Annons
Annons

Vandringsexperterna delar sina bästa tips till dig som vill bege dig ut i fjällvärlden för första gången. Foto: Gettyimages.

Restips

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången

Är du sugen på att vandra i de svenska fjällen men saknar erfarenhet? Vi frågade vandringsexperterna på Utemagasinet om 15 nybörjartips för en bättre fjälltur.

Text: Redaktionen • 2021-06-29 Uppdaterad 2022-06-06

1. Lär dig karta & kompass

Har du valt en välmarkerad och inte alltför tuff led för din första fjälltur? Klokt. Men det betyder inte att du kan skippa karta och kompass. Blir det dimma eller regnväder kan även tydligt utmärkta leder bli svåra att följa – och dessutom är det kul att veta vilka toppar som syns i fjärran och var det kan vara fint att ta rast. 

Men mobilen då, räcker det inte med en bra kart-app? Det kan det göra, om täckningen är bra och batteriet inte laddar ur. Men för säkerhets skull bör du alltid ha med dig en tryckt, uppdaterad karta i fjällen. Många orienteringsklubbar har kurser i hantering av karta och kompass, alternativt sök på Youtube efter instruktionsfilmer och ge dig ut och öva i närområdet. Det finns idag också bra och smidiga gps:er med fina kartor, till exempel Garmin Inreach Mini.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Karta och kompass när mobilen saknar täckning eller batteri. Foto: Gettyimages.

2. Läs på om fjäll

“Det såg ju så trevligt ut på Instagram”, gnällde en blöt och missnöjd fjällbesökare i en av kvällstidningarna förra sommaren. Det är lätt att komma oförberedd, felutrustad och med en skev uppfattning om fjällverkligheten. Därför är det viktigt att skaffa grundläggande fjällkoll innan du ger dig iväg! 

Stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen gör det svårt att spå vindar, nederbörd och temperaturer – på en sommartur kan du möta alla årstider och väder. Ofta är det dessutom långt till närmaste civilisation, så även en liten miss i packningen eller planen kan få stora konsekvenser. Ett tips är böckerna Vandra och Fjäll. Bra och bred information om fjällvandring finns också hos FjällsäkerhetsrådetSvenska turistfor­eningen och Friluftsfrämjandet.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Böcker att läsa för nybörjar-vandraren! Pressbilder.

3. Gå med någon erfaren

Känner du någon med erfarenhet av fjällvandring? Perfekt! Fråga om ni kan göra en tur tillsammans, så kan du “gå lärling” och samla erfarenhet. Är inte det möjligt kanske du kan intervjua din bekant om val av destination, rutt, utrustning, väder och allt annat du funderar på? 

Ett alternativ är att bolla frågor i olika vandringsgrupper på Facebook – tänk dock på att svaren kan spreta, och att det till syvende och sist är du som behöver ta besluten. Sist men inte minst finns alternativen att boka en guidad tur – det kan kännas tryggt och ge upplevelsen en extra dimension. Passa också på att rådfråga guiden om fjäll och vandring överlag.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Ta hjälp av Facebook-grupper eller en guide om du känner dig osäker. Foto: Gettyimages.

4. Ta hand om fötterna 

De flesta av kroppens delar är förstås inblandade vid en fjällvandring, men fötterna har en särställning. Ta hand om dem i god tid innan du ska ge dig iväg, genom att smörja in dem varje kväll och fila dem en gång i veckan. Vilka skor är då bäst att vandra i? Många föredrar halvhöga kängor i fjällen, medan andra går i förstärkta löparskor. Det kan vara en smaksak, men betänk att kängor är klart säkrast om du ska bära en tung ryggsäck och/eller gå i stenig terräng. Nylonstrumpa + ullstrumpa är en populär kombination på fjällvandring, tunn + tjockare ullstrumpa en annan. 

Ett genomgående tips är att gå in skorna eller kängorna ordentligt i förväg, gärna med ryggsäcken på samt uppför och utför, då risken för skavsår är som störst. Är skorna inte sköna och välsittande spelar det ingen roll hur funktionella de är. 

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Rejäla vandringsskor är a och o! Foto: Gettyimages.

5. Roa de små

Att vandra med barn är härligt! Om du lyckas förebygga hunger, trötthet och frusenhet innan dessa drar ner stämningen. Som vuxen gäller det att ständigt ligga steget före. Basläger är en vinnare med mindre barn, hitta sedan ett mål för dagen som de går igång på. Ett vattenfall, en tjärn att bada i, en höjd att bestiga.

Spana efter växter med hjälp av en fjällflora, tälj en barkbåt och sjösätt i en jokk, navigera tillsammans med kartan. För en vandring från A till B, tänk på att hålla etapperna lite för korta hellre än lite för långa, med utrymme för spontana stopp. Packa också benfickorna fulla med snacks som barnen gillar – och spara ett par små överraskningar att plocka fram om det krisar. 

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Låt barnen få vara med och hjälpa till! Foto: Gettyimages.

6. Lämna meddelande

Visst, mobiltäckningen breder ut sig även i fjällen, men räkna inte med att kunna ringa i en nödsituation. Linan kan vara svajig, batteriet kan ladda ur i kylan – ja, det kan hända grejer. I de flesta övernattningsstugor och vindskydd finns hjälptelefoner, utmärkta på fjällkartan, som går till en larmoperatör där du kan lämna ett meddelande. Det behöver inte vara kritiskt läge, du kan också använda de telefonerna för att meddela anhöriga att allt är lugnt. Lämna alltid ett färdmeddelande innan du ger dig ut, där du kan berätta för dina nära om den tänkta rutten och tidsplanen.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Hör av dig till någon anhörig innan du ger dig av. Foto: Gettyimages.

7. Hyr bra prylar 

Idag kan du köpa tält, sovsäckar, kängor och annan friluftsutrustning lite överallt – men de enklaste produkterna håller sällan för fjället. Ett smartare drag än att köpa ett tokbilligt tält som det regnar in i är att hyra ett kvalitetstält för den period du behöver det. Du kan till exempel vända dig till: Outdoor buddies (har i princip allt, från kända varumärken), Naturkompaniet (tält och ryggsäckar från Fjällräven), Hygglo (som Blocket, men du hyr istället för köper), Fritidsbanken (samlar in prylar som inte används och lånar ut gratis).

Oavsett hur du får fatt i din utrustning behöver du kontrollera att allt är helt och fungerar innan du ger dig iväg. Prova köket, räkna tältpinnarna, kolla så att skaljackan är vattentät och så vidare. 

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Bra tält går att hyra för dig som vill vänta med att investera i ett själv. Foto: Gettyimages.

8. Snåla inte med mat och vatten 

Att gå långt och bära tungt kräver energi, och matpauserna kan ju vara halva grejen på fjället. Ha detta i åtanke när du förbereder mat och snacks för din tur – ta inte med dig för lite! Om du gillar att laga mat är det trevligt att “hajkifiera” dina vanliga recept och testa att laga dem på uteköket redan innan det är dags för vandringen. Ta också med snabba lösningar som kan lagas oavsett väder, kanske frystorkade grytor och soppor som bara ska dra i hett vatten. Ladda med snacks som nötter, torkad frukt, torkade korvar och annat energitätt samt drick mycket vatten – du kan behöva runt 2,5 liter en aktiv dag på fjället. 

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Inget smakar så gott som mat som tillagats på fjället – så ta inte med för lite. Foto: Gettyimages.

9. Korta dina etapper  

För många svenskar är fjällvandring lika med förflyttning från A till B (eller möjligen tillbaka till A) med dagsetapper på 15–20 kilometer. Men snöa inte in på detta, det finns en rad alternativ. Ett tips är att korta sina etapper och slå läger redan tidigt på eftermiddagen – för att sedan ta en lätt kvällstur med bara det nödvändiga i en liten ryggsäck. Kanske upp på en höjd i närheten? 

Att utgå från ett basläger och göra dagsturer är ett annat alternativ, som är särskilt bra om du vandrar med barn eller ett större gäng. Destinationsbolagen kan tipsa om bra ställen i respektive fjälltrakter som lämpar sig för baslägervandring med eget tält. Än smidigare blir det att bo på en och samma fjällstation och göra dagsturer, med eller utan guide.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
En fjällvandring måste inte vara hektisk och inkludera 20 kilometer. Passa på att ta det lugnt också. Foto: Gettyimages.

10. Klä på, klä av

På fjällvandring är det lager-på-lager-principen som gäller. Målet är att bara ha på dig precis så mycket du behöver för att inte frysa när du går – för att sedan ta på en värmetröja eller dunjacka vid varje rast. Ofta funkar det att gå i två par ullstrumpor, en underställströja eller skjorta, ett par vandringsbyxor och en keps. Blir det för kallt drar du en skaljacka ovanpå. Gå inte i värmetröjan, då blir du svettig och sedan kall!

Ja, det kan kännas drygt att ta av och på skalkläder när vädret växlar. Men du behöver hålla dig torr, så det är bara att gilla läget. Passa på att dricka lite vatten, ta en näve nötter och spana ut över fjället. Byt också strumpor då och då – det förebygger skavsår. Häng de svettiga på ryggsäcken så torkar de snabbt om det blåser eller är soligt.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Lager på lager är vad som gäller på fjället! Foto: Gettyimages.

11. Välj tid & plats 

Att vandra Jämtlandstriangeln, norra Kungsleden eller bestiga Kebnekaise i juli kan betyda trängsel på fjällstationer och i stugor samt köbildning längs lederna. Om du istället kan gå senare, när de flesta börjat jobba efter semestern, är oddsen bättre för en harmonisk fjällupplevelse. STF har en besökskalender där du kan se hur trycket ser ut på olika fjälldestinationer under året, kolla den innan du gör ditt val.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Planera din vandring i förväg för att undvika trängsel när du är ute och går. Foto: Gettyimages.

12. Organisera din packning

Om du tänker till när du organiserar packningen kan du bära mer bekvämt (och du slipper i affekt tömma ut hela innanmätet i jakt på regnkläder, skavsårsplåster eller kaffepulver). Hur ryggsäcken bör organiseras är givetvis upp till dig själv, men en grundläggande ordning, som många tycks uppskatta, är att lägga det du behöver för natten i botten, det för dagen i mellanskiktet – och överst kök, dagens mat, värmetröja och regnkläder. 

Tunga saker packar du nära ryggraden och högt upp, för bästa balans. Packa gärna i drybags, vattentäta påsar, i olika färger, så får du både väderskydd och ordning och reda i säcken. Första hjälpen, snacks, karta, soppåse och annat du behöver ha tillgängligt kan fördelas i mindre fack. 

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
En rätt packad väska gör vandringen så mycket roligare. Foto: Gettyimages.

13. Anpassa rutten

En fjälltur kräver ju en hel del planering. Och sedan är det inte ens säkert att den kan genomföras som du tänkt. Regn, dimma, skavsår, en översvämmad jokk, snöfall, en stukad fot, trasig utrustning, mygg-svärmar, felnavigering, trötta ben – det är mycket som kan sätta käppar i hjulen. Då gäller det att vara öppen för att tänka om, med de nya förutsättningarna som bas. Om du envist matar på mot ditt ursprungliga mål, till exempel en hög topp eller en viss distans, är risken stor att säkerheten äventyras. Särskilt viktigt att slå halt och tänka om är det när barn är med på turen. För att inte utsätta dem för fara eller döda deras intresse, förstås – men också för att visa dem att den här punkten faktiskt är ruskigt viktig.

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Kanske hittar du DEN DÄR tältplatsen och bestämmer dig för att stanna en natt till? Foto: Gettyimages.

14. Sov gott!

Nyckeln till att sova gott i tält är att äta sig mätt, tvätta av sig, sätta på ett torrt ullunderställ + en mössa, göra lite upphopp för att få upp kroppsvärmen – och sedan krypa ner i sovsäcken. Först då gäller sovsäckens angivna komforttemperatur. Är du fuktig och/eller kall när du kryper ner i sovsäcken hjälper det inte hur många lager kläder du drar på. Ett tips är att ta med ögonmask om du vandrar under tidig sommar då solen är uppe nästan dygnet runt. 

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Se till att du är torr och varm innan du kryper till kojs. Foto: Gettyimages.

15. Glöm inte disktrasan!

Ja, man ska försöka hålla nere packvikten – att bära tungt är verkligen inget självändamål. Med det sagt så har alla sina personliga måste-prylar som sällan står på generella packlistor. Det kan vara visselpipan för att kunna meddela sig i nöd – ungefär som på sjön, disktrasan för att torka tältet torrt från regn och kondens innan det packas ner i ryggsäcken, en batteridriven ljusslinga för mys i tältet eller ett tio meter starkt snöre som kombinerad tvätt- och säkerhetslina. 

15 tips till dig som ska vandra i fjällen för första gången
Hängmatta är en annan pryl som ger guldkant till campinglivet! Finns lätta hos Ticket to the moon. Foto: Gettyimages.

Text: Redaktionen • 2021-06-29
RestipsInför resanVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top