Annons
Annons
För 30 år sedan föll muren och Berlin blev den stad vi känner idag. Foto: GettyImages

För 30 år sedan föll muren och Berlin blev den stad vi känner idag. Foto: GettyImages

Restips

Stor festival när Berlinmurens fall firar 30 år

I år är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Det kommer firas stort i huvudstaden Berlin där en veckas lång festival är planerad med filmvisningar, event och konserter.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-03 Uppdaterad 2021-06-22

Berlinmurens fall 1989 kan klassas som en av de mest betydelsefulla händelserna i Europas historia efter andra världskriget. Den 9 november är det 30 år sedan Berlinsmurens föll vilket kommer att firas stort i den tyska huvudstaden.

Över 100 engagemang

Från 4 till 10 november firas murens fall och den fredliga revolutionen eller “Wende” som perioden också kallas, när förändringens vindar blåste över Östtysklands politiska landskap under åren 1989-1990. Under hela veckan kommer över hundra engagemang att äga rum på sju betydande platser i Berlin.

Firandet kommer innefatta allt från bildandet av den östtyske oppositionen i Gethsemane-kyrkan till den största protestdemonstrationen på Alexanderplatz. De andra platserna är Brandenburger Tor, Kurfürstendamm, Stasi-högkvarteret i Lichtenberg, Schlossplatz och East Side Gallery.

Festivalen kommer att uppmärksamma de historiska händelserna på platserna med stora 3D-videoprojektioner som kombinerar bilder, animationer och ljudeffekter. Allt för att transportera publiken tillbaka i tid och rum.

Dessutom kommer flertalet konserter, utomhusutställningar, workshops, filmvisningar, samtal med vittnen, guidade turer till historiska platser och filmprojekt för ungdomar att äga rum under festivalveckan som arrangeras av Kulturprojekte Berlin

Stor festival när Berlinmurens fall firar 30 år
Berlinmuren är både historisk och en turistmagnet. Foto: GettyImages

Tåga till Berlin

Entusiasmen för tågresor har utmynnat i att Snälltåget utökar utbudet med tre direkttåg Stockholm – Malmö – Berlin under hösten 2019. Förutom en resa till trettioårsfirandet av Berlinmurens fall kommer det även sättas in avgångar i anslutning till Berlin maraton och till Berlins julmarknader.

Stor festival när Berlinmurens fall firar 30 år
Appen MauAR kommer kunna användas för att virtuellt återuppbygga muren för att se hur omgivningen såg ut. Foto: Betaroom/Vincent Stefan

Berlin – 25 sköna tips för cityresan

Tågluff i Europa – 6 episka rutter


Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-03
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top