Annons
Annons
Vad sägs om en vinresa till något av de här fem otippade resmålen? Foto: GettyImages

Vad sägs om en vinresa till något av de här fem otippade resmålen? Foto: GettyImages

Restips

5 otippade vindestinationer i världen

Sommeliern och författaren Alf Tumble har släppt en ny bok, [i]Vin med ny adress[/i]. Här ger han 5 tips på nya vindestinationer i världen.

Text: Karin Wimark • 2021-01-05 Uppdaterad 2021-08-13

Vinvärlden växer, och under de senaste fem till sju åren har det dykt upp så pass många nya eller nygamla vinområden att sommeliern och författaren Alf Tumble bara kände sig tvungen att göra en ny bok. Vin med ny adress är den efterlängtade uppföljaren till Vin med adress, och tar dig med på en resa till nya vinländer, regioner och odlingsplatser som av väldigt skilda anledningar inte har blomstrat. Förrän nu. Här är smakprov på 5 av adresserna och varför Alf valt att ha med dem i boken!

1. Kanarieöarna

Det görs fantastiska vulkanviner på flera av öarna. Atlantens salta, och ibland extrema, havsvindar och solsken året runt ger ett unikt klimat för vinodling. Här växer flera inhemska druvor du inte hittar någon annanstans, och produktionen är på de flesta håll småskalig och hantverksmässig.

5 otippade vindestinationer i världen
Vulkanvin på Lanzarote. Foto: GettyImages

2. Tjeckien & Slovakien

Förvisso två olika länder, men det finns mycket som är gemensamt när det gäller vin- och matkultur. Rent geografiskt ligger dessa adresser helt perfekt klimatmässigt. Druvorna är ofta desamma som i grannländerna Österrike och Ungern. Den nya generationen vinmakare har verkligen lyft båda länderna till nya EU-vinstjärnor.

3. Georgien

Landet där de äldsta spåren från vintillverkning hittats. Här har orangevinet en stark tradition och har på senare tid blivit förebild för många vinmakare i resten av Europa. De stora amfororna av lera, qvevris, ingår i traditionen och används även för att lagra rödviner. Dessutom finns här en magisk matkultur som inte liknar någon annan.

5 otippade vindestinationer i världen
Kloster i nygamla vinlandet Georgien. Foto: GettyImages

4. Adelaide Hills

Ett mecka för experimentella vinmakare i Au­stralien. En vinregion som rymmer allt från ­riktigt bra mousserande enligt klassisk champagnemetod till surfiga naturviner på en massa olika internationella druvor. Området Basket Range rymmer en stor del av de mest spännande och utmanande producenterna.

5. Japan

Ett land som kanske mest förknippas med saké, whisky och öl när det kommer till dryck. Även om vindruvor odlats rätt länge i Japan är det först på senare år som en spännande vinkultur börjat ta plats. Vinerna som görs har en förmåga att gifta sig väldigt bra med det eleganta och umamistinna japanska köket. Bara det värt en resa!

5 otippade vindestinationer i världen
Adelaide Hills i Australien! Foto: GettyImages
5 otippade vindestinationer i världen
Finns att köpa i bokhandeln!

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor

Bästa ekogårdarna att upptäcka i Nya Zeeland

Georgien: Matparadiset som glömde bort sig självt


Text: Karin Wimark • 2021-01-05
RestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen