Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Forskare: Personer som föredrar att resa ensamma kan vara mer intelligenta

Utforskar du hellre nya resmål ensam än i grupp? Det kan vara ett tecken på intelligens, menar forskare.

Text: Johanna Jackson • 2017-02-16 Uppdaterad 2021-06-23

Egentligen fokuserade studien, som nyligen publicerades i British Journal of Psychology, inte direkt på resandet i sig, utan istället på välmående vid socialisering och umgänge i relation till intelligens. Men den slutsats som forskarna gjorde kan även överföras på hur vi väljer att resa.

Enligt studien, som bygger på data från 15 000 personer i åldrarna 15 till 28, tenderar nämligen personer med hög IQ att vara lyckligare i högre grad när de är ensamma, till skillnad från personer med lägre IQ. 

“Mer intelligenta individer har lägre livstillfredsställelse vid tät socialisering med vänner”, står det i studien, enligt brittiska Metro. Alltså: Smarta individer behöver mer ensamtid, de kan till och med må dåligt av för mycket umgänge. 

Forskarna tror att anledningen till varför smarta personer mår bättre av ensamhet vara ett resultat av evolution, skriver The Independent. I korta drag har forskarna två teorier till varför. 

Den första är att smartare personer enklare kan anpassa sig till nya förhållanden, och således inte behöver förlita sig i lika hög utsträckning på vänner och nära relationer. Den andra teorin är att smartare personer är mer ambitiösa och hellre lägger ned tid på att förverkliga sina mål och sig själva, i stället för att lägga ner för mycket tid på att socialisera. 

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

Ditt DNA kan vara anledningen till varför du älskar att resa

15 minimalistiska resetatueringar som kommer få dig att längta ut i världen

15 tecken på att du är beroende av resor


Text: Johanna Jackson • 2017-02-16
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top