Annons
Annons
Karin Wimark

Karin Wimark

Restips

Från botten till toppen – hon besteg 61 berg efter livskrisen

Sex veckor efter bröllopet gjorde Emma Svenssons man slut. Det var början till vad som skulle bli ett stort äventyr där bergstoppar blev det nya målet.

Text: Karin Wimark • 2020-05-19 Uppdaterad 2021-09-15

Sex månader efter bröllopet går paret till en parterapeut och Emma försöker göra sig så lätt att älska som möjligt men förstår snart att det inte finns någon chans. Det är över, och hon vet inte hur hon ens ska existera utan allt det där som skulle vara livet ut.

Men snart bestämmer hon sig för att den här händelsen inte ska få definiera henne. ”Jag tänkte inte vara hjärtekrossad resten av livet. Jag skulle göra allt jag drömt om”.

Under ett års tid besteg Emma Svensson Europas 61 högsta bergstoppar och lärde sig inte bara att bli en utmärkt klättrare, utan fick också utforska nya länder och rannsaka sig själv. Nu är hon aktuell med boken Honeymoon, hejdå & bergen som väntar.

Hej Emma…

Hur väcktes idén att bestiga högsta punkten i varje land i Europa?

– Det var efter att jag bestigit Elbrus – det högsta berget i Europa, som ligger i Ryssland – landat hemma och kände att jag behövde ett nytt projekt. Tänk om jag skulle bestiga det högsta berget i varje land i Europa? 

Vad har du lärt dig längs vägen?

– För det första var jag en rookie när jag började klättra i berg, så där har jag utvecklats massor! Men sedan har det handlat mycket om personlig utveckling. Jag har blivit en bättre människa för att jag har fått jobba på mina svaga sidor, som exempelvis dåligt tålamod eller ett stort kontrollbehov. När man är i bergen måste man anpassa sig efter rådande förutsättningar och tvingas därför att släppa på sådant. 

Vad hann du uppleva i länderna du besökte? 

– En av de mest fantastiska sakerna med hela projektet var att jag fick uppleva så många ställen jag aldrig skulle ha besökt annars. Jag åkte runt i bil, sov ofta i bilen och kunde ta mig till platser dit inga bussar gick. Till Bosnien skulle jag nog aldrig ha åkt på egen hand, men nu fick jag chansen att få ta del av deras historia och bilda mig en egen uppfattning om landet. Det gör en extremt ödmjuk! 

Något land du gärna skulle se mer av? 

– Jag tycker att alla länder i Alperna är helt fantastiska, men sedan var också Slovenien en riktig hit. Ett otroligt vackert land dit jag gärna skulle åka tillbaka. Kosovo var också en positiv överraskning, kanske mest för att människorna där var så himla underbara och hjälpsamma. 

Vilket berg var roligast att bestiga? 

– Det roligaste måste nog ha varit Grossglockner i Österrike, just för att det var en tekniskt svår rutt att klättra. Men visst kan man stöta på andra typer av svårigheter, som när jag var på Islands högsta berg och det blev storm på vägen ner. Man kan tro att det lättaste berget att bestiga var Danmarks högsta berg, men det blev faktiskt ett äventyr. Jag tvingades hoppa över hagar, skrämma kor och trampa i lera innan jag nådde den 186 meter höga toppen.

Är du urless på att bestiga berg nu eller har du fått mersmak

– Absolut mersmak! Det var omöjligt att gå tillbaka till ett vanligt liv efteråt. Så jag skaffade en van, körde ner till Alperna och tränade på klättring och sedan åkte jag till Nepal och besteg Ama Dablam. Till sommaren 2021 vill jag försöka bestiga alla 4 000-meters berg i Alperna. Det är 82 stycken. Det blir nästa galna utmaning! 

Från botten till toppen – hon besteg 61 berg efter livskrisen
Finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris.

Den här boken handlar om alpin klättring, men också om livets andra toppar och dalar. Om överlevnad på in- och utsidan och naturens läkande kraft. Om att pressa sig till sitt yttersta och se vad som verkligen spelar roll. Om att söka kärlek och klätterpartners på rockstjärnedejtingappar. Men det är också en bok om att välja bort, om att oroa sig för att kunna betala räkningarna, om att ha en van i Alperna som enda fasta punkt, om att vara 35 år och kanske missa barntåget.

Vandra klassiska Kungsleden – hela vägen eller i etapper

Podcast: Om att vandra Pacific Crest Trail

Trängseln på Mount Everest är inte det stora problemet


Text: Karin Wimark • 2020-05-19
RestipsIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen