Annons
Annons
Foto: Linn Bergbrant

Foto: Linn Bergbrant

Restips

Experternas guldkorn i Buenos Aires

Upptäck Argentinas häftiga huvudstad med lokala experter! Vi övertygade sex personer med en passionerad relation till Buenos Aires att ta oss med till sina favoritställen.

Text: Hanna Sernhede • 2012-11-13 Uppdaterad 2021-06-23

I temperamentsfulla Buenos Aires, med Pampas åt ena hållet och Antarktis åt andra, är det lätt att förföras av dess puls, grönska, sömnlösa nätter på mysiga barer och kultur och shopping på dagtid.
Här har alla stadsdelar sin speciella karaktär. Hippa och trendiga Palermo andas New York och delas numera upp i distrikt som Palermo Hollywood och Palermo Soho. Områdets hjärta utgörs av Plaza Armenia. Ostylade och charmiga San Telmo är stadens motsvarighet till Little Italy där kvällarna färgas av tango. Här blommar varje söndag gatorna ut i en gigantisk marknad där mat, antikviteter och prylar saluförs i en himmelsk röra. Stadens gröna oas heter Jardín Japonés, den japanska trädgården, och är perfekt för en stunds harmoni och avkoppling.
Sevärdheter och mysiga tillhåll finns överallt, men för urbana arkeologer är guidebokens tips ibland lika med varningstexter.

Låt några personer som känner staden utan och innan visa dig sina favoritställen:

Experternas guldkorn i Buenos Aires

American Haus

Bästa tatueringsstudion

Leonardo “El Negro” Manera, skulptör. Bor i Buenos Aires.
“ Jag är rockabilly från det att jag vaknar tills jag går och lägger mig. Jag älskar livsstilen, människorna, kläderna och musiken.
Tatueringskulturen är utbredd och de flesta rockabillys i Buenos Aires går hit till American Haus för att tatuera sig. Här jobbar Argentinas bästa tatuerare som har tatuerat kändisar från Guns N’ Roses till Maradona. Min vän Mariano Antonio äger stället och han har gjort mina tatueringar på magen och bröstet. Rockabillykulturen här i Buenos Aires växer, när jag började upptäcka dessa kretsar var vi runt 50 personer, idag tio år senare är vi över 200. Området runt American Haus och La Galeria Bondstreet med sina klädaffärer och tatueringsstudior är navet för rockabillykulturen. Här träffar man alltid vänner, rockabillys är sköna människor.”
Adress: Rod­riguez Pena 1023, i stadsdelen Recoleta.
Pris: Att tatuera sig på American Haus kostar 200–3 000 kr beroende på storlek och motiv.

Andra favoriter:

1. Musikaffären Rockabilly (9 de Julio och Comiente).
2. Den japanska parken Jardín Japonés. Vacker park med sjöar och broar och japanska influenser såsom bonzaikonst. Här finns också en japansk tesalong och det hålls ofta kampsportsevenemang i parken. Ligger mellan Avenida Figueroa Alcorta och Avenida Casares i Palermo.

Experternas guldkorn i Buenos Aires

El Mundo Bizarro

Bisarr rockklubb

Paula Panvini designar klänningar och har egen klädbutik i Palermo. Bor i Buenos Aires.
“ Jag älskar att allting är så bisarrt på den här baren. De spelar bisarr rockmusik som man inte hör någon annanstans och så visar de bisarra filmprojektioner på väggarna. Även gästerna är speciella med medveten och annorlunda stil. Här får jag inspiration till mitt eget klädskapande, det är en artistisk anda i lokalen. Stället är även perfekt för dejter och drinkarna är super, bartendrarna är påhittiga och brukar hitta på egna mixers. Jag beställer ofta Frozen Mojito eller Trago de Casa, husets drink. Även om många inte känner till den här baren är det alltid fullt och kvällarna på El Mundo Bizarro brukar bli mycket speciella.”
Adress: El Mundo Bizarro, Serrano 1222, i stadsdelen Palermo.
Pris: Frozen Mojito runt 50 kr, ett glas vin cirka 25 kr.

Andra favoriter:

1. Wherever Bar (Oro 2476). Brittisk bar i Palermo som spelar popmusik.
2. Museum MALBa (Avenida Figueroa Alcorta 3415). Utöver konst i form av målningar och skulpturer visas här film och museet har en bar och mycket fin butik.
3. Filmfestivalen. Buenos Aires Festival De Cine Independiente, BAFICI, hålls i april varje år och är helt klart värt ett besök.

Experternas guldkorn i Buenos Aires

Las Violetas

Stans äldsta konditori

Angel Spalletta, pensionerad ekonom som numera arbetar som violin- och gitarrbyggare. Bor i Buenos Aires.
“ Las Violetas är ett av Buenos Aires äldsta konditorier och är mycket välkänt bland oss Buenos Aires-bor. På helgerna är det långa köer utanför. Rivadavia, som detta anrika konditori ligger på, är Argen­tinas längsta gata och här gick förut häst­vägen till Chile. Jag trivs i atmo­sfären här inne, det är historiskt och inredningen är traditionell och vacker. Jag brukar fira mina födelsedagar här, och när jag får speciella gäster tar jag med dem hit. Det finns många fantastiska bakverk, men bäst om man är två personer är att beställa La Bandeja de Maria Callas, Maria Callas-brickan. En bricka fylld med tårta, bakverk, smörgås, scones, marmelad, te och apelsinjuice. Annars är även en vanlig café con leche med medialuna (starkt kaffe med varm mjölk och croissant till) ett utsökt val. Allt smakar i den här lokalen.”
Adress: Av. Rivadavia 3899 (vid hörnet av Medrano) i stadsdelen Almagro.
Pris: Café con leche med tre croissanter 30 kr, Maria Callas-brickan 90 kr.

Andra favoriter:

1. Esquina de las flores (Gurruchaga 1630). Organisk restaurang och mataffär i Palermo.
2. Teatro Colon (Cerrito 618, hörnan Tucuman/Tribunales, teatroco
lon.org.ar). En av världens mest magiska scener där man kan lyssna till husorkestern Orquestra de Colon och njuta av balett och opera.

Experternas guldkorn i Buenos Aires

Il Ballo

Italienskt stammishak

Jens Andersson och Saida Haijee. Bor i Buenos Aires och studerar, men är vanligtvis göteborgare.
“ Vissa ställen är bara restauranger, men Il Ballo är mer än så. Den avslappnade stämningen, mysiga interiören och den trevliga personalen inbjuder till att sitta kvar länge, som hemma hos en god vän. Det är en perfekt kvarterskrog att vara stammis på och den italiens­ka maten är utöver det vanliga. På nyårs­afton var det som en hemma­fest här, efter tolvslaget röjde vi undan borden och dansade hela natten, gamla, barnfamiljer och vi svenskar. Den kvällen var en av de bästa. Hit kommer inte så många turister eftersom det ligger bortom de hippaste gatorna. Ägarna har två restauranger till på samma gata, och om man är i Palermo är det värt att korsa järnvägen och ta sig till de kulörta lyktorna på Gorriti och beställa en ostbricka eller Pasta Frutti di mare. ”
Adress: Trattoria Il Ballo del Mattone, Gorriti 5936, i stadsdelen Palermo.
Pris: En varmrätt kostar runt 50 kr och ett glas vin cirka 20 kr.

Andra favoriter:

1. Green Bambo (Costa Rica 5802). Gemytlig vietnamesisk restaurang i Palermo.
2. Shopping i stadsdelen Palermo Viejo. Här ligger många roliga och prisvärda butiker och en stor del av utbudet är producerat av lokala designers. Här hittar du skor, kläder, secondhand blandat med trendiga och mysiga kaféer och barer där man kan pausa i shoppingturen.

Experternas guldkorn i Buenos Aires

Plaza Dorrego

Romantik och tango

Eva Hefter, bosatt i Stockholm, bodde i Buenos Aires på 1980-talet. Åker hit en månad varje år för att dansa tango.
“ Tango är min passion! Det finns tusentals milongas, danstillställningar med tango, i Buenos Aires, men söndagskvällarna här på Plaza Dorrego är romantiska och stämningsfulla. Det är en stark upplevelse att dansa på detta vackra torg. För mig som har upplevt dansbanekulturen är det här nostalgi. I tangon bjuder mannen upp kvinnan, det gäller att ha utstrålning om man ska få en invit. När man dansar är det koncentration som gäller, då stänger jag ute allt annat. Man måste vara totalt närvarande och hänge sig åt rytmen. Plaza Dorrego är en smältdegel, att spendera en kväll här innebär alltid att man ser kändisar från filmbranschen och träffar många intressanta människor. Jag är egentligen lite blyg, men när jag dansar tango börjar det hända saker. På en milonga får man inte visa känslor eller bli ledsen om man inte blir uppbjuden.”
Adress: Plaza Dorrego i San Telmo. Söndagar klockan 19.
Pris: Det är gratis att dansa på Plaza Dorrego och alla som kan dansa tango är välkomna. Att ta en privatlektion på en dansskola kostar cirka 40 kr.

Andra favoriter:

1. Marknaden i San Telmo. Varje söndag 10–16.
2. Todo Mundo (Don Anselmo Aieta 1095). Restaurang med perfekt utsikt över Plaza Dorrego och dansarna.
3. Tango Taxi Dancer (tangotaxidancers.com). Firma som förmedlar danspartners.

Miniguide: Buenos Aires

RESA DIT

Flyg går från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Buenos Aires från ca 9 000 kr tur-och-retur. Flygtid ca 19–23 timmar. Taxi från flygplatsen Ezeiza som ligger 35 kilometer utanför staden tar ca 45 minuter och kostar 100–200 kr, säkrast Ù�r att boka taxi inne på flygplatsen.

BO

ChillHouse Petit Hotel, Aguero 781 i området Abasto (chillhouse.com.ar). Fräscht och mysigt hostel med trevlig och hjälpsam personal. Här erbjuds fina stora rum med bekväma sängar och tillgång till kök. Frukost ingår som man kan äta på takterrassen där det kvällstid anordnas grillfester och andra gemensamma aktiviteter. Perfekt för backpackers med lite högre krav. Dubbelrum från 400 kr.
Malabiahouse, Malabia 1555 i området Palermo (malabiahouse.com.ar). Argentinas första design bed & breakfast beläget i hjärtat av Palermo i Buenos Aires äldsta kvarter. Romantiskt och lugnt hotell vars interiör varit föremål för många filminspelningar. Från Malabiahouse har du nära till Palermos restauranger, butiker och många gallerier. Dubbelrum från 1 000 kr.
Faena Hotel + Universe, Martha Salotti 445 i området Puerto Madero (faenahotelanduniverse.com). Exklusivt hotell med inredning av designern Philippe Starck som bland annat utnämnts till ett av världens 500 bästa hotell. Här finns både poolbar och bibliotekslounge och restaurangen har vunnit pris för tredje bästa hotellrestaurang i världen. Smakar det så kostar det. Dubbelrum med marmorgolv i badrummet och hemmabio från 3 500 kr.

INFORMATION

På stadens officiella turistsajt hittar man all information man behöver (bue.gov.ar).
En annan utmärkt guide är easybuenosairescity.com.
Guide Hanna Sernhede


Text: Hanna Sernhede • 2012-11-13
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top