Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Europas 10 mest vegovänliga storstäder

Den gröna vågen sprider sig i världen. Allt fler börjar få upp ögonen och smaklökarna för plantbaserad mat. I många av Europas storstäder är utbudet för vegisar stort, men vilken stad är allra bäst?

Text: Johanna Jackson • 2017-08-17 Uppdaterad 2021-06-23

Att resa som vegetarian eller vegan blir bara lättare och lättare allt eftersom åren går. Tiden då man som icke-köttätare blev förpassad till att beställa in trista tillbehör, något äckligt, upptinat, halvfabrikat eller trötta grönsallader är förbi, i alla fall om man befinner sig på platser eller städer med ett någorlunda stort restaurangutbud. 

Och det är inte så konstigt. Svenskarnas intresse för vegetarisk mat ökade med 37 procent under 2016 jämfört med året innan, enligt en undersökning av analysföretaget Nielsen. Även i flera andra europeiska länder ökar intresset och efterfrågan för mat utan döda djur i. 

Men vilken storstad i världsdelen är meckat för turistande vegisar? Svaret stavas Amsterdam. I alla fall om man ska gå efter en ny undersökning från semesterhusförmedlingen Holidu

Resultaten togs fram genom att jämföra antalet vegovänliga restauranger som fanns listade på restaurangguiden Happy Cow i relation till antalet invånare i staden. 

Europas 10 mest vegovänliga storstäder

I Amsterdam finns det till exempel 20 helt veganska, och hela 168 vegovänliga restauranger listade på sajten.  

Vad sägs om en dag som inleds med veganska pannkakor dränkta i lönnsirap och färska bär på The Happy Pig, fortsätter med en lunch med japanska och karibiska smaker på Terrazen Centre och en strut glass på kafé Vegabond för att sedan avslutas med drinkar och ett skrovmål bestående av bitterballen och veganska burgare på Bar James?

Efter Amsterdam hamnar Paris och Lissabon högst upp i rankingen, som följs av Stockholm på fjärdeplatsen.

Holidus lista är dock inte heltäckande och missar en del stora europeiska vegodestinationer. Två exempel är Warszawa (som har 37 helveganska och 81 vegovänliga restauranger) och Barcelona (18 helveganska och 101 vegovänliga). Som en jämförelse har Stockholm 18 helveganska och 132 vegovänliga restauranger.

Men med det sagt är topplistan en riktig bra guide för alla gröna turister som vill äta gott, och mycket på sin nästa weekendresa. Bon appetit, och trevlig spis. Här kommer ”Europas bästa vegostäder:”

1. Amsterdam

Bäst rankade veganska restaurang: Terrazen Centre

2. Paris

Bäst rankade veganska restaurang: Hank

3. Lissabon

Bäst rankade veganska restaurang: Ao 26 Vegan Food Project

4. Stockholm 

Bäst rankade veganska restaurang: Hermans

5. Berlin 

Bäst rankade veganska restaurang: Lia’s Kitchen

6. Köpenhamn 

Bäst rankade veganska restaurang: Café N

7. Prag

Bäst rankade veganska restaurang: Café Moment

8. Wien

Bäst rankade veganska restaurang: Harvest Bistro

9. Oslo

Bäst rankade veganska restaurang: Funky Fresh Foods

10. London 

Bäst rankade veganska restaurang: Picky Wops

 

9 av Londons bästa veganska restauranger

Nu ska Barcelona bli vegovänligt

Vegovänlig guide: 50 måsten i Berlin

Är det här Europas 10 coolaste kvarter?


Text: Johanna Jackson • 2017-08-17
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen