Annons
Annons
Secondhandfynda i Berlin.

Secondhandfynda i Berlin.

Restips

Europas bästa shoppingstäder

Införskaffa senaste modet på kontinenten. Här är säsongens skönaste alternativ för både garderoben och reseupplevelsen.

Text: • 2013-04-26 Uppdaterad 2021-07-21

Berlin, Tyskland

Design och secondhand

Sedan Berlinmurens fall 1989 har staden klivit in i en enorm förändringsfas som aldrig verkar tappa fart. Gammalt, nytt, glas, betong, grönområden, asfalt, modernt, kitsch och klassicism blandas hej vilt och det enda man kan vara säker på är att staden inte kommer att vara densamma vid nästa besök. Till Berlin reser du för att shoppa secondhand, lokala design­föremål, hantverk och udda saker. Prisnivån är dessutom en trevlig gnutta lägre i jämförelse med andra västeuropeiska huvud­städer. Kvarteren i Mitte ansågs tidigare vara bohemiska och billiga, men idag har standarden dragits upp och kan knappast räknas som skamfilat (vilket i Berlin är en komplimang).

Bra att veta: Berlin är en väldigt utspridd stad, vilket gör att shoppingen kräver planering. Navigera dig runt staden med hjälp av tunnelbanan.
Bo: Casa Camper är ett boutiquehotell i Mitte. Dubbelrum från 1 400 kr/natt. www.casacamper.com/berlin.
Ta dig hit: SAS, Air Berlin, Lufthansa, TUIfly och Ryanair flyger direkt från Stockholm eller Göte­borg.

Köpenhamn, Danmark

Nära men ändå utomlands

Vår kontinentala granne i söder, Köpenhamn, fortsätter att locka shoppingsugna svenskar över sundet med sin gynnsamma valuta. Det är enkelt att ta sig runt i staden och det finns ett brett utbud av affärer. Ströget får väl räknas som den mest kända shoppinggatan, men något man lätt missar är de små gator som ligger däromkring. Här kan du hitta små, spännande butiker med allt från heminredning till konst och smycken. Är det antikfynd eller loppisbutiker du söker ska du bege dig mot Ravnsborg­gade vid Nörrebro. Är du på besök i Köpenhamn under
vår- och sommartid kommer du förmodligen inte missa att besöka Nyhavn. Slå dig ner efter dagens shoppingtur på någon av de många mysiga uteserveringarna vid vattnet.

Bo: På First Hotel Twentyseven bor du mitt i centrum. På hotellet finns även en isbar. Dubbelrum från 1 300 kr/natt. firsthotels.dk.
Ta dig hit: SAS och Norwegian flyger direkt från Stockholm. SAS flyger direkt frÙ?n Göteborg. Från Malmö kan du ta tåget över Öresundsbron på 35 min.   

Europas bästa shoppingstäder
.

Amsterdam, Nederländerna

Udda fynd på liten yta

Amsterdam har inte blivit överkört av de stora klädkedjorna utan är proppfull av små oberoende butiker. En annan fördel med Amsterdam är att shoppingen är koncentrerad till ett område så det går snabbt och enkelt att navigera sig. Du slipper slösa dyrbar shoppingtid på att transportera dig på tunnelbanor och bussar. Det bästa shoppingområdet är De 9 Straatjes, vilket betyder ”De nio gatorna” och ja, du gissade rätt, området består av nio gator. Området har även en webbshop, 9straatjesonline.com, som skickar över hela världen, så det är fullt möjligt att förlänga shoppingresan genom att handla vidare hemma i soffan efter avslutad resa.  

Tänk på: Står det ”Café” på skylten har du kommit rätt om du vill dricka kaffe, står det ”Coffeeshop” är kunderna förmodligen på jakt efter en annan typ av kick än koffein.  
Bo: Frederick Park House är ett boutiquehotell med bara fyra rum. Dubbelrum från 1 500 kr/natt. frederikparkhouse.com.
Ta dig hit: SAS, KLM och Norwegian flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn.

Europas bästa shoppingstäder
Lättnavigerat i Amsterdam.

London, Stor­britannien

Svenskarnas favorit

Kom igen, vi kan inte ignorera London som shoppingstad. Oavsett om pundet står högt eller lågt – hurra för oss för tillfället – så dras vi hit som radiostyrda spenderarpilgrimer på heligt shoppinguppdrag.
Det går inte att värja sig mot Londons lockelser och härliga små butiker, glassiga varuhus, märkliga marknader och unika vintagefynd. Så här ett år efter OS kan man göra riktiga hotellfynd med Lononmått mätt. Aldrig har det funnits så många hotellsängar i London som nu.

Bo: Mercer Street Hotel är ett färgstarkt hotell med 137 rum beläget i Seven Dials, nära Covent Garden. Dubbelrum från 1 700 kr. radissonedwardian.com.
Ta dig hit: SAS, British Airways, bmi, Finnair, Norwegian och Ryanair flyger direkt från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn eller Västerås.

Europas bästa shoppingstäder
London, såklart.

Milano, Italien

Modestaden nummer ett

Var ska sleven vara om inte i grytan? I modestaden Milano kryllar det av mindre etablerade design- och märkesbutiker där du enkelt kan tömma plånboken utan några problem. Många förknippar Milanos världsberömda shopping med den gyllene triangeln, som består av de fyra gatorna Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea och Via della Spiga. Tänker du handla här får du vara beredd på att betala. Mycket. Ett annat alternativ är att bege sig till någon outlet i eller utanför Milano.

Outlets värda ett besök:
Il Salvagente är en stor outlet med mycket blandat innehåll. salvagentemilano.it.
DMagazine är trendigt så det förslår och personalen ser ut som modeller. dmagazine.it.
McArthurGlen Serravale Outlet. Drygt nio mil utanför Milano ligger detta stora outlet. mcarthurglen.it/serravalle.
Bo: Hotellet Masion Moschino är beläget i en gammal tÙ�g­station från 1840 och har 65 rum. Dubbelrum från 1 700 kr/natt. maisonmoschino.com.
Ta dig hit: SAS och Ryanair flyger direkt från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Europas bästa shoppingstäder
Lampor som lockar till köp på Masion Moschino i Milano.

Text: • 2013-04-26
RestipsAmsterdamKöpenhamnLondonMilanoWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen