Drömmer du om att resa? Du är inte ensam – så här skapar vi på Vagabond resekänslan hemma! Foto: GettyImages
Så fixar Vagabonds redaktion resekänslan hemma
Det har inte blivit så många resor under 2020. Varken för Vagabonds redaktion eller gemene man. För att inte helt tappa greppet eller få allt för allvarlig abstinens efter resor har vi försökt skapa resekänsla hemma. Har är redaktionens knep!
Ginger Beer & fotosession
När jag saknar min absoluta favoritdestination, Nya Zeeland, dricker jag en Ginger Beer och kollar på bilder från resor. Vore säkert mer sofistikerat att säga att jag sippar på ett glas pinot noir från Marlborough (också gott!) men första gången jag drack Ginger Beer var under en roadtrip på Nya Zeeland och jag har varit en smula besatt sedan dess.
Bundaberg Ginger Beer och Ginger Joe är två sorter som går att hitta på många håll. Men det är alltid kul att prova nya och mindre tillverkare. Den som trots allt vill försvinna in i landets vinvärld kan kolla in vår guide ”De bästa ekogårdarna att upptäcka i Nya Zeeland!”
– Sofie Lantto, Repro & layout
Mat och beats från hela världen
Lagar citronkyckling i ugn och tänker på timjans- och rosmarindoftande stigar genom nektarinodlingarna vid foten av Mount Zeus på Naxos. Eller så lagar jag alu ghobi med med raita, brinjal pickle och smörstekt och kardemummakryddat basmatiris och drömmer om en promenad i det pulserande folkvimlet i Calcutta. Dricker en kopp chai med mycket riven färsk ingefära och föreställer mig att jag sitter på en pall i de trånga gränderna i Varanasi där en ko just tränger sig förbi.
Sedan slår jag på Folkmusiken i P2 och reser jorden runt med beats från hela världen. Ena stunden är jag i Sudan, andra stunden i Amazonas, jag reser med Transsibiriska till Mongoliet, plötsligt sitter jag på en kamelrygg i Indien – och så huj så bär det av till Appalacherna och Klippiga bergen. Magiskt vad musik kan skapa för stämningar.
– Per J Andersson, redaktör
Testar viner inför nästa Italienresa
Vinprovningar! Jag och mina vänner har under hela våren och sommaren samlats hemma för att tillsammans göra en smakresa jorden runt. Vi har provat norditalienska nebbiolo-viner, spanska rioja-pangare och amerikanska zinfandel – alltid ackompanjerat av måltider, gärna från samma regioner som just vindruvorna skördats. Vinkvällarna kommer säkerligen fortsätta – det är ju alltid trevligt med vänner, vin och mat.
En favoritkombo är en krämig svamprisotto, gärna med egenplockade trattkantareller, och vinet Barolo Albe från Piemonte. Drömmer om att åka på vinprovning i området!
– Karin Wimark, redaktör
Försvinner in i filmens värld
Tack gode gud för filmer! Flertalet serier och filmer har inspirerat mig att resa till världens alla hörn och nu när den världen känns långt borta, kort och gott cancelled, är TV-skärmen en någorlunda räddning för reslusten som pockar på. Gamla godingar som Sagan om Ringen, Råttatouille och Lost in Translation funkar fortfarande, men några nya guldklimpar är filmen The Farewell, samt serierna Midnight Diner: Tokyo Stories och Westworld.
Printar också ut resebilderna som bara blivit fler och fler, sätter på skön musik och gör fotoböcker. Gärna tillsammans med den jag reste med. Är riktigt kul att tillsammans minnas resorna och skriva ner historier från resan i albumet. Får i alla fall mig att le när jag plockar ner fotoboken på regniga dagar.
– Helle Kikerpuu, digital redaktör
Lagar mat och drar till medelhavet
Lagar mat från Jonas Crambys fantastiska kokböcker Texmex från grunden, Taco Loco och Vegetarisk kinamat varje dag. Bara att bläddra i dessa väcker reslusten (och aptiten). På helgen dricker jag gärna ett glas vin från Sicilien eller en tysk weissbier och längtar till Etnas sluttningar och Münchens ölträdgårdar. För mer reseinspiration läser jag Haruki Murakamis IQ84 och drömmer mig bort till Tokyos gator. Och så kollar jag på Simon Reeves välgjorda tv-serie från Medelhavet, finns på UR-Play.
– Fredrik Brändström, chefredaktör
Tapas och vinkvällar
Eftersom jag längtar till Spanien och Mallorca just nu försöker jag skapa en spansk feeling hemma! Det görs bäst med sköna toner från Julio Iglesias. På helgen väljer jag att laga tapas till mina vänner. Vi delar på några flaskor av mitt favoritvin Navajas och sitter länge och njuter av stämningen. Ju mer utdragen middag desto bättre – då infinner sig den där gemytliga medelhavskänslan när kvällen aldrig verkar ta slut.
Nästa gång du åker till Barcelona – kolla in vår lista över Barcelonas bästa tapas!
– Kim Appelbom, Art Director
Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
Trendspaning i Los Angeles ”hipster-triangel”
Text: Redaktionen • 2020-10-13
Restips