I nya säsongen dyker flera spännande platser i Spanien upp. Foto: HBO

I nya säsongen dyker flera spännande platser i Spanien upp. Foto: HBO

Restips

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones

Intrigerna tätnar. Säsong efter säsong fortsätter de olika familjerna att kämpa om makten i De sju kungarikena. Och nu är den haussade tv-serien Game of Thrones återigen superaktuell. I årets säsong syns karaktärerna på flera nya platser i Spanien – här är listan.

Text: Annika Jeppsson • 2016-04-24

Fansen har fått hålla sig i ett år. Men så äntligen, i dag den 25 april, är det premiär för sjätte säsongen av den minst sagt populära tv-serien Game of Thrones premiär. Fantasy-dramat grundar sig på romanen “Sagan om is och eld” av författaren George RR Martin och är en berättelse om hur olika familjer kämpar om makten på den fiktiva kontinenten Västeros, också känd som De sju kungarikena.

Flera scener i Spanien 

Inspelningen började redan i juli i fjol. Precis som i föregående säsong har flera scener spelats in i Spanien. Nu ryktas det om att platser som Girona och Navarra kommer att få besök av seriens huvudkaraktärer under våren. Och man skulle kunna kalla det för Game of Thrones-effekten. För enligt den brittiska tidningen Daily Mail kan dessa platser förvänta sig en riktig turistboom. En trend som visat sig under tidigare säsonger, då fansen har vallfärdat till de olika inspelningsplatserna. Här tar vi dig med till några av dessa som ligger i Spanien och som sägs dyka upp i årets säsong.

Katedralen i Girona

Det här är en av den katalanska stadens största attraktioner. Uppförandet av det historiska byggnadsverket startade under 1000-talet och höll på ända in på 1500-talet. Till att börja med använde morerna katedralen som sin moské, men när de förvisats så byggdes den om. Dagens utförande är ett bra exempel på spansk, gotisk arkitektur. Inne i katedralen finns ett imponerande valv på 23 meter från golv till tak. Det är det högsta i världen i just gotisk stil. Enligt Daily Mail spekuleras det i att katedralen och andra platser i Girona använts som bakgrunder till fiktiva Game of Thrones-städer som Braavos och Kungs-Hamn. Ett bevis kan vara att det sedan en tid tillbaka redan finns guidade Game of Thrones-turer i staden.

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones
Katedralen har världens högsta valv i gotisk stil. Foto: Istock

Sant Feliu-kyrkan i Girona

Kyrkan tillägnades Felix Girona – ett helgon som dog i staden. Den ligger precis runt hörnet till den stora katedralen och är byggd i gotisk 1300-talsarkitektur, med en fasad från 1700-talet. Sant Feliu-kyrkan är en av de få spanska kyrkor med en magnifik spira, som förmodligen har imponerat på skaparna till Game of Thrones magiska värld.

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones
Man kan misstänka att det var kyrkans säregna spira som Game of Thrones-teamet föll för. Foto: Istock

Kyrkan Sant Martí Sacosta i Girona

Man kan verkligen förstå att Game of Thornes-teamet valt det gamla klostret Sant Martí Sacosta som en av inspelningsplatserna för årets säsong. Barockfasaden och den dramatiska trappan framför bygganden skapar verkligen en speciell känsla, där historiens vingslag är högst påtagliga.

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones
Kyrkan Sant Martí Sacosta ska skymta förbi i årets säsong. Foto: Istock

Det arabiska badhuset i Girona

Den mycket populära sevärdheten byggdes på 1000-talet och imponerar på sina besökare. Badhuset kan stoltsera med att vara ett Europas mest välbevarade arabiska badhus. Enligt Daily Mail ska turistattraktionen ha stängts av under inspelningen av senaste säsongen av Game of Thrones. 

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones
Det arabiska badhuset är en av Europas mest välbevarade. Foto: Istock

Naturparken Bardenas Reales i Navarra

Det här 42 000 hektar vidsträckta området ligger i sydöstra Spanien och är en naturlig halvöken. Jorden i parken består av lera, krita och sandsten, som har urholkats av vatten och vind. Detta har skapat överraskande former, platåer, raviner och klippformationer – perfekta för den säregna miljön i vissa av Game of Thrones kungariken.

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones
Det är inte svårt att förstår varför det dramatiska landskapet i Bardenas Reales valts ut till Game of Thrones. Foto: Istock

Slottet Zafra i Guadalajara

Det här spanska slottet byggdes i slutet av 1100- och början av 1200-talet och har genom historien haft stor betydelse som en strategisk gräns mellan det kristna och det muslimska territoriet. När Zafra miste sin viktiga betydelse under 1400-talet förföll det under många år, men under 1970-talet började det återställas av en privat ägare. Enligt den spanska turistbyrån hävdar lokalbefolkningen att Game of Thornes-teamet njöt av att vistas i området runt slottet tillsammans med familj och vänner.

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones
Slottet Zafra spelade en viktigt roll historiskt som gräns mellan det muslimska och kristna territoriet. Foto: Istock

Text: Annika Jeppsson • 2016-04-24
RestipsUnderbara Spanien

Scroll to Top