Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Restips

De spås bli Skandinaviens största flygbolag – går om SAS

På drygt tio år har Norwegian sexdubblat mängden passagerare. Nu rapporterar Svd.se att den norska uppstickaren kan bli Nordens största flygbolag inom en snar framtid.

Text: Annika Jeppsson • 2016-12-20 Uppdaterad 2021-06-23

Under 2016 har både Norwegian och SAS haft runt 29 miljoner passagerare. Och det norska bolaget fortsätter att expandera. Tillväxten spås dessutom fortsätta öka även nästa år, till skillnad från väletablerade SAS kurva, som är mer plan.  

Det innebär att Norwegian kan gå om sina svenska konkurrenter inom en snar framtid när det gäller antalet passagerare, skriver Svd.se.

Om man däremot tittar på försäljning istället för passagerarantal är SAS fortfarande större än det norska bolaget. Anledningen är att SAS kan sälja dyrare biljetter, bland annat på grund av bonusprogram, ett starkt varumärke och att man ingår i ett stort nätverk av flygbolag.

Kritiska röster

Norwegians kraftiga expansion ifrågasatts utifrån hur lönsam den egentligen är. Men en anonym källa avfärdar kritiken. Till Svd.se säger källan så här om Norwegian:

“De finansierar sina plan med lån och så länge de får fortsätta låna kan jag inte se några problem. De får ju låna så länge de kan flyga lönsamt och om det visar sig att de beställt för många plan är det lätt att avbeställa eftersom många andra flygbolag vill ha nya plan.”

Allt mer lika

Enligt Svd.se blir SAS och Norwegians profiler allt mer olika. Det norska flygbolaget satsar till exempel stort på längre flygresor. Och det är på marknader utanför Skandinavien som Norwegian växer snabbast.  

Försenat flyg? Så får du pengarna tillbaka!

Svarta listan 2016: Värst i resebranschen

Se bilderna på SAS lyxflyg från förr


Text: Annika Jeppsson • 2016-12-20
RestipsFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top