Sugen på lite skönt barhäng i Stockholm – men blir du förvirrad av alla alternativ i storstaden? Det är egentligen inte så märkligt. Emil Åreng är krögare på Facit Bar i Umeå och dryckesredaktör på livsstilsmagasinet Café. Han prisar Stockholm för att det är en så otroligt bra barstad. 

Läs mer: Här är Sveriges 11 bästa hotell – enligt Guide Michelin

– Om man jämför de största städerna i Norden så är Köpenhamn etta och Stockholm tvåa. Oslo och Helsingfors är båda pangstäder men Stockholm är absolut högre upp på listan. 

Emil Åreng är aktuell med boken Svensk sprit, och trots sin hemmabas i Umeå så har han väldigt bra koll på Stockholms krogliv, inte minst eftersom att han själv har bott här i tre år. 

– Det är väldigt bra att inte komma från Stockholm, för då blir man så yr i huvudet att man inte vet vilken stadsdel som är vilken. Man blir lite väck i luvan. Därför går man mer runt och testar grejer och det har sin charm. 

Vilken typ av barer intresserar dig mest personligen?

– Servicen ska vara gemytlig och hjärtlig, man ska kunna sitta i en bar och se hur de jobbar. Sedan beror det på vad man är ute med för gäng: En dejt, ett grabbgäng, morsan och farsan… Det blir väldigt olika. 

Läs mer: Ölproffsets favoriter: Stockholms 7 bästa ölbarer

– Men hotellbarerna måste vi slå ett slag för, de gillar jag. Cadierbaren på Grand Hotel är en klassiker. Le Hibou på Bank Hotel är väldigt bra! De har väldigt duktiga bartenders och kompetent folk. 

– På Hôtel Reisen hittar du Bar Brahe. Det är lite jazzigt, något man kan sakna överlag – inte för att man gillar jazz, utan för att det har något speciellt. 

Läs mer: 5 nya takbarer i Stockholm med fantastisk utsikt

Vilken bar skulle du ta med en förstagångsbesökare till, för att visa det bästa av Stockholm?

– Vi börjar på Röda huset, det är som att gå på en tvåstjärnig Guide Michelin. Det är orkestrerat, inte nödvändigtvis en klassisk grogg. De har sitt manér och du blir omhändertagen – det är en drinkupplevelse utöver det vanliga. Du får fyra cocktails för 500 spänn, allt är jävligt coolt. 

Lucy’s flower shop är jävligt bra, de är duktiga och vassa på det de gör. De byter meny ständigt, de som driver den sitter inte fast kreativt. Det är mysigt och lite murrigt. 

– Bistro Leopards bakficka Snabba Katten är ett pangställe som alla pratar om, som ändå hamnar i skymundan. Ganska hypad. Även här är det väldigt duktiga bartenders som jobbar. 

Bar Afterglow är en oas på Söder för dig som vill uppleva otrolig service och innovativa cocktails.

Finns det någon gömd pärla som få turister hittar men som är värd att söka upp?

– Det är många ställen som man vill att folk ska besöka som är bortglömda! Stjärtilleriet på Artilleriet är överjävligt bra, men jag tror inte att de får tillräcklig recognition. 

– Sedan finns det ställen som du inte ens tänker på som har bra barer, men folk går bara dit för att käka i stället. Bistro Arsenalen på Blasieholmen, bakom Grand Hotel, har en bra bar att bara sitta och mysa i. 

Vad ska man prova om man vill uppleva något lite mer quirky eller annorlunda?

Apropos är lite mer känslan av 1920-tal och en förbudstidsera, om man vill uppleva lite mer historia. De serverar lite mer historiskt lagda, klassiska cocktails, de är bra på den grejen. Den ligger på Sankt Eriksplan, bredvid Portal (som också är väldigt bra för övrigt).

Slutligen – vad är grejen med Stockholm?

– Stockholm har ett gediget barliv, det är högt och lågt. Det finns otroligt mycket kul – och mycket nytt! Det är skitjobbigt, man känner att man måste dit hela tiden. 

– Men man uppskattar Stockholm mer när man inte bor där, det är en av de vackraste städerna i världen. Och så finns det alltid mysiga barer, småställen, kaféer och hål i väggen. Själv hamnar jag alltid på Tjoget, det tycker jag är den bästa baren i hela Stockholm. De har hållit på i tio år och viker inte av från sin kurs. De serverar klassiska cocktails med en twist, det är alltid hjärtlig service även om det kan vara lite stökigt. Dit blir man glad av att gå.