Annons
Annons
En liftare bredvid vägen

Hur får man skjuts som liftare och vilka är de bästa knepen? Här är några tips! Foto: GettyImages

Restips

Liftarens guide till vägen – så får man skjuts

Att lifta är en konstform och ett rätt så ovanligt resealternativ nu för tiden. Vagabonds webbredaktör Helle Kikerpuu försöker lifta så ofta hon kan på resor. Här är hennes bästa tips!

Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-13 Uppdaterad 2022-10-13

Att få lift handlar inte bara om flyt och tur, även om det så klart spelar en stor roll. Med rätt placering, klädsel och ett och annat trick kan man få lift snabbare och ibland på nolltid.

1. Placering – hitta bästa platsen

Tänk som en bilist. Var är det lättast att stanna och hur långt tid innan måste bilisten se dig för att 1, bestämma sig för att stanna och 2, bromsa in och stanna? Stå på raksträckor och undvik kurvor, korsningar och smala vägar utan vägrenar. Om du står efter en avfart har bilar inte kommit upp i för hög hastighet och kan därför stanna (dock är det bra att veta att det är förbjudet att lifta på avfarter i tex Sverige). Se till att det finns plats för bilen att stanna: stora vägrenar, parkeringsplatser och liknande är till stor nytta. Busshållplatser kan vara tveksamt, bilister vågar ibland inte stanna och om hållplatsen är flitigt använd är bussen i vägen för dig.

Kolla alltid vilken väg som tar dig ut från stan och ta dig dit. Ha din skylt på väskan medan du går så kan bilister veta att du liftar även när du går.

Vagabonds webbredaktör liftar
Vagabonds webbredaktör liftar så ofta det är möjligt på resan. Foto: Helle Kikerpuu

2. En tydlig och bra skylt

Jag föredrar alltid en eller flera alternativa skyltar. Jag brukar alltid börja med destinationsskylten, men om det är flera mil dit och en massa vägar som förgrenar sig åt olika håll är det bra att ha alternativa skyltar med olika mellandestinationer. Exempelvis, närmaste stad eller en närliggande gräns. När jag åkte från München till Paris funkade Frankrike-skylten bättre än Paris-skylten till en början. En smiley, eller “tack” vid sidan om texten lättar alltid upp stämning.

Skylten kan även användas för olika knep som jag återkommer till.

3. Klädsel – var en glad turist

Städat är alltid bäst. Visst funkar den gamla slitna hippie-looken, men du kommer missa flera chanser till skjuts. Ett tips är att ha din resväska på marken bredvid dig. För det första ser du avslappnad ut och som att du väntat länge på skjuts, vilket ökar chansen till medlidande från bilister. För det andra är det bra om bilister ser din väska. Många tror att man ska gömma sin packning och ”lura” bilisten att man reser lätt, men tvärtom har jag i många fall hört att bilister gillar att se att man är en resenär – annars kan man uppfattas som “misstänksam”. Det är alltså bättre att se ut som en uppenbar turist.

Göm inte väskan – det är bättre att se ut som en turist! Foto: GettyImages

4. Liftarens yrkesknep – få stopp på bilen

Ibland tar jag till flera knep för att få bilar att stanna, så att jag sedan har chansen att fråga om skjuts.

“Den upp och nedvända skylten”

Den här klassikern är lite pinsam, men en räddare i nöden. Flera kommer passera och skratta, men ofta stannar i alla fall ett par barmhärtiga som berättar för dig att skylten är upp och ner. Då är det tid att skratta högt och säga att du stått här länge, kan du möjligtvis få följa med en bit på vägen eller ska bilisten kanske ända fram till slutdestinationen?

“Fel sida av vägen”

(Fungerar ofta om du vill ta dig ut från en stad): Samma koncept. För när den barmhärtige bilisten stannar för att berätta att du står på fel sida av vägen har du chans att fråga om personen kan hjälpa dig ut från stan till en bättre plats!

“Baguetten”

Namnet härrör från en liftning ut från Paris stadskärna. Jag och min vän hade liftat i en halvtimme och det gick dåligt. Som tur var hade vi ett par baguetter med oss som vi började lifta med och med ens började bilister le och skratta och kort därefter fick vi skjuts ut från staden. Ibland funkar det att lifta med en pryl (gärna någonting som folk känner igen – kanske en dalahäst i Sverige?). Folk blir intresserade och saktar ner!

“Den förvirrade turisten”

Ok, den här skämskudden är en riktigt bra grej. Hitta den största megakartan över landet som finns. Veckla ut den och se helt förvirrad ut. Någon kommer stanna och hjälpa dig!

5. Lite skådespeleri skadar inte

En stillastående och välklädd turist med ett leende på läpparna fungerar ofta, men ibland är det bra att spela lite teater vid sidan av vägen. Gestikulera att du väntat länge och “snälla ge mig lift”. I vissa fall kan en bilist skaka på huvudet och le, rycka med axlarna och kommunicera – tyvärr – då brukar jag nicka med huvudet, hoppa lite och följa bilisten med blicken; “Yes, you can”! Ibland kan bilisten stanna även om det betyder att hen måste packa om i bilen eller ta en kort omväg.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-13
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top