Annons
Annons
En stad vid en kanal

Slovenien tillhöra redaktionens gunstlingar när det kommer till underskattade resmål. Foto: GettyImages

Restips

Underskattade destinationer som redaktionen älskar

Oslipade diamanter rakt under näsan på oss – så kan man sammanfatta listan över underskattade resmål som redaktionen älskar. Alla ligger nämligen i Europa!

Text: Redaktionen • 2022-04-04 Uppdaterad 2024-02-18

Tyskland

Fredrik Brändström, chefredaktör

Många har en förutfattad mening om Tyskland. Att det skulle vara trist och sterilt, ett land som det bara gäller att köra som fort som möjligt genom när man ska ut på semester. Inget kunde vara mer fel enligt min mening. Tyskland är ett underskattat semesterland som rymmer väldigt mycket, allt från spännande metropoler som Berlin och Hamburg till fantastiska stränder på Rügen, höga berg kring Garmisch-Partenkirschen, mysiga korsvirkesstäder som Celle och en massa annat. Hög tid att börja behandla Tyskland som den fantastiska resedestination det är och inte bara en genomfartsled.

Läs mer: 12 söta städer i Tyskland – värda en avstickare från autobahn

Aten, Grekland

Per J Andersson, redaktör

Greklands huvudstad Aten är ofta baktalad och har levt i skuggan av Rom. Men Aten har så mycket häftigt som de flesta missar när de skyndar förbi på väg till en båt ut till öarna. Bara det att den är centrerad kring Akropolisklippan med det flertusenåriga templet gör staden unik. Och nya Akropolismuseet snyggt designat av Bernard Tschumi håller världsklass, liksom Museet för kykladisk konst.

Men det finns så mycket mer. Taverna Platanos under platanen vid Vindarnas torn, saluhallen på Athinasgatan, barkvarteren i Psyrri och Gazi, anarkistkulturen i Excharía, de tjusiga krogarna i Kolonaki och bergståget upp till restaurangen på Lycabettuskullen med utsikt över den vita femmiljonerstaden ända bort till hamnstaden Pireus.

Bukarest, Rumänien

Karin Wimark, redaktör

Bukarest är lätt en av Europas mest underskattade städer där betonghus från diktaturtiden kantas av fransk arkitektur och förfallna fasader från stadens forna dagar. Och mitt i allt växer en modern stad fram! Här sjuder det av design, mode och kreativa själar. Och när solen går ner kommer Bukarest bästa sida fram. I övergivna industribyggnader och på frodiga innergårdar gömmer hippa klubbar med stökiga, råa och livsbejakande fester. Efter en natt i vad som känns som ett stökigt Berlin eller Brookyln slinger jag in på kaffebarer som Origo för specialkaffe av barisor som vunnit mästerskap eller till trädgårdscaféer som Acuarela och Dianei 4.

Helsingfors, Finland

Helle Kikerpuu, webbredaktör

Jag älskar Finland. Men varje gång vi skriver om grannlandet verkar intresset svalt bland läsarna och mina vänner verkar inte heller tänka på Finland som en destination, utan som en granne i öst. En geografisk plats där människor bor, men inte dit man reser. Jag kan för min svans, som Mumin säger, inte förstå varför. För mig är Finland det mest spännande nordiska landet. Det är inte lika tillrättalagt, lite mer förbehållslöst och kul. Helsingfors har allt från små kulturhubbar och sköna livespelningar på legendariska klubbar som Tavastia till trendig avokadotoast med pocherade ägg på Café Kuuma och designade bastubad mitt i stadskärnan.

Läs mer: 48 timmar i Helsingfors – finsk design och lyxkrogar

Slovenien

Sofia Zetterqvist, webbredaktör

Jag har länge hävdat att Slovenien är Europas mest underskattade resmål. Tycker fortfarande jag hör väldigt få svenskar som åker dit på semester. I Slovenien finns det mesta: skidåkning, söta kustbyar, fotogeniska sjöar, extremt vacker natur och en trevlig huvudstad. En mix av grannarna Italien och Österrike och så det kommunistiska arvet som gör sig påmint.

Läs mer: Därför borde din nästa resa gå till Slovenien


Text: Redaktionen • 2022-04-04
RestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen