Annons
Annons
Emma Hamberg brinner för Frankrike och lagar mat i ett kloster.

Är du nyfiken på fransk mat? I boken Au Pif! lyfter Emma Hamberg det franska köket med kärlek, humor och uppslukande bilder. Foto: Patrick Bratt

Restips

Författaren Emma Hambergs 10 franska favoriter

Om du inte redan är frälst i Frankrike blir du det definitivt efter att ha lagat dig igenom Au Pif! – en hjärtlig bok om det franska köket, kulturen och om ett litet kloster i Procence. Vi snackade med författaren Emma Hamberg och tog del av hennes bästa tips!

Text: Karin Wimark • 2022-04-25 Uppdaterad 2022-04-25

Från att som 13-åring bli blixtförälskad är hon idag djupt kär. Ja, i Frankrike alltså! Emma Hamberg är aktuell med boken Au pif! : franska recept och små berättelser där hon bjuder på personliga upplevelser från sina resor i Frankrike – om kulturkrockar, kärlekshistorier, livsöden och hur fransk ost ätes på allra bästa sätt. Dessutom massor av enkla franska recept som vem som helst kan sno ihop utan prestationsångest. Och bilderna? De är sådär drömska som bara analogt plåtande kan åstadkomma.

Vi tog ett snack med Emma om hennes favoriter i Frankrike.

1. Bästa matupplevelse i Frankrike?

En söndagseftermiddag i höstigt Paris. Du har varit på loppisturné runt om i staden och där, bredvid stånden med kantstött porslin och konstiga broscher, står en vagn som serverar Merguez frites. Att äta denna starkt kummindoftande mumsighet samtidigt som du har påsar med loppisfynd runt benen och hela Paris framför dina fötter är oslagbart.

2. Frankrikes matkultur med 3 ord

Självförtroende, sinnlighet och tålamod. 

3. Maträtten som inte får missas vid en resa till Frankrike

Jag har två saker som jag alltid äter om jag får chansen: steak frites på en riktigt härligt svirrig bistro samt pinfärska ostron på skrangligt litet bord precis vid havet. I området runt Loupian finns massor av ostronställen, som liksom klättrar runt bukten där ostronen fiskas. Ostronbåtarna åker ut och in, skyfflas från havet rätt in i gästernas munnar. Min favorit där är Atelier & Co. Där kan du äta magiska ostron, färska, gratinerade, ångade och dricka vin och inte bli ruinerad det allra minsta. Trots att du sitter som i en romantisk dröm. 

4. Charmigaste byn

Det är ju totalt omöjligt att välja, så jag tar min senaste upplevelse, som jag minst sagt blev drabbad av! L´isle-sur-la-Sorgue är en underbar liten historia, som inte många hittar till. Det är en stad full av kanaler och antikbutiker! Herregud, vad mer kan man önska av en stad? På lördagar och söndagar finns det antikmarknader, antikbutiker, hela satans antikjättehus precis överallt och alla dessa porlande kanaler som löper kors och tvärs genom staden. 

5. Hit återvänder jag alltid…

Till tjuvarnas marknad strax utanför Sainte-Maxime. En helt enorm loppis som går av stapeln varje söndag under sommarhalvåret. Du parkerar bilen tillsammans med hundratals andra på en åker, promenerar på dammiga stigar mot en sandskog och där … där öppnar sig loppishimmelen. Allt från hela matsalar till små luggslitna koppar till gamla örtknivar till kristallglas. Åh. 

6. Detta äter jag alltid när jag är i Frankrike

Baguette. Jag bor i Stockholm och här finns tusentals bagerier. Men ingenstans, INGENSTANS, kan jag hitta en riktig fransk baguette. Så när jag är i Frankrike äter jag baguette. Nej, jag äter inte baguette, jag frossar, slukar, badar i baguette. Varenda by med självaktning har minst två bagerier. Och på minst ett av dem finns precis de baguetterna som du älskar. Don efter smak! Aldrig dyrt, alltid gott och alltid nära.  

7. Detta står fortfarande på min bucketlist

Hyra ett lagom dekadent strandhus på ön Île de Ré i Bretagne och sedan sluka ostron dagarna i ända.  

8. Bästa frasen att kunna på en resa i Frankrike?

Alltså, övar du in den här frasen och sitter redo med penna och papper kan inte resan bli annat än en succé: C’était vraiment délicieux! Je peux vous demander la recette, s’il vous plaît? (Det här var magiskt gott! Kan jag få receptet?).

9. Favoritkrog/bar i Paris… 

Chez Janou ligger mitt i mysigaste Maraiskvarteren. Här får du allt du kan drömma om under rubriken ”fransk bistro”. Personalen, maten, inredningen, gästerna, hundarna – allt är precis så som man drömmer om när någon viskar ”Paris”. 

10. Härifrån checkar jag helst aldrig ut…

Inte långt från Chez Janou ligger (turligt nog!) mitt favorithotell i Paris. Det är inte dyrt, det ligger precis mitt i Marais, det är lite luggslitet, det är charmigt, det är tapeter precis överallt och det snålas inte med sammet. Hotel de Nice!

  • Au Pif! finns att köpa på nätbokhandlare för 269 kr.

Text: Karin Wimark • 2022-04-25
RestipsIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen