons
Annons

Passa på att briljera nästa gång du kliver ombord på ett flygplan med denna udda fakta. Foto: Getty Images

Restips

Därför går man alltid på flygplanet på vänster sida

Varför boardar man alltid planet på samma sida? Svaret är faktiskt riktigt otippat.

Text: Jonas Strandberg • 2024-05-10 Uppdaterad 2024-05-05

Det finns grejer man alltid gör på samma sätt utan att direkt reflektera varför. Men så börjar man ifrågasätta sina vanor utan att riktigt hitta ett tillfredsställande svar och det gör en verkligen galen. Så vad är egentligen grejen med att man alltid boardar flygplan på vänster sida? Ja, först och främst är det ju där som dörren är, så det underlättar. Men okej, varför är flygplanet upplagt så?

Förklaringen går faktiskt att hitta i en tradition som går långt bak i tiden. Så långt att flygplan inte existerade. Däremot fanns fartyg och höger sida på ett fartyg heter som bekant styrbord, efter den åra som alltid placerades där. Det innebar att den vänstra sidan, babord, var den överlägset smidigaste sidan för att lägga till och ta emot passagerare och last. Detta ska då ha följt med som en tradition från skeppen till flygplanen. det menar bland andra Michael Oakley på The Aviation Historian. Så ett arv från den marina världen verkar vara en del av förklaringen.

I takt med att flygplanen och i sin tur flygplatserna utvecklades och blev större blev det även enklare för alla inblandade om planen lastades på och av från samma sida. Det underlättade även för personalen på marken att göra sitt jobb på en sida av planet utan att springa kors och tvärs med passagerarna. Så där har ni det. Dagens märkliga men väldigt trevliga lilla bit allmänbildning.

Läs också:

10 städer där du kan promenera från flygplatsen till centrum

Mitt liv som kund: Kampen för att avboka en flygbiljett


Text: Jonas Strandberg • 2024-05-10
RestipsFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen