Annons
Annons
Flygplan i fjällen

Hemavan flygplats ligger mitt i byn. Till närmaste skidlift är det inte många hundra meter från ankomstterminalen. Foto: Hemavan Tärnaby Airport

Europa

10 städer där du kan promenera från flygplatsen till centrum

Här är 10 städer där du enkelt traskar från ankomstterminalen till stadens centrum och spar pengar på att slippa dyra taxiresor och flygplatsbussar.

Text: Per J Andersson • 2023-08-12 Uppdaterad 2023-08-12

En av de stora fördelarna med att ta tåget, förutom det uppenbara – att man släpper ut mindre växthusgaser – är att man ofta, men inte alltid, reser från centrum till centrum. Såvida det är stadens centrala delar man är på väg till är man ju med tåget, så att säga, framme när man är framme. Man tar sin rullväska och kränger på sig sin ryggsäck och går några hundra meter, kanske max någon kilometer, till vandrarhemmet eller hotellet. Möjligtvis, om stan är stor, får man ta den billiga tunnelbanan några stationer. Men känslan är densamma: när man kliver av långdistanståget är man mitt i stan.

Annat är det när man flyger. Ofta är avståndet in till stadens centrum minst ett par mil, ibland längre. Resan kräver ibland, men inte alltid, dessutom att man måste åka en särskild flygplatsbuss eller ett flygtåg, praktiskt taget alltid med högre biljettpris än stadens övriga allmänna kommunikationer.

Lågprisflyget ökade avståndet till centrum

När lågprisflyget kom till Europa på 1990-talet ökade det genomsnittliga avståndet – och därmed transferrestiden – mellan flygplatsen och centrum. Varför? Jo, lågprisflygbolagen jagade med ljus och lykta efter andra flygplatser i närheten av de populäraste metropolerna än den stora officiella som man normalt förknippade med den staden.

Skälet var förstås att de här flygplatserna, som låg i en angränsade kommun, lockade med lägre avgifter och förmånligare villkor. Och för att locka resenärer som ska till metropolen bytte flygplatserna namn så att icke ont anande resenärer verkligen skulle tro att man landat i Stockholm när man i själva verket dumpit ner i Nyköping eller Västerås, tio mil från den svenska huvudstaden – eller i värstingen när det gäller centrumavlägsna flygplatser – Paris-Vatry – som ligger drygt 15 mil från Eiffeltornet.

Men det finns faktiskt flygplatser som ligger centralt. Riktigt centralt. Inte så centralt som järnvägsstationen vanligtvis ligger, men närapå.

20 minuters promenad från city till gate

Själv erfor jag nyligen en sådan i Nordnorge. Vi hade tagit tåget upp till Narvik, bussen till Lofoten och båten ner till Bodö. Nu valde vi att flyga hemåt högt över fjordarna.

I Bodö promenerade jag och barnen från hamnen i centrala delarna av staden. Avståndet till flygplatsterminalen var 1,2 km och promenaden tog 20 min i maklig promenadtakt. Vi var inte ensamma på villagatorna, utan hade sällskap av såväl en uniformsklädd flygvärdinna som andra resenärer. Det rådde kort sagt inget tvivel om vi var på rätt väg.

Varsågod, här kommer en lista med tio av Europas centrumnärmaste flygplatser. Här kan du skippa såväl transferbuss och flygplatståg som dyr taxi – och istället traska i lugnt mak in till centrum av staden.

Jag påstår inte att listan är komplett. De här flygplatserna har jag antingen själv rest till eller så har jag hört berättas om dem av vänner. Maila mig gärna förslag på per@vagabond.se på fler flygplatser där du enkelt promenerar in till stan (ange gärna avstånd i kilometer och/eller tid det tar att traska).

Från centrala Bodö går du till flygplatsen på 20 minuter. Foto: Getty Images
Från flygplatsen i Gibraltar in till centrum är det 1,2 km, det vill säga cirka 20 min promenad. Foto: Getty Images
Kai Tak var Hongkongs internationella flygplats, 4,2 km från centrala Kowloon, fram till 1998 då den stängdes. Den nya flygplatsen på ön Chek Lap Kok ligger 33 km från centrum. Foto: Getty Images

10 centrumnära flygplatser

1. Hemavan

600 meter (till Hemavans by med Tunet, Hemavans Wärdshus mm)

2. Bodö

1,2 km

3. Gibraltar

1,5 km

4. Naxos

1,7 km (till stadsstranden Agios Giorgios i Naxos stad)

5. Torsby

2,2 km

6. Visby

2,9 km (till Norderport)

7. Innsbruck

3,2 km (till Marktplatz)

8. Tallinn

4 km

9. Pisa

4 km

10. Umeå

4,4 km (till Rådhusesplanaden)

10 centrumavlägsna flygplatser

Här är flygplatserna där du definitivt ogärna promenerar in till stan. Flera av dem – till exempel dem runt Stockholm, Paris och London – poppade upp när lågprisflygen kom på 1990-talet och lockade med låga avgifter för flygbolagen, men dyrare och mer tröttande transferresor för flygresenärerna.

1. Paris-Vatry

147 km till centrala Paris.

2. Frankfurt–Hahn

120 km till Frankfurt.

3. Oslo Sandefjord

117 km till centrala Oslo.

4. Stockholm Västerås

110 km till Stockholm (å andra sidan bara 7 km till centrala Västerås).

5. Stockholm Skavsta

96 km till Stockholm (men bara 7,5 km till Nyköping).

6. Paris-Beauvais

85 km till Paris.

7. London Stansted

64 km till London.

8. London Southend 

58 km till London.

9. Glasgow Prestwick 

51 km till Glasgow.

10. London Luton

45 km till London.

Läs också

Vagabond granskar: Vad är värre för klimatet – färjan eller flyget?

Mitt liv som kund: Kampen för att avboka en flygbiljett


Text: Per J Andersson • 2023-08-12
EuropaRestipsFlygFlygplatser

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen