Annons
Annons
Ut på tur? Vi tipsar vad man ska tänka på vid val av ryggsäck. Foto: Claudiu Maxim / EyeEm/GettyImages

Ut på tur? Vi tipsar vad man ska tänka på vid val av ryggsäck. Foto: Claudiu Maxim / EyeEm/GettyImages

Restips

Tänk på det här när du väljer ryggsäck

Det finns massor av saker att överväga när man ska välja ryggsäck. Vi hjälper dig reda ut vad som är viktigt att tänka på vid val av ryggsäck för vandringar och dagsturer.

Text: Lena Hedman • 2019-11-29 Uppdaterad 2021-09-15

5 tips inför val av ryggsäck

Bekvämlighet

Bärkomforten är prio ett. Rygglängden och höftbältets omfång måste stämma med din kropp. Tyngden från säcken överförs genom bärsystemet till dina höfter (runt 80 procent) och axlar (runt 20 procent). Bra om det finns stramare vid axlar (alla testade modeller har det)och vid höftbältet, för att balansera vikten vid brant och kuperad vandring eller skidåkning. Ventilation är bekvämt, men inte om den gör säcken baktung.

Kom in i säcken

Många ryggsäckar är toppmatade med dragskojustering och fast eller justerbart topplock. Men en del dragskor kräver tvåhandsgrepp för att öppnas – det kan till och med finnas de som har en knapp som ska tryckas in samtidigt, vilket är onödigt krångligt. Frontöppningar är som regel raka eller välvda med dragkedja, i sidan eller nedtill, vilket kan vara en svag länk. Det ska vara enkelt att komma in i ryggsäcken.

Välj hållbart

Återvunnen polyester, ekologisk bomull och fluorkarbonfria impregneringar är hållbart för miljön. Detsamma gäller tåliga vävar och detaljer i ryggsäcken, vilket kan vara svårt att bedöma. En tjock och tung väv är till synes stark – dock finns tunna vävar med ripstop och andra lösningar som gör dem både hållbara och vattentåliga.

Räkna fickorna

Bra fickor är viktigt för saker du vill ha nära till hands. Se till att sidfickorna är tillräckligt djupa eller har rem för termos och vattenflaska. Fickor på höftbältet för energihöjande nötter och liten kamera eller mobil uppskattas, liksom en frontficka för regnkläder och våta plagg. Vi gillar särskilt när topplocket har en rymlig ytterficka för mössa, skavsårsplåster, ja kanske hela fikapåsen – och inte minst en invändig värdeficka för bilnycklar och plånbok.

Lägg märke till detaljer

Ska säcken användas vintertid? Kolla så att spännen och dragskor kan hanteras med handskar på. Metallkrokar är tåliga, men ibland är ett vanligt plastklickspänne för enhandsfattning smidigast. Hundförare och pulkdragare har stor nytta av dragringar i höftbältet eftersom det är omöjligt att bära extra midjebälte för drag under ryggsäckens höftbälte. 

Om inget annat anges så har alla säckar firningsögla, är förberedda för vätskesystem och har dubbla kompressionsremmar som trycker ihop packningen.

 

Artikeln publicerades först på Utemagasinet.

 

12 bästa ryggsäckarna för vandring och dagsturer


Text: Lena Hedman • 2019-11-29
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top