Annons
Annons
En tjej som står i en bungalow med palmer och kaktus runt

Varje år vrider och vänder vi på resmål, trender och favoriter för att sålla fram årets bästa resmål. Foto: Kevin Steele, Courtesy of Playa Viva

Restips

Vagabond listar: Årets bästa resor 2022

För dig som längtar ut i världen men samtidigt vill resa så hållbart som möjligt tipsar Vagabonds redaktion om 25 destinationer att hålla koll på under 2022. Bon voyage!

Text: Redaktionen • 2022-01-14 Uppdaterad 2022-03-11

1. El Hierro, Kanarieöarna

Svart ö med grön el

Svarta klippor och människor som badar i havet mellan klipporna.
Häng med till Kanarieöarnas coolaste ö – El Hierro. Foto: Johan Marklund

Den lilla Kanarieön El Hierro saknar storskalig massturism. Här är turismen lokal och husen små. Här serverar krogarna närodlat och närfångat. Och här finns – istället för packa­de playor och myllrande strandpromenader – glest besökta lavastränder, taggiga svarta klippor, naturliga havspooler och välskyltade vandringsleder genom orörda skogar med milsvid utsikt. Ön har ambitionen att inom kort bli självförsörjande på grön el med hjälp av vindkraftverk vars överskottsenergi lagras i vattenmagasin i en högt belägen vulkan­krater. Vindstilla dagar, när vindsnurrorna stannat, låter man vattnet forsa ner genom turbiner för att generera el.

Hållbart tips: Varje söndagsförmiddag är det ekologisk marknad med grönsaker, frukt, bröd och hantverk i staden La Frontera. Ursprungligen startad av miljömedvetna tyskar som bosatt sig på ön. Nu i sällskap av infödda El Hierro­bor.

Läs mer: El Hierro – den svarta och dramatiska kanarieön

2. Västfrisiska öarna, Nederländerna

Öluff med cykel

Folktom sandstrand med litet hus på stranden.
Båtluffa mellan de Västfrisiska öarna i Nederländerna. Ett okänt natur- och cykelparadis nära Sverige. Foto: GettyImages

På de fem små öarna (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonikoog) i norra Nederländerna är hållbarhet en ledstjärna. Med mängder av olika energiprojekt, hållbar­hetsprojekt, småskalig odling och tillverkning. Självförsörjande är en kollektiv målsättning. Det går många båtar till och från öarna från fastlandet – och många båtar mellan öarna. Glest befolkade men gästvänliga. Bästa sättet att ta sig runt är med det mest hållbara färdmedlet av alla: cykeln. Ja, till Vlieland och Schiermonikoog är det inte ens tillåtet att ta bilen.

Hållbart tips: Varje sommar sedan 2008 arrangeras MadNes som marknadsförs som ”den hållbara skate­, surf­ och musikfestivalen”. Veganskt käk, bio som drivs av vindkraft, gemensam strandstädning och massor av andra aktiviteter under tre dagar på ön Ameland.

3. Oslo, Norge

Grannstad på G

Till vänster ett hotell och till höger två personer som badar.
Att ta ett dopp mitt i stan är inga konstigheter i Oslo och bo gör man på hotellet Amerikalinjen. Foto: Rancisconogueira.com/Becky Zeller

Oslo har på senaste åren blivit en trendig och nytänkande huvudstad av internationell klass. På sistone har flera nya hotell öppnat, som tjusiga Amerikalinjen, med bra läge nära Centralstationen. Även Deichmann, det nybyggda huvudbiblioteket, är spektakulärt och har snabbt blivit en populär mötesplats. Strax intill ligger det nya Munchmuseet som kanske är det mest emotsedda öppnandet av alla i staden. Här kan man njuta av konst i världsklass i en ny och spännande inramning. Vill man sedan avnjuta en lyxmiddag med klimatsmart tänk så rekommenderas Rest vars motto är ”fine dining on food waste”.

Hållbart tips: Ta tåget! Tar ca 5 timmar från Stockholm och 3,5 timmar från Göteborg.

4. Amorgos, Grekland

Småskalig ö

Blått hav med en by vid kusten och rosa blommor i förgrunden
Bortanför massturismen väntar Amorgos – Greklands mest romantiska ö.Foto: GettyImages

Medan grekiska öar som Santorini och Mykonos exploaterats hejdlöst av skrupel­fria turistföretag råder ännu en harmonisk känsla på ön Amorgos. Här är turistekonomin extremt lokal. Praktiskt taget alla pengar som du spenderar stannar här, även om du väljer det lyxigaste hotellet Aegialis Hotel & Spa, eftersom även det ägs av en familj från ön och drivs med klokt ekotänk. Får, getter, oliver, vindruvor och fiske har länge varit basnäringarna. Men nu har den lokalt förankrade turismen tagit över, påhejad av kultfilmen Det stora blå från 1988 och alla fridykare som kommit i dess spår.

Turismen är smakfullt småskalig med byrestauranger som lagar från lokala recept (som linsröran fava). Uthyrningsrum hittar du i traditionella vita sockerbitsformade hus som fint smälter in i den gamla bebyggelsen. Och här finns ännu de traditionella kaféerna kvar, liksom ett levande kulturliv med bio, kultur­ skola och folkmusikspelningar på bykrogar.

Hållbart tips: Välj bort den snabba Blue Star­färjan och ta den långsamma och lokalt ägda Skopelitis Express från Naxos. Det går inte fort, men långsamheten spar diesel och ger mindre koldioxidutsläpp – och så hinner du uppleva mer under resan dit.

5. Marari Beach, Kerala

Cykla på Kokoskusten

En båt med tre personer i och rosa himmel
Keralas slogan är ”God’s Own Country”. Sällan har en slogan varit mer passande! Foto: GettyImages

Kerala är Indiens grönaste, vackraste och ekonomiskt och socialt mest rättvisa delstat. Sjukvården och skolorna är bättre och kvinnorna mer jämställda än i övriga Indien. Samtidigt växer kokospalmerna, tapiokasnå­ren, banyanträden och te­ och kryddbus­karna så det knakar, medan stränderna är ljusa och milslånga. Mararikulam, eller Marari Beach, strax söder om den gam­la koloniala kryddhandlarstaden Kochi är relativt oexploaterad. Här beblandar du dig med lokalbefolkningen som lever vardagsliv med risodling, havsfiske, basarvimmel och kyrkobesök (många är kristna här). Ena dagen hyr du en cykel och trampar längs kusten. Andra dagen hyr du en kanot och paddlar på floderna och sjöarna.

Hållbart tips: Bo på lokalt ägda boutiquehotellet Heritage Marari byggt i traditionell stil. Förutom att laga fantastisk keralitisk mat ordnar de dansuppträdanden och båtutflykter. Lyxigare bor du på CGH Earth Marari Beach som har ett beundransvärt ekologiskt och hållbart helhetstänk.

6. Schweiz

På spåret till alptoppen

Alpberg med ett rött tåg framför
Schweiz bjuder på hisnande tågupplevelser i världsklass. Foto: Unsplash

Minst klimatpåverkan får en resa om du inte tar bilen eller flyget, utan tåget hela vägen. Och till Schweiz går ju det galant. Nattåget till Hamburg och sedan ett förmiddagståg som tar sex timmar så är du framme. Och Schweiz är som bekant världens bästa land för att ta sig fram på räls. Tågen tar dig upp till de högt belägna alpbyarna och till och med upp på bergstopparna. Praktiskt taget alla tåg är elektriska, dessutom punktliga och bekväma. Vad mer kan en klimatmedveten resenär begära? Och blir du sugen på Italien ligger det bara några minuter bort – med tåg givetvis.

Hållbara tips: Nätverket Alpine Pearls certifierar ekologiskt och socialt hållbara alpbyar. I Schweiz är det Disentis/Mustér som gäller. Givetvis tar du tåget från din svenska avreseort ända fram till bytorget. Bo på mysiga La Furca intill järnvägsstationen.

7. Gorillaturism, Uganda & Rwanda

Närkontakt i djungeln

En gorilla som tittar rakt in i kameran
Var med och skydda bergsgorillorna genom ett besök i nationalparkerna i området. Foto: Unsplash
Ett fåtal hus med ett berg bakom
Lär dig mer om slow travel i Uganda och Rwanda. Foto: GettyImages

Det finns inte mycket som kan mäta sig med att hamna öga mot öga med en 200­-kilos gorilla. Gorillor är efter schimpanser och bonobos våra närmaste släktingar, och det både känns och märks när man får närkontakt. Efter att nästan ha utrotats på 1900­-talet har bergsgorillorna i Uganda, Rwanda och Kongo­Kinshasa gjort en rejäl comeback. Priset för att få se dem i naturen är högt – mellan 4 000 och 14 000 kronor för en timme – men det är dessa pengar som gör det möjligt att skydda inte bara gorillornas hemvist, utan även andra nationalparker som får färre besökare.

Här, bland vulkaner, sjöar och regnskog, lever inte bara gorillor, utan också schimpanser, apor, bufflar, lejon och elefanter. Området ligger ca två timmar från Kigalis internationella flygplats.

Hållbara tips: Gorillabesök är i sig otroligt viktiga för djurens samlevnad med traktens människor, men vill man tillföra något extra kan man välja sin researrangör och boende med omsorg. Du kan lära dig mer om slow travel i regionen på gorillahighlands.com.

8. Tyska Östersjökusten

Tåget till stranden

Strandstolar på en strand med ett hus i bakgrunden
Kilometerlånga stränder väntar i Tyskland. Foto: GettyImages

Öarna Rügen och Usedom vid tyska Öster­sjökusten bjuder på kilometerlånga och breda stränder med mjuk, finkornig sand som gnisslar när du går på den. Det är gott om bilfria cykelvägar, spahotell från förra sekelskiftet och kiosker som säljer Fisch- brötchen (fiskburgare). Med cykeln (finns att hyra överallt) och lokaltågen tar du dig vart du än ska – även in över gränsen till Polen eftersom en del av Usedom tillhör Tysklands östra grannland.

Hållbart tips: Perfekt avstånd från Sverige för tåg och/eller färja. Snälltåget tar dig utan byte från Stockholm och Malmö till Hamburg eller Berlin där du byter till regionaltåget upp till Östersjökusten. Eller ta färjan från Trelleborg, Nynäshamn eller Visby till Rostock. Du kan också åka båt från Ystad eller Köpenhamn till Świnoujście.

9. Abruzzo, Italien

Slow Travel i bergen

En ny med hus och berg i bakgrunden och en slingrande väg med bilar
Rustika medeltidsbyar och vild natur – sinnebilden av Abruzzo. Foto: Unsplash

Det finns många anledningar att upptäcka denna vilda del av stöveln. Abruzzo ligger cirka två timmar med bil från Rom och täcks till stor del av nationalparker. Här handlar det verkligen om slow travel, att varva ner och uppleva naturen, maten och kulturen utan att stressa. Att valla får är en stark tradition i om­rådet som hålls vid liv av eldsjälarna på rustika bio­agriturismon La Porta dei Parchi. En udda detalj är att man erbjuder gäster att adoptera ett får! Genom att betala en slant bidrar man till att hålla den italienska landsbygden levande, och får i gengäld produkter från gården skickat hem till sig varje år. Men att besöka gården för en delikat långlunch är ett bra första steg!

Hållbart tips: Det finns gott om ekoturism i Abruzzo. Bland annat kan man följa med på en björn-­ eller vargsafari. Har man tur får man uppleva de vilda djuren i sin rätta miljö, men att höra de kunniga guiderna berätta om naturen och djurlivet räcker långt! En välrenommerad arrangör är Ecotur.

10. Berlin, Tyskland

Tåget till grön metropol

Berlin på natten
Ta nattåget hela vägen till Berlin! Foto: Unsplash

En av Europas trevligaste metropoler som funkar lika bra för en stillsam familjesemester som en dekadent långhelg med kompis­gänget. Också en stad som satsar hårt på hållbarhet – här finns gott om gröna oaser bland betonghusen och många tak pryds av odlingar och bikupor. Berlin är utspritt och stort men ett hett tips är att hyra en cykel för att ta sig runt. Staden har visserligen ett ut­märkt tunnelbanesystem, men med egen hoj har man ännu mer flexibilitet. Staden är ock­så i stort sett renons på uppförsbackar – här är det nästan alltid platt och dessutom gott om cykelvänliga parker.

Är du på jakt efter spännande kvarter så rekommenderas stopp i Prenzlauer Berg, Kreuzberg eller Neukölln. Stadens turistbyrå har många tips för dig som vill cykla i Berlin eller haka på en guidad tur.

Hållbart tips: Med Snälltågets nya nattåg så tar du dig smidigt direkt från Sverige till Berlin. Kliv på i Stockholm eller Malmö och vakna upp i på Berlin Hauptbahnhof.

11. Tyrolen, Österrike

Naturen i fokus

Två personer på toppen av ett berg med berg i bakgrunden
Tyrolen funkar såväl sommar som vinter! Foto: GettyImages

Österrike är ett underskattat land. Tillgäng­ligt och enkelt att resa runt i. Och det blir knappast mer gemytligt och gästvänligt än i Tyrolen. Här finns några av landets bästa skidorter och fantastiska vandringar sommar­tid. Turistsektorn i Tyrolen satsar också hårt på hållbarhet – inte minst för att naturen är en så viktig del av livsstilen här. Checka in på Naturhotel Waldklause i Ötztal, helt byggt i trä och isolerat med fårull, eller på Hotel Stern som ger rabatt till gäster som använder miljövänli­ga resealternativ för att ta sig hit. För den som vill hyra lägenhet eller har egen husbil rekommenderas snygga eko­campingen Natürlich Hell i Zillertal.

Hållbart tips: Att ta sig med tåg till Tyrolen är enkelt. ÖBB kör nattåg från bland annat Hamburg till Tyrolens huvudstad Innsbruck, varifrån man enkelt tar sig vidare med lokaltåg till valfri ort. Våren 2022 kör även Snälltåget direkttåg från Malmö med slutdestination Wörgl i Tyrolen.

12. Stedsans, Sverige

Varva ner på Västkusten

Ett dukat bord med skogen precis utanför tältet
Koppla av och inspireras av naturen på Stedsans – ett ekoretreat i de halländska skogarna. Foto: Stedsans

Mitt i de halländska skogarna ligger ekore­treatet Stedsans som labore­rar med frågeställningen om det går att leva från naturen utan att påverka miljön – och utan att göra avkall på lyx och avkoppling. Sju arkitektritade trästugor ligger vackert belägna i en skogsglänta intill sjön Halla och här står miljön i fokus i allt från det filtrerade sjövattnet till hudvården som är biologiskt nedbrytbar. Nytt för i år är det läckra utom­husköket med ett välfyllt skafferi med råvaror från området. Du är välkommen att laga dina egna måltider, men på lördagskvällar dukas det upp för en 5­-rätters middag à la fine dining.

Dagarna fördrivs bäst i närområdet med kanotutflykter, avkoppling i den flytande bastun eller med gemensamma aktiviteter som matlagningskurser, yoga och skogsbad.

Hållbart tips: Gör en utflykt till närliggande mikromejerier och gårdsbutiker med ekologiska grönsaker. Fråga ägarna Mette och Flemming om bästa tipsen!

13. Dominica, Karibien

Äventyrlig uppstickare

En kuststad med gröna kullar och berg runt
Dominica – ett paradis för vandraren. Foto: GettyImages
Ett vattenfall och en porträttbild av en kille
Följ med på en flodbåtstur på Indian River där delar av Pirates of the Caribbean spelades in. Foto: Karin Wimark

Kolsvarta stränder, små lokalt ägda ekolodger och familjedrivna fiskrestauranger. Addera nio aktiva vulkaner, 365 floder, vattenfall och Karibiens längsta vandringsled och du har Dominica – vulkanön som länge legat under turistradarn. När orkanen Maria lamslog stör­re delen av ön 2017 gick premiärministern Roosevelt Skerrit ut med att Dominica skulle bli det första klimatmotståndskraftiga landet i världen. Sedan dess har naturen återhämtat sig och flera initiativ har tagits – bland annat förbud mot engångsplast och stora satsningar på ekoturism och grön energi.

Övernatta på ekolodger som Manicou River eller Jungle Bay och utforska de tre nationalparkerna som täcker stora delar av regnskogen men också delar av kusten, där Karibiens bästa dykvatten sägs finnas.

Hållbart tips: Vandra längs Karibiens första långdistansvandringsled – Waitukubuli National Trail – en 20 mil lång vandringsled som slingrar sig genom hela ön och länkar samman avlägsna byar. Leden skapades som en hyllning till ursprungsbefolkningen kalinago och är ett initiativ för att visa det bästa av den natursköna ön.

14. Procida, Italien

En i ö i pastell

Fägglada hus med båtar i hamnen
Procida är den minst kända av öarna i Neapelbukten men väl värd ett besök! Foto: GettyImages

I Neapelbukten ligger den pastellfärgade ögonstenen Procida. En liten ö dit napolita­narna själva åker för frisk luft och dolce far niente (det ljuvliga i att göra ingenting). På Procida har man en slogan, ”Kultur isolerar inte”, och det har tagit dem till att bli Italiens kulturhuvudstad 2022. Utmärkelsen innebär mängder av evenemang under året, men arrangörerna har lovat att inte förvandla ön till något Disneyland. Istället ligger stort fokus på hållbarhet och att sprida ut turismen under hela året.

En central knutpunkt kommer att vara Palazzo d’Avalos, ett forna renässanspalats som även agerat fängelse åt några av landets värsta bovar. Bland annat ska en urban trädgård ta plats. Blir du hungrig beställer du in öns specialitet: citronsallad! Mer lokalt kan det knappast bli.

Hållbart tips: Kombinera en vistelse på Procida med en tågluff genom Europa. Från Rom går snabbtåg till Neapel, varifrån du kan ta färja till Procida, båtturen tar ca 40 min.

15. Juliana Trail, Slovenien

Vandra från by till by

E person står framför en damm med berg i bakgrunden
Den långa vandringsleden Juliana Trail tar dig genom Sloveniens vackraste miljöer. Foto: GettyImages

Samhällena kring de Julianska alperna valde att se pandemin som en möjlighet till att ställa om sin turistindustri. För några år sedan insåg de att nationalparken riskerade att bli överbelastad och att de otaliga busslaster­na med långväga, men kortvariga, besökare inte tillförde särskilt mycket till den lokala ekonomin. Ett nytt koncept tog snart form: en 16­ dagars vandringsled runt, inte genom, bergen, från by till by. Vandringen tar dig längs floder och över bergspass, men även förbi grönsaksodlingar och in i tunnlar från första världskriget.

Har du bara en vecka på dig? Inga problem – med hjälp av bussar och tåg kan man enkelt välja vilka etapper som passar bäst. Här kan man även paddla och försöka sig på forsränning, och vill man inte vandra kan man numera följa en cykelled med sju dagsetapper istället. Allt du behöver veta hittar du på julian-alps.com.

Hållbart tips: Kombinera vistelsen i Slovenien med en tågluff i Europa. Till huvudstaden Ljubljana finns direkttåg från flera europeiska städer.

16. Moçam­bique

Under turistradarn

En dykare bland koraller
Dyk under ytan i natursköna Moçambiqe. Foto: GettyImages

Ett utdraget inbördeskrig och det faktum att portugisiska, inte engelska, är det europeiska språk som talas har bidragit till att Moçam­bique flugit under turistradarn för de flesta svenskar. Men här finns det mesta i natur­väg. Perfekt vita stränder med kristallklart vatten? Åk till Bazaruto nationalpark. Dyka med valfiskar? Då är Tofu platsen för dig. Vill du istället se elefanter och lejon, underliga insekter och fantastiska växter? Gorongosa nationalpark är en biologisk dröm där man även kan paddla kanot och vandra. I helt nyöppnade Chimanimani nationalpark, nära gränsen till Zimbabwe, finns inte bara en otrolig biologisk mångfald utan även grottmålningar från områdets första invånare, sanfolket.

Hållbart tips: Flera av dessa parker är otroligt viktiga inte bara för naturbevarande och möjligheter till utbildning, jobb och sjukvård för lokalbefolkningen, utan också som center för naturvetenskaplig forskning. Alla pengar som spenderas i parkerna stödjer dessa projekt.

17. Uzbekistan

Tåg längs Sidenvägen

Gul och blå moskeé
Samarkand – en sagodröm längs Sidenvägen. Foto: Unplash

Res i fotspåren av den mytomspunna Siden­ vägen i Uzbekistan. Ett nätverk av vägar som under århundraden agerat viktig handelslänk mellan Europa och Kina. Då reste man till kamel eller häst, idag kan du ta tåget mellan städerna. Gör ett stopp i Samarkand – sagornas, poeternas och drömmarnas stad. Ett måste är torget och Unesco­världsarvet Registan med sina enorma mosaikprydda byggnader. Buchara ligger 1,5 timme bort med snabbtåget och är även det med sitt hi­storiska centrum listat som världsarv. Frossa i mattor och kryddor på de stora basarerna.

Den som vill uppleva ett ungdomligare Uzbekistan rekommenderas ett stopp i lan­dets huvudstad Tasjkent. Staden förstördes till stor del av en jordbävning 1966 och har sedan byggts upp. Gå på uzbekisk balett på Navoi­teatern och åk den rymdinspirerade tunnelbanan!

Sedan 2019 är det visumfritt för svenskar att resa in i Uzbekistan, vi gissar på ett uppsving så fort pandemin lagt sig!

Hållbart tips: Ta tåget till Uzbekistan! En gång i veckan avgår ett direkttåg från Moskva till Tasjkent. Under tre dagar reser du genom Ryssland, Kazakstan och Uzbekistan. Tåget passerar Samarkand och Buchara innan det rullar in i huvudstaden. OBS: Under pandemin har direkttåget varit av­ stängt så läs på vad som gäller på eng.rzd.ru.

18. Cornwall, England

Cykla längs kusten

Väg som undervattenytan som går fram till en ö och en slingrande led längs med kusten
Upptäck Cornwalls karga kust på den nya cykelleden West Kernow Way. Foto: GettyImages/Unsplash

Längst ute på Englands sydvästra spets ligger det brittiska grevskapet Cornwall. Med sina vassa klippor, lena sandstränder, och bubb­lande byar är det en dröm för naturfantas­ten. I september öppnade cykelleden West Kernow Way som sträcker sig 23 mil längs den dramatiska klippkusten. Under cyklingen passerar du bland annat bå­de Englands mest västliga punkt på fastlan­det, Land’s End, och den mest sydliga, Lizard Point. Du cyklar förbi ön St Michael’s Mount som bara går att nå när det är lågvatten och förbi den dramatiska Tin Coast där kvarlevor­na från Botallack­gruvorna klamrar sig fast – idag ett världsarv. Kanske är 2022 året då ordet ”bikepacking” hittar in i den nyordsrika-resevokabulären?

Hållbart tips: Ta tåget från London! Cykelleden West Kernow Way både börjar och slutar i Penzance, en stad som haft järnvägsstation sedan 1852 och som du enkelt når med direkttåg från London. Tågresan tar drygt fem timmar och bokas via nationalrail.co.uk.

19. Göteborg, Sverige

Sveriges framsida

Hus och kyrka i Göteborg
Det bubblar i Göteborg, som dessutom fyller 400 år. Foto: GettyImages

Göteborg har under året utnämnts till ett av världens bästa resmål av både Lonely Planet (”Best Sustainable City Stay 2021”) och Time (“World’s Greatest Places 2021”). Lonely Planet börjar sin motivering med: “Svenskar hatar att skryta, så vi kommer att göra det åt dem”, sedan lyfter de hållbara framsteg som att 95 procent av Göteborgs hotell är miljö­ certifierade och att 97 procent av kollektivtrafiken körs på förnybar energi. Göteborg fyller dessutom 400 år och firar sitt jubileum i åren tre (2021–2023). Missa inte den 21 kilometer långa konstrundan eller jubileumskartan med tips från göteborgarna själva.

Över 20 nya restauranger har öppnat bara i år och mikro­bryggerierna är fler än någonsin. Du hittar hela programmet på goteborg2021.com.

Hållbart tips: Jubileumsparken! På önskemål av göteborgarna, som ville komma närmare vattnet, har en park vid Frihamnen börjat ta form. I Jubileumsparken finns badstrand, allmän bastu, lekpark, seglarläger, odlingar och grönområden. Parken går redan att besöka men ska vara helt klar 2023.

20. Languedoc, Frankrike

Bäst på naturviner

En bil som kör på en slingrande väh och en klase vindruvor
Languedoc – lika bra som Provence fast färre turister och lite lägre priser. Foto: GettyImages

Sydfranska Languedoc ligger granne med Provence men lockar färre besökare och är lite billigare. Idag är området ett av de ledan­ de i världen när det gäller naturviner, alltså vin som odlas ekologiskt (ofta biodynamiskt), skördas för hand och är utan tillsatser i tillag­ ningsprocessen. Billig mark har lockat många unga, kreativa, miljömedvetna vinmakare som gör vin som är bra för både vinälskare och naturen. Två bra tips på gårdar som man kan besöka för en vinprovning är Abbaye de Valgane och Château l’Hospitalet.

Hållbart tips: Efter lång kamp har producenterna av naturvin lyckats få en egen klassificering godkänd, vilket ses som ett genombrott i den annars lite stelbenta vinvärlden – även om diskussionerna fort­sätter. Så leta efter stämpeln Vin méthode nature på etiketten.

21. Skottland

Karg skönhet

Slottsruiner vid en sjö med berg i bakgrunden
Spektakulär natur och urgammal historia i Skottland. Foto: Unsplash
Edinburgh och man som spelar säckpipa
Känn historiens vingslag i mysiga Edinburgh och kanske ett stycke säckpipa på det? Foto: Unsplash

Skottland är forntida slott, gröna kullar, mysi­ga pubar, vindpinade öar – och förstås: några av Europas mest spektakulära tågsträckor. Att vandra runt i världsarvsstaden Edinburgh är som en resa tillbaka till medeltiden. För natur, ta dig ut till vindpinade öar som Yttre och Inre Hebriderna eller Shetlandsöarna. För den vandrings­- eller cyklingssugne är leden The Hebridean Way ett tips. En 252 km lång vandringsled (eller 298 km cykelled) som tar dig genom hela Yttre Hebriderna, totalt tio öar från Vatersay i söder till Lewis i norr. Det kanske bästa? Skottland funkar året runt, tunga regnmoln och vindkyssar är en del av äventyret (men vi rekommenderar regn­kläder)!

Hållbart tips: Caledonian Sleeper – nattåget från London till Inverness. Tåget går alla dagar i veckan förutom lördagar och passerar Glasgow, Edinburgh, Aberdeen och Fort William längs med vägen. Bokas på sleeper.scot.

22. Norrsken, Sverige

Ljuset i vinternatten

Norrsken ovanför en skog
Naturlig ljusshow i norra Sverige. Foto: GettyImages

Mellan september och april vaknar natt­himlen i norra Sverige till liv av norrskenens magiska ljus­ och färgspel, och de kom­mande åren tros bli särskilt bra. Mest känd för norrskensturism är antagligen Abiskos Fjällstation, men vi rekommenderar även Kangos och Muonionalusta, båda i Pajala kommun. Här finns gott om den viktigaste ingrediensen när man är på norrskensjakt: mörker. Och självklart finns det mycket annat att göra här, från bäverspaning och renmöten till snöskoter, skidåkning och bastubad.

Hållbart tips: Naturturism är en av nycklarna till att hålla de små, norrländska samhällena vid liv – och skogsskövlingen borta. Bo och ät lokalt, stötta småföretagare och dela med dig av dina upplevelser när du kommer hem.

23. Köpenhamn, Danmark

Kulinariskt & nytänkande

Brygga med folk på
Köpenhamn är den perfekta weekendstaden, dit du enkelt reser med tåg. Foto: Daniel Rasmussen

Köpenhamn fortsätter ligga i framkant såväl när det gäller trender som hållbara initiativ. På Refshalvön drivs Skandinaviens största urbana farm Oens Have intill den gröna stjärnrestaurangen Amass, och i Västerbro agerar Banegaarden utbildningscentrum för barn och vuxna kring hållbar gastronomi och har också bageri, kafé och restaurang. Bo bekvämt på nyöppnade Coco Hotel vars energi kommer från egen solpanelspark.

Hur du tar dig runt? Köpenhamn är en av världens mest cykel­vänliga städer, men den som hellre åker buss kan snart göra det med ännu bättre samvete med stadens nya elbussar. Vill du uppleva staden från vattnet hyr en solpanelsdriven elbåt från GoBoat. Nytt för i år är deras flytande bastu som även den byggts med hållbarhet i fokus.

Hållbart tips: Köpenhamn är den utländska storstad som är enklast att nå med tåg.

24. La Digue, Seychellerna

Edens lustgård

Strand med klippor
La Digue på Seychellerna består till stor del av ett naturreservat. Foto: GettyImages

De franska sjöfararna som upptäckte den obebodda ön La Digue 1742 trodde att de funnit Edens lustgård. Det hindrade dem inte från att göra ön till ett helvete för de afrikanska slavar man tog hit för att jobba på plantagen. Men som tur är har paradiskänslan återupprättats. Den tre gånger fem kilometer lilla ön består till stor del av naturreservatet Veuve Nature Reserve, hem för den jättelika aldabrasköldpaddan. Runt de snorklingsvän­liga korallreven som omger ön simmar allt från stora örnrockor till färggranna fjärilsfis­kar. Ön saknar bilar. Istället cyklar eller pro­menerar du överallt – eller tar en elektriskt driven minibuss. Och bakom en vaniljplan­tage väntar den vykortsvackra stranden Anse Source d’Argent som slingrar sig runt mjukt formade gråsvarta granitklippor.

Hållbart tips: Det finns gott om rum och lägenheter som privatpersoner hyr ut (kolla airbnb eller seyvillas.com).

25. Playa Viva, Mexiko

Ekolyx vid Stilla havet

Palmer och kaktusar runt en bungalow
Låt barnet i dig träda fram och njut av en lyxig trädkoja! Foto: Kevin Steele, Courtesy of Playa Viva

Playa Viva är boutique­ hotellet på Mexikos västkust som inte bara lockar med läckra sviter intill havet – utan som satsat starkt på hållbarhet. Hela anläggningen drivs av 100 procent solenergi, råvaror till måltider kommer från egna odlingar eller gårdar i närområdet och inredningen är lokalt hantverk. Dessutom är Playa Viva engagerade i utbildning och hälsa i de närliggande byarna. Passa på att fråga! Under vistelsen får du gärna följa med på utflykter till närliggande fiskebyar, besöka lokala marknader eller patrullera på stränderna då sköldpaddor kläcks. Givetvis väntar också sol och bad liksom yogaklas­ser för den som önskar.

Hållbart tips: Säkerhetsläget är något man behöver ta i beaktning vid en resa till Mexiko, kolla med UD före avresa. Att resa bortom de exploaterade turistområdena är samtidigt ett sätt att gynna lokala samhällen. Fråga, be om råd och ta hjälp av Playa Viva gällande säkerhet, hållbarhet och genuina upplevelser.


Text: Redaktionen • 2022-01-14
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen