Annons
Annons
Med direkttåget Göteborg–Köpenhamn blir det smidigare för västsvenskar att ta sig till Hamburg och vidare söderut på kontinenten. Foto: Stefan Nilsson/SJ

Med direkttåget Göteborg–Köpenhamn blir det smidigare för västsvenskar att ta sig till Hamburg och vidare söderut på kontinenten. Foto: Stefan Nilsson/SJ

Restips

Ta tåget från Göteborg till Hamburg i sommar

Nu börjar även SJ att bry sig om resenärer som vill ta sig ner till kontinenten med tåg. I sommar sätter man in direktsnabbtåg Göteborg–Köpenhamn som gör det möjligt att samma kväll hinna med förbindelserna söderut i Europa.

Text: Per J Andersson • 2019-05-06 Uppdaterad 2021-06-22

Ta tåget från Göteborg till Hamburg i sommar
På Hamburg Hauptbahnhof byter du till nattåget mot Alperna.

Sedan direkttåget Stockholm–Hamburg la ner 1994 och SJ helt slutade sälja utrikesbiljetter 2014 har det statliga svenska tågbolaget inte gjort sig känt för att underlätta för tågsemesterresor till kontinenten.

Men från 24 juni till 18 augusti ska resenärer från Värmland, Dalsland och Västra Götaland enklare kunna ta tåget ner till Hamburg och hinna med nattågen söderut, lovar nu SJ. I Köpenhamn byter man till DSB:s och Deutsche Bahns tåg söderut och från Hamburg kan resan fortsätta med ett av österrikiska ÖBB:s nattåg ner till södra Tyskland, Österrike och Schweiz.

Den nya smidiga förbindelsen till kontinenten blir möjlig tack vare att man sätter in X2000-snabbtåg Göteborg-Köpenhamn. Därmed blir det möjligt att kliva på tåget i Göteborg vid lunchtid och vara framme i Hamburg redan klockan åtta på kvällen. Börjar resan i Karlstad får du ta tåget strax efter åtta på morgonen för att vara framme i Hamburg samma kväll. 

Avgångstiderna är anpassade så att bytestiderna är generösa, vilket betyder att resan inte blir så störningskänslig.

– Det är faktiskt inte så svårt att boka internationella tågbiljetter. Många är vana vid att handla på internet och man beställer lika enkelt de här tågbiljetterna genom att kombinera sj.se och bahn.de för resan Dalsland-Köpenhamn respektive Köpenhamn-Hamburg, säger Petter Essén, affärschef för SJs linjer till Köpenhamn, till Dagens Näringsliv.

Reser du från Stockholm får du ta 8.23-tåget till Köpenhamn för att framme i Hamburg vid åttatiden kv’ällen och hinna med nattågen. På sträckan Köpenhamn–Rödby blir det i sommar tyvärr ersättningsbus på grund av banarbeten.

Tidtabellen för Västsverige–Europaresan

Gäller 24/6-18/8, 2019

Karlstad–Göteborg 08.09–10.35

Göteborg–Köpenhamn 11.39–14.31 (stockholmare får ta 8.23-tåget till Köpenhamn)

Köpenhamn–Hamburg 15.10–20.16

Hamburg–Wien (ÖBB:s Nightjet, dvs nattåg) 20.29–08.27

Boka tågresor i Europa

SJ-resorna bokar du förstås på sj.se. Resan till Hamburg och vidare kan du boka på bahn.de eller hos exempelvis. Tågbokningen.se 0771-75 75 70. Tågluffarkort köper du på Interrail.se eller Europarunt.se.

Läs mer

Nyhet! Snart kan du boka alla tåg i europa online

 


Text: Per J Andersson • 2019-05-06
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen