701302.jpg

Restips

Världens 10 läskigaste flygplatser

Vill du ha en adrenalinkick innan resan knappt har börjat? Res till någon av de här flygplatserna, som enligt Smartertravel är läskigast i världen.

Text: Matilda Bjerlöw • 2010-08-09

– Det finns inga farliga flygplatser, säger piloten Patrick Smith.
Men du som söker spänning bör ändå satsa på att få fönsterplats på turer till de här:

Toncontin International Airport, Tegucigalpa, Honduras

Att ta sig igenom alla berg är bara pilotens första utmaning. För att nå landningsbanan nere i dalen på bästa sätt måste planet dyka 45 grader, och det är något passagerarna känner i både mage och öron.

Gibraltar Airport, Gibraltar

Här startar landningsbanan ute i Medelhavet, med vatten på båda sidor. Men som om det inte vore nog, så går dessutom vägen till Spanien över landningsbanan! Både fotgängare och bilar korsar banan dygnet runt – förutom när ett plan kommer, och trafiken stoppas.

Nantucket Memorial Airport, Nantucket, Massachusetts

Nantucket kallas även för “den grå damen” och här tränade den amerikanska flygarmén under andra världskriget. De valde specifikt Nantucket, eftersom den vanligt förekommande dimman gjorde det till en utmaning att navigera. Dimman är fortfarande en flitig gäst i Nantucket, och ibland är det inte förrän i sista sekunden som planet bryter ut ur det grå och landningsbanan blir synlig.

Paro International Airport, Paro, Bhutan

Bhutans enda internationella flygplats är en riktig hyperventilerare, och piloter är specialtränade för att flyga in i landet. Flyg över Himalayabergen i piskande vindar, innan planet landar i en djup, trädkantad dal.
På Drukairs hemsida, det enda flygbolaget som flyger till Paro, står det såhär: “Varje flygtur är en spännande flygbedrift, ett kraftprov, och en nervkittlande nedstigning i kungariket.”

Yeager Airport, Charleston, West Virginia

Här landar du på ett 300 meter högt berg, och i landningsbanans ändar stupar det brant nedåt.
Att lyfta och landa är visserligen detsamma, vare sig det sker på ett berg eller nere i en dal, men för dem som flyger till Yeager för första gången kan det kännas riktigt nervöst innan hjulen slutar att rulla.

Barra Airport, Barra, Scotland

Få flygplatser i världen har landningsbanorna på en strand, men det här är en av dem. När det är lågvatten framträder stolpar i sanden, som markerar de tre landningsbanorna. När det inte finns några plan i sikte är det här en populär strand för att samla hjärtmusslor.

La Aurora International Airport, Guatemala City, Guatemala

Har du någonsin suttit i ett flygplan som sicksackat sig fram mellan vulkaner? Boka en biljett hit, och vinka till den aktiva Pacayavulkanen, som nyligen gjorde att flygplatsen tvingades stänga. När planet väl har tagit sig förbi vulkanerna flyger det lågt över Guatemala city, innan det landar i den ena änden av en bergsomringad dal.

LaGuardia Airport, New York City, New York

Vad sägs om att stryka längs med hustaken på Manhattan?
LaGuardia ligger bara en mil härifrån och det kan därför kännas som att det sjunkande planet får med sig både hustak och bilar. Dessutom ligger de stora flygplatserna JFK och Newark i närheten, och piloterna måste därför se upp så att de inte kommer för nära varandra.

Wellington International Airport, Wellington, New Zealand

Utsikten över den två kilometer korta landningsbanan, som både tycks börja och sluta i kristallblått vatten, kan göra även den modigaste skakis. Dessutom finns det en anledning till varför staden kallas “windy Wellington”… Flygplatsens slogan? – “Vild i hjärtat”

John Wayne Airport, Santa Ana, California

Den här flygplatsen har en av världens strängaste ljudkontroller, eftersom den ligger så nära flera bostadsområden. Planen lyfter med nästan full motorstyrka, men piloten skär snabbt ner och passagerare kan känna det som att motorn stängs av och planet seglar fram. Något som kan vara otäckt om du inte är beredd.


Text: Matilda Bjerlöw • 2010-08-09
RestipsListor

Scroll to Top