Annons
Annons
Foto: Johan Marklund

Foto: Johan Marklund

Restips

Ledare: Gott nytt reseår!

Under det gågna året har svenskarnas resande debatterats flitigare än någonsin i tidningar och på sociala medier. Men att då och då påminna om resandets positiva effekter kan också vara på sin plats, skriver Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström.

Text: Fredrik Brändström • 2019-01-01 Uppdaterad 2021-06-22

Under det gångna året har svenskarnas resande debatterats flitigare än någonsin i tidningar och på sociala medier. Att fler och fler reflekterar över sitt flygande är bra. Vi behöver flyga mindre, precis som vi måste skära ner på mycket annat om vi ska kunna nå klimatmålen. Men att då och då påminna om resandets positiva effekter kan också vara på sin plats.

Resor kan när de är som bäst bidra till att minska avståndet mellan människor och kulturer. Jag älskar USA men landet är på sätt och vis ett skräckexempel. Här har jag mött många som aldrig har varit utomlands och som har en vag uppfattning om andra länder och kulturer. Något som lätt skapar rädsla för allt som är okänt. Vem vet, kanske hade världen sett annorlunda ut om Donald Trump liftat genom Europa eller backpackat genom Indien i sin ungdom. Att resa kan få många fördomar att komma på skam. En bekant besökte Iran nyligen och blev överväldigad av den genuina gästfriheten. ”Säg till folk att komma hit och besöka oss”, var budskapet från de flesta hon träffade längs vägen. På så sätt kan resande vara en positiv kraft, som utmanar bilderna vi möter genom tv-rutan. Att alla sitter hemma på sin kammare gör inte automatiskt världen till en bättre plats.

Vagabond har alltid skrivit om baksidorna med turism och resande, samtidigt som vi vill inspirera folk att upptäcka världen. Vi kommer inte att sluta skriva om resor som kräver flyg, men lyfter numera alltid fram tåg som alternativ i de fall det är möjligt. I årets lista över världens bästa resmål har vi även en ny kategori – hållbara resor. 

Själv är jag just nu mest sugen på att göra en vinterresa till Lofoten. Varva skidåkning med kajakturer i stilla fjordar och spendera kvällarna i en badtunna med norrskenet dansande över den mörka himlen. 

Röda dagar 2019 – så får du ut det mesta av semestern


Text: Fredrik Brändström • 2019-01-01
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen