Annons
Annons
Här är sommarens bästa musikfestivaler för finsmakare. Foto: Getty Images

Här är sommarens bästa musikfestivaler för finsmakare. Foto: Getty Images

Restips

Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar

Kombinera festivalen med en stadsweekend. Kolla in den fullspäckade guiden till Europas hetaste stadsfestivaler.

Text: Rasmus Blom • 2019-05-27 Uppdaterad 2021-06-22

1. Primavera Sound, Barcelona | 30 maj – 1 juni

Festivalen

Europas svar på Coachella stavas Primavera och utspelar sig i Barcelona. Utbudet är bredare än La Rambla och spänner över alltifrån indie och jazz till soul och afrobeat. Smala undergroundrockare varvas med superkommersiella hiphopstjärnor på Parc del Fòrum där ett blänkande Medelhav agerar kuliss. I år med akter som James Blake, Erykah Badu, Primal Scream och Cardi B.

Primaverasound.com

Att göra

Att hålla sig sysselsatt i Barcelona i skarven mellan maj och juni är inte särskilt svårt. Uteserveringar, marknader och inte minst stranden hägrar. Men ett ställe som alltid kräver ett obligatoriskt besök är cavabaren El Xampanyet. Mitt emot Picassomuseet i trivsamma El Born hittar du denna pyttelilla bar från 1929 som serverar tapas och katalanskt bubbel till fina priser.

Carrer de Montcada 22

Bo

H10 Metropolitan är skapat av den ansedda arkitekten och inredningsdesignern Lázaro Rosa-Violán, i Sverige kanske mest känd för att ha designat restaurang Nosh & Chow i Stockholm. På H10 Metropolitan bor du centralt och stilfullt, och vi skulle inte bli ett dugg förvånade om du vaskar en Primavera-dag för att hänga på hotellets utmärkta takterrass istället.

H10hotels.com

Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Festivalområdet ligger precis vid havet. Foto: Getty Images
Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Superstjärnan Solange är klar för årets upplaga av Primavera. Foto: Getty Images

2. Field Day, London | 7 – 9 juni

Festivalen

Namn som Skepta, Jorja Smith och Diplo tronar högst upp på kreddfestivalen Field Days affisch i år. Efter att ha flyttat runt på olika platser i London ska 2019 års upplaga hållas i Meridian Water, ett enormt utomhusområde med fyra konsertvänliga lagerlokaler i norra London. Hög modegrad och bra streetfood utlovas.

Fielddayfestivals.com

Att göra

Kompensera ditt syndiga festivalleverne med ett besök på Tate Modern. Museet har som du redan vet en av världens största moderna konstsamlingar, och bortsett från en och annan specialutställning är inträdet gratis. Unna dig också en drink högst upp på Blavatnik Building och njut av Londons mest praktfulla 360-utsikt.

Tate.org.uk

Bo

London är en dyr hotellstad så varför inte löpa linan ut när du ändå håller på? The Edition lig- ger på en stilla tvärgata till Oxford Street och ägs av hotellmagnaten tillika Studio 54-grund- aren Ian Schrager. Servicenivån är skyhög och inredningen är superexklusiv. Missa för guds skull inte hotellrestaurangen Berners Tavern.

Editionhotels.com

Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar

3. Secret Solstice, Reykjavik | 21 – 23 juni

Festivalen

Vad sägs om 96 timmar konstant solsken i världens nordligaste huvudstad? Secret Solstice är lika mycket en mysig musikfestival som en dramatisk naturupplevelse, den isländska tredagarsfesten bjuder på dagsljus dygnet runt och en genreöverskridande lineup med akter som Black Eyed Peas, Rita Ora och Patti Smith.

Secretsolstice.is

Att göra

Blå Lagunen – eller som vi brukar säga: Bláa Lónið – är det mest kända utomhusbadet på Island och därför något av en turistfälla. Besök i stället Secret Lagoon, en varm källa öster om Reykjavik som inte lika många känner till. Ingenting får festivalbaksmällan att försvinna lika snabbt som att sänka sig ner i naturligt uppvärmt, 40-gradigt vatten.

Secretlagoon.is

Bo

Kex Hostel är ett hippt vandrarhem med fräscha rum och sovsalar som klippt och skuret för ett bättre festivalsällskap. Här finns förutom gym, tvättstuga och restaurang en oerhört trevlig bar med tillhörande uteterrass. Den kräsne vandrarhemsmotståndaren kan lugna sig med att Kex Hostel rekommenderats av Architectual Digest.

Kexhostel.is

Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
sland kan tyvärr vara dyrt, ta därför in på prisvärda Kex Hostel. Foto: Getty Images
Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Rita Ora är ett av sommarens stora dragplåster till Secret Solstice. Foto: Getty Images

4. Worldwide, Sète | 28 juni – 6 juli

Festivalen

Den fransk-brittiske acid jazz-dj:n Gilles Peterson är upphovsmakare till den elektroniska konnässörfestivalen Worldwide. Khruangbin, Peggy Gou och Skinny Pelembe är några av de namn som kommer att hålla hov i den pittoreska hamnstaden Sète i sommar, men du kan även räkna med en lång rad nya musikaliska upptäckter.

Worldwidefestival.com

Att göra

När du inte dansar till kritikerhyllad, sydkoreansk techno på festivalområdet bör du sitta på stans bästa skaldjursrestaurang Les Demoiselles Dupuy och hälla i dig ostron. Sète är den största fiskehamnen på den franska Medelhavskusten och ligger vid lagunen Étang de Thau som är känd just för sina ostronodlingar.

Lesdemoisellesdupuy.com

Bo

Allt kan inte vara acid jazz-dj:s och fines de claire-ostron. Boka en stabil, trestjärnig hotellupplevelse på Hôtel de Paris. Hotellet ligger i centrala Sète, en 45-minuters bilfärd från Montpelliers flygplats, och kostar cirka 1 000 kronor natten. Långa frukostar på hotellets fina innergård rekommenderas varmt.

Hoteldeparis-sete.com

Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Trivsam atmosfär på Worldwide. Foto: Getty Images
Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Den sydfranska kuststaden Sète är vida omtalad för sina ostron. Foto: Getty Images

5. Dimensions Festival, Pula | 18 augusti – 1 september

Festivalen

Dimensions är dansfestivalen som lever efter Farbror Barbro-devisen om att det inte finns några genvägar till det perfekta ljudet. Krut har lagts på tekniken, och ljudsystemen är i världsklass. Den kroatiska festivalen äger rum i det övergivna fortet Fort Punta Christo, vilket får anses vara den här listans coolaste festivalområde.

Dimensionsfestival.com

Att göra

Fort Punta Christo och Dimensions Festival hör till staden Pula som ligger i en vik vid Adriatiska havet i nordvästra Kroatien. Läget bäddar för en behaglig festivalupplevelse med sol och bad. Någon kväll bör du även boka bord på fine dining-krogen Milan där du unnar dig en trevlig skaldjurspasta.

Milan1967.hr

Bo

Efter avslutat danspass på Dimensions går du hem och sover på Hotel Amfiteatar. Som namnet antyder ligger hotellet bara 200 meter från den historiska amfiteatern i Pula, som under antiken användes till gladiatorspel. Missa inte hotellets takterrass där du har en storslagen vy över Adriatiska havet.

Hotelamfiteatar.com

Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Årets Dimensions Festival kommer att vara den sista som äger rum bland ruinerna på det övergivna fortet Fort Punta Christo. Foto: Getty Images
Europas 5 hetaste stadsfestivaler i sommar
Restaurangen på Hotel Milan ligger 500 meter från stranden och är helt klart en av stans trevligaste krogar. Foto: Getty Images

Burning Man i bilder – världens vildaste festival

48 timmar i London – en av Europas megametropoler


Text: Rasmus Blom • 2019-05-27
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen