Annons
Annons
I kategorin "hållbara resor" korar vi Köpenhamn till en av de bästa städerna att besöka under 2019. Foto: K'Nub/Getty Images

I kategorin "hållbara resor" korar vi Köpenhamn till en av de bästa städerna att besöka under 2019. Foto: K'Nub/Getty Images

Restips

Vagabond listar: 5 bästa hållbara resorna 2019

Vårt ökande flygresande påverkar klimatet. Hur vi reser spelar roll. Därför tar vi tåget till närliggande Köpenhamn och Berlin, men även till Slovenien och Mongoliet.

Text: Redaktionen • 2019-01-22 Uppdaterad 2021-06-23

1. Köpenhamn, Danmark 

Feelgood-granne

Kaxigt innovativ och coolt tillbakalutad på samma gång. Dessutom bara en kort tågresa bort. Vi gillar Köpenhamn med konstmuseet Arken och med Noma som vunnit titeln som världens bästa restaurang. Allra bÙ�st är ändå planlöst flanerande genom en innerstad där skurar av svarta cyklar samsas med Nyhavns målarboksfärger, kajakpaddlade kanaler och citybadet vid Islands Brygge.

I kvarteren väntar dessutom kaféer där bakverken har vådligt hög kanelfaktor och feta smörrebrödsklassiker livsglatt pekar finger åt alla kostråd. Mikrobryggerier som Nörrebro Bryghus frestar med amerikansk pale ale och ekologisk meny, medan opretentiösa Reffen, långt ut bland containerhamnarna, erbjuder jorden runt på 80 maträtter via street-food från hela världen. 

Mikaels bästa tips: Chiagröt och surdegsbröd

Kaféet Wulff & Konstali startar varje dag med kokosbeströdd chiagröt, färskpressad juice och nybakade surdegsfrallor. Finns bland annat på Isafjordsgade 10.  

– Mikael Persson, reporter

Vagabond listar: 5 bästa hållbara resorna 2019
Foto: Nick Karvounis

2. Berlin, Tyskland  

Avslappnat och prisvärt

Skåningar brukar ofta påpeka att de fågelvägen har närmare till Berlin än till den svenska huvudstaden. Och det har de ju rätt i, även om vi helst slår ett slag för landvägen, som på somrarna går med direktnattåg Malmö–Berlin och resten av året med tågbyte i Köpenhamn och Hamburg. Väl i Berlin väntar en av Europas vänligaste, kulturellt intressantaste och mest miljömedvetna, avslappnade och prisvärda städer. Utforska Prenzlauer Bergs parker, krogar och kaféer och ekologiska matmarknader. Dröm dig tillbaka till tjugotalets Weimarrepublik på krogar som Clärchens Ballhaus och Max und Morritz, dansa till gryningen på Berghain (om du har lyckan att komma in), ät turkiska meze på Osmans Töchter och hyr cykel och trampa runt på nedlagda flygfältet Tempelhof, längs floden Spree och genom skogiga Treptower Park och Grunewald. När du blir trött på att cykla tar du tåget. Såväl pendeltågen som tunnelbanan tillåter cyklar ombord. Bara en sådan sak.

Pers bästa tips: Öl med sjöutsikt i skogen

Mitt i Grunewald, den stora skogen i västra Berlin, finns ett torn i riddarromantisk stil byggt till minne av kejsar Wilhelm I. Bredvid tornet ligger restaurangen och ölträdgården Grunewaldturm (Havelchaussee 61) där du dricker din skummande öl sittande i en solstol med milsvid utsikt över sjön Havel. Cykla hit!

– Per J Andersson 

Vagabond listar: 5 bästa hållbara resorna 2019
Foto: Stefan Widua.

3. Lappland, Sverige 

Ta tåget till vildmarken

Vildmark är ofta dyrt, svårt och krångligt. Lappland tillhör de stora undantagen. Ta nattåget hit och du når flera av vår tids bristvaror: tystnad, lugn och den berusande känsla av frihet som kommer med orörd natur. Abisko är det enklaste alternativet. SJ:s Arctic Circle Train kör varje natt från Stockholm. Fjällstation med bekvämt boende och fantastisk mat. Vandra Kungsleden under midnattssolens sken. Eller ta linbanan upp till fjället Njullas topp med ikonisk utsikt över Torne träsk och Lapporten och vinternätternas lasershowgröna norrsken från Aurora Sky Station. 

Kombon tåg och buss via Gällivare tar dig till Ritsem och båtar mot Padjelanta nationalpark. Vandra i det mytomspunna fjället Akkas skugga. Njut av blomsterrika hedar och drick lyckorusigt fjälljokksvatten med utsikt mot evigheten. I Staloluokta intill sjön Virihaure äter du grillad röding och glödkaka medan du har utsikt över gröna fjällhedar, isande blått vatten och vitklädda fjäll.

Vagabond listar: 5 bästa hållbara resorna 2019
Foto: Adobe Stock

4. Slovenien

Litet och älskvärt 

Det är ett litet land, inte större än att du kan ta dig från en ände till en annan på tre timmar. Men Slovenien har så mycket på så liten yta att det finns något att älska bakom varje knut. Här finns vinodlardistrikten i söder, kurviga vägar och gamla slott, och de högresta Juliska alperna i norr. Huvudstaden Ljubljana är den perfekta mixen av litet och stort – lätt att promenera runt i, full av mysiga restauranger och butiker, allt övervakat av slottet på berget. I landets äldsta stad, Ptuj, finns antika lämningar, och 2019 firar man 1950 år med stadsrÙ?ttigheter. Och så är det lätt att ta tåget hit. Från Köpenhamn tar du dig till Ljubljana med bara två byten.

Karins bästa tips: Paddla, cykla, skida

Missa inte Bohinjsjön, en turkos glaciärsjö, omgiven av spetsiga berg som speglar sig i den kristallklara ytan. Här kan du paddla kajak, cykla i nationalparken, vandra över bergen – eller åka skidor på vintern.

– Karin Wallén, reporter

Vagabond listar: 5 bästa hållbara resorna 2019
Foto: Alexander Spatari/Getty Images

5. Mongoliet 

En resa, två äventyr 

Sex dygn, sju tidszoner, 7 769 avverkade kilometer. Kombon Finlandsfärja, ryskt snabbtåg och transsibirisk järnväg tar dig både till andra sidan jordklotet och ett av Asiens mest spännande länder. Dessutom med rent klimatsamvete. Mongoliet är på väg att bubbla upp som en ny ryggsäcksfavorit. Det är inte svårt att förstå varför. Stark nomadkultur. Vidunderlig natur. Timme efter timme av stäppens böljande grässlätter följs av stora, spegelblanka sjöar, slocknade vulkaner och Gobiöknens surrealistiska sanddyner som till och med är högre än Ulan Bators skyskrapor.

Undersök landet via jeep eller hästrygg. Övernatta hos nomadfamiljer som erbjuder mat och husrum i filtvävstälten ger och du bidrar även direkt till lokala ekonomier.

Mikaels bästa tips: Mongoliet i ett blickfång

Missa inte Elsen Tasarkhai, några timmars resa väster om Ulan Bator, som summerar hela Mongoliet i ett blickfång: sanddyner, småsjöar, stäpp och snöklädda berg.

– Mikael Persson, reporter

Vagabond listar: 5 bästa hållbara resorna 2019
Foto: Adobe Stock

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019

Vagabond listar: 6 bästa städerna 2019


Text: Redaktionen • 2019-01-22
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen