Annons
Annons
Helle Kikerpuu

Helle Kikerpuu

Restips

Sydamerika A till Ö

Från Hönsudden i norr till Kap Horn i söder. Från Atlanten i öst till Stilla havet i väst. Från Amazonas till Öken. Vi lär dig det sydamerikanska alfabetet.

Text: Helle Kikerpuu • 2015-03-10 Uppdaterad 2021-06-23

Text: Helle Kikerpuu. Foto: Thinkstock. 

Sydamerika A till Ö

Amazonas regnskog kallas ofta för jordens lungor i och med all syre som skogen producerar och koldioxid den neutraliserar. Skogen sträcker sig över nio länder och Amazon­floden är världens vattenrikaste och näst längsta flod. Amazonas är oerhört artrikt, men området är allvarligt hotat i och med industriell
avskogning.

Läs: Resa till Amazonas hjärta

Sydamerika A till Ö

Berimbau är ett ensträngat instrument, ganska likt en pilbåge. Instrumentet spelas till ofta till kampsportsdansen capoeira som tros ha rötter i slavsamhället. Sporten sägs ha maskerats som en dans eftersom slavarna förbjuds utöva kampsporter och ritualer från hemlandet. 

Sydamerika A till Ö

Carmenère är druvan som idag betraktas som Chiles “egen” rödvinsdruva, fast den från början kommer från Bordeaux. Där utrotades­ den dock av vinlusen som förstörde de flesta Carmenèrestockarna på 1800-talet, medan den medtagna och planterade druvan i Chile länge misstogs för att vara Merlot. Carmenère­viner är ofta fruktiga, smakrika och relativt sträva, med toner av svarta vinbär.

Läs även: 5 vinresor du inte visste fanns

Sydamerika A till Ö
Foto: Gareth Cattermole/Getty Images.

Diego Maradona är ett av fotbollsvärldens stora namn. I kvartsfinalen i VM 1986 mellan Argentina och England “nickade” han bollen i mål, men på reprisen ser man hur han skarvade in den med handen. Sydamerika producerar fortfarande fotbollsstjärnor, men “guds hand” är legendarisk.

Sydamerika A till Ö

Evita heter musikalen som bygger på myten och människan Eva Peróns liv. Född i Buenos Aires 7 maj 1919, och gift med Argentinas president­ Juan Perón. Det uppstod en personkult kring paret, speciellt kring Evita och efter hennes tidiga död utlystes landssorg. Trots kritik för att vara bland annat fascist­ är hon fortfarande en ikon och älskad av många. 

Sydamerika A till Ö

Feijoa är Sydamerikas och främst Brasiliens version av kiwin. Oftast skär man den i två delar och gröper ur den. Frukten odlas och är mycket populär på Nya Zeeland och ett fåtal andra länder. Frukten­ passar utmärkt till smoothies, som chutney, i desserter och drinkar.

Läs även: 5 exotiska thailändska frukter

Sydamerika A till Ö
Gaucho i Montevideo, Uruguay.

Gaucho är Sydamerikas version av Nordamerikas cowboy. Dessa boskapsskötare red över pampas vidder och ses idag som hjältar och fria själar, men en inte lika idealiserande bild kan porträttera dem som ensamvargar och landstrykare. När hästen byttes ut mot bilen försvann de från slät­terna och idag hålls kulturen vid liv på museum och festivaler. 

Lästips: 5 resor till häst

Sydamerika A till Ö

Hugo Chávez var Venezuelas president från 1999 fram till sin död 2013. Han är känd för såväl sin politik som sina kontroversiella uttalanden. Han har kallat Angela Merkel för nazist, George W Bush för djävulen och Spaniens premiärminister José Maria Aznar för fascist.

Sydamerika A till Ö

Inkariket var det sista imperiet innan Sydamerika koloniserades av européer. Civilisationen växte fram under tidigt 1200-tal i Peru och härskaren, inkan, hade en kejserlig makt. Under ledning av spanjoren Francisco Pizarro (1478–1541), erövrades detta väldiga rike.

Nyhet: Förlorad stad funnen i Honduras
Reportage: Inkariket tur och retur

Sydamerika A till Ö

Jesus i Rio de Janeiro är en världskänd 30 meter hög kristusstaty belägen på berget Corcovado. I dagligt tal kallas statyn för Cristo Redentor. Bygget av kristusstatyn påbörjades 1922 i samband med 100-årsfirandet av Brasiliens självständighet.

Sydamerika A till Ö

Kokain har om något vållat mycket lidande i Sydamerika. Från att ursprungsbefolkningen sedan århundranden tuggat kokablad för att bland annat klara av höga höjder, har kokainet blivit en global handelsvara. Knarkkartellerna ligger ständigt i krig med varandra och staten, och debatten om ­legalisering av kokain är en intensiv fråga världen över.

Läs: Turism i kokainets fotspår

 

Sydamerika A till Ö

Laman är bara en av de tusentals olika djurarterna, miljoner med insekterna, som finns i Sydamerika. Se upp för lamans mest kända signalement, spottandet. När den känner sig hotad eller vill rå om sin plats
i hierarkin tar den till en spottloska eller ännu värre, en loska med en halvsmält måltid.

Läs: 14 bilder som visar varför du borde akta dig för djuren i Australien

Manuel Maruland grundade och var ledare för den colombianska Farc­gerillan. Farc grundades 1964 som den militära grenen av Colombias kommunistiska parti. Medan USA, Kanada, Colombia och EU klassat Farc som en terroristorganisation, så har Argentina, Brasilien och Ecuador inte gjort det.

Sydamerika A till Ö

Nobelpriset i litteratur har gått till flera syd­amerikanska förfat­tare. Mario Vargas Llosa från Peru, Gabriel García Márques från Colombia­ och Pablo Neruda från Chile har alla tilldelats priset. Gabriela Mistral från Chile är en av de tretton kvinnliga­ pristagarna. Hon tilldelades­ priset år 1945.

Läs: 5 resor, 5 böcker

Sydamerika A till Ö

Ojos del Salado är världens högsta strato­vulkan, en kägelformad vulkantyp som är uppbyggd av flera lager av aska, sten och lava. Den är belägen på det näst högsta berget på södra halvklotet, Aconcagua. Med sina 6 962 meter lockar den många äventyrliga klättrare.

Bild: Flickr @bibiweb/Creative Commons

Sydamerika A till Ö

Poncho är en typ av capeliknande ytter­plagg som har sitt ursprung från indianerna kring Anderna. En traditionell poncho är handvävd av lamaull och har ofta starka randiga­ färger.

 

Sydamerika A till Ö

Quinoa är en ört som växer i det vilda i Sydamerika. Idag finns quinoa att köpa världen över och örten finns i många olika färger, vit, röd och svart är vanligast. Precis som ris och couscous används quinoa till det mesta såsom fisk, grönsaker och grytor av olika slag.

Läs: Världens 10 bästa matländer

Sydamerika A till Ö

Rapa nui är det inhemska namnet för Påskön. Belägen i den chilenska regionen Valparaíso. Ön är känd för de stora huvudena­ av sten som står utplacerade på ön och kallas för moai. Det finns många teorier om syftet med de mystiska huvudena, den vanligaste är att de är symboler för gravplatser.

Sydamerika A till Ö

Sacsayhuamán är en historisk plats i Peru. Vid vintersolståndet äger den årliga festivalen Inti Raymi rum. Festivalen var en religiös högtid för inkafolket då man firade guden Inta. Idag är denna festival enormt populär bland både lokalbor och turister.

Läs: 12 galna festivaler på 12 månader

Sydamerika A till Ö

Titicacasjön är Sydamerikas största sjö be­lägen på gränsen mellan Peru och Bolivia. Myterna och legenderna om sjön är många – bland annat sägs solen ha fötts på en av öarna. Särskilt spännande är de flytande öar av vass som urosfolket har byggt. 

Läs: 5 läskiga legender från Sydamerika

Sydamerika A till Ö

Ushuaia är världens sydligaste stad med 60 000 invånare. Det är huvudstaden i den argentinska provinsen Eldslandet. Härifrån kan man bege sig till Antarktis om man vill ännu längre söderut.

Sydamerika A till Ö

Vattensvinet är ett intressant djur. Ser ut som ett gigant­iskt marsvin med långa ben, men påminner om en flodhäst i levnadssättet och med sina 60 kilo är den världens största gnagare. Kapybaran, som den också heter, finns att hitta i stora delar av Sydamerika. Djuret är en skicklig simmare och kan dyka och stanna under vattnet i upp till fem minuter.

Sydamerika A till Ö

Whenever, Wherever är superhiten som gjorde colombianska sångerskan Shakira till en världsartist. Idag är hon en Grammybe­lönad, platinasäljande superstjärna och 2011 fick hon en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

X: 5 eller X 10 kan det stå på varor i skyltfönster i Brasilien. Det betyder att varan kan avbetalas under 5 eller 10 månader. Man kan ibland förhandla till sig bättre pris om man betalar totalsumman kontant på plats. 

Sydamerika A till Ö
Yanomamikvinna och hennes son. Fotot är från 1997.

Yanomamifolket är en indianstam i Amazonas på gränsen mellan Venezuela och Brasilien. Under andra världskriget kom de för första gången i kontakten med omvärlden. Mötet följdes av flera katastrofer då hälften av befolkningen dog i en mässlingsepidemi. Idag finns ett reservat i området där bara yanomamifolket får vistas.Bild: Wikipedia Commons @CmacauleyCreative Commons

Missa inte! Unik fotoserie visar skönheten hos världens folk

Sydamerika A till Ö

Zampoña är en panflöjt som ursprungligen kommer från de andinska områdena runt Titicaca­sjön. Panflöjten är vanlig i andinsk folkmusik men spelas även i modernare popmusik.

År 1492 upptäcker Columbus den Nya världen, som han misstog för Indien. 

Sydamerika A till Ö

Ädelmetallen guld blev den mest mytomspunna och efter­sökta metallen i Sydamerika i och med Eldorado. Myten spreds av de spanska conquista­dorerna, erövrarna, på 1500-talet.

Tips: Här kan du gräva efter diamanter – och behålla de du hittar

Sydamerika A till Ö

Öknen Salar de Uyuni i Bolivia på gränsen till Chile är världens största saltöken. Många turister­ beger sig hit och salthotellen är populära, men inte lika coola som tågkyrkogården, där den ligger ensam i öknen och rostas under solen.

Missa inte: 

Video: Vägen upp till magiska Machu Picchu
Respodd: Sydamerika
Lista: 25 bästa resmålen 2015


Text: Helle Kikerpuu • 2015-03-10
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top