Annons
Annons

Charlotte Lundquist har nyligen skrivit boken "Resa Solo". Bali är en destination som hon tycker är extra bra att resa till som solo-resenär. Foto: Charlotte Lundquist

Restips

Så börjar du resa solo – bästa tipsen för nybörjaren!

Hur vågar man resa ensam? Vad ska man tänka på inför avresa? Och varför är Bali en sån bra solo-destination? Vi snackade med resebloggaren Charlotte Lundquist – aktuell med boken Resa Solo – och tog del av hennes bästa tips!

Text: Karin Wimark • 2022-01-20 Uppdaterad 2022-01-19

Varför en bok om att resa solo?

När jag slutade som flygvärdinna startade jag min reseblogg readyfortakeoff.se där jag skrev tips om hotell, flygbolag, destinationer, saker att se och uppleva runt om i världen samt en en del om mitt liv som flygvärdinna och efter ett tag även tips om att våga resa själv. Jag fick fler och fler frågor med tiden om att resa just själv och hur jag vågade göra det. Då föddes idén att inte bara skriva bloggartiklar på min reseblogg utan även göra en bok som handlar om att resa själv och vägen till att våga göra det, en handbok helt enkelt. Jag vill hjälpa och inspirera andra som vill men inte vågar ta steget till att resa på egen hand, därav min bok. 

Hur vågar man ge sig ut i världen på egen hand och vad ska man tänka på? ”Så lyckas du med att resa solo” är en guidebok fullspäckad med tips. Foto: Charlotte Lundquist (tv) Getty Images (th).

Hur kom det sig att du började resa solo?

Jag blev besviken på att vänner inte ville följa med på resor på grund av att de ville spara sina semesterdagar, spara sin ekonomi till andra saker eller velade för länge så resan till slut gick förlorad. Jag ville inte vara beroende av andra för att göra något jag är passionerad över, därför bestämde jag mig för att resa själv och inte bli påverkad av andras beslut. Jag vill helt enkelt uppleva världen så mycket som möjligt och jag är väldigt målmedveten med vart jag vill resa och vad jag vill uppleva, därför gör jag det hellre själv än att det inte blir av alls. 

5 bästa tipsen för solo-resenären

1. Förberedelser

Var så förberedd som möjligt inför din resa genom att ha bokat de viktigaste/grundläggande sakerna i förväg, dvs. flyg, hotell/boende och eventuell flygplatstransport till sitt hotell på destinationen så man slipper stå där på flygplatsen och inte veta vad man ska göra. Ju mer förberedd man är, desto lugnare och tryggare känner man sig. Ta kopia på och fota dina värdehandlingar, exempelvis ditt pass och skicka till din egen mail och ha som papperskopia, ifall du skulle bli bestulen och se till att ha en reseförsäkring när du reser själv

Se till att vara väl förberedd inför resan så blir allt mycket enklare därpå! Foto: Leo Sprspctive

2. Spontanitet

Var öppen och spontan – det blir inte alltid som du tänkt dig. Ha inte ett färdigt schema och allt planerat in i minsta detalj. Ta dagen som den kommer och tänk ut ca 2-3 saker du vill göra under resans gång. Du vet till exempel aldrig hur vädret blir just den dagen du planerat för något speciellt.

3. Våga lära känna andra

Åk på en organiserad utflykt över dagen om du vill se något speciellt – dessutom får du chansen att lära känna andra resenärer! Våga också prata med folk på exempelvis hotellet, vid poolen, på en restaurang eller på stranden. Du vet aldrig vem du träffar eller vad det kan leda till. 

Att resa ensam öppnar upp för nya möten på resan. Kanske finner du en vän för livet? Foto: Simon Maage

4. Magkänsla & uppmärksamhet

Var försiktig och uppmärksam på din omgivning när du reser själv. Lita på din magkänsla och visa respekt och ta reda på lokala seder och bruk dit du ska. Men njut av världen och se till att ha roligt under tiden!

5. Res lätt

Försök att resa med bara handbagage, det blir lättare när man reser på egen hand.

Se till att packa lätt, det lönar sig mer än du kan tro! Foto: Charlotte Lundquist (tv) Jeffersson Sees (th).

Bästa destinationerna 2022 för solo-resenären

Rom och Palma de Mallorca är klassiker som alltid fungerar att resa solo till. Likaså tror jag att Bali och Zanzibar kommer bli favoriter att resa själv till under 2022 för den som vill resa lite längre bort.

Bali är ett populärt och även känt resmål för många att resa solo till, oavsett ålder och här finns stor chans att träffa andra som också reser själva. Dessutom finns det mycket att upptäcka på Bali som exempelvis stränder, djungel, risfält, häftiga hotell, barer, caféer, etc och är perfekt för den som vill ha lite mera äventyr men ändå avslappnat.

Zanzibar är en mer exotisk destination som jag personligen tror kommer bli mer och mer populär att åka till för den som vill ha kritvita stränder, lyxiga och annorlunda hotell mitt på stranden utan att det kostar alltför mycket som exempelvis Maldiverna gör. Zanzibar har rikt djur- och vattenliv och dessutom häftiga upplevelser såsom restaurangen ”The Rock” som ligger mitt ute i vattnet. 

Bangkok och New York är också perfekta destinationer under 2022 att resa solo till, speciellt för den som har rest själv tidigare och vet vad det innebär. 


Text: Karin Wimark • 2022-01-20
RestipsInför resanIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen