Annons
Annons
Foto: Unsplash/Getty Images

Foto: Unsplash/Getty Images

Restips

Världens 15 mäktigaste vandringar

Upptäck vår fantastiska planet till fots! Från ruinstäder i Peru till stränder i Nya Zeeland och alptoppar i Europa. Vi listar 15 vandringar som får dig att bokstavligen tappa andan.

Text: Karin Wallén • 2019-06-04 Uppdaterad 2021-07-21

Läckert stenlandskap

1. Arches National Park, USA

Den amerikanska delstaten Utah har utan tvekan en hel del att erbjuda när det gäller naturupplevelser av den utomjordiska sorten. Här finns flera häpnadsväckande nationalparker vars stenformationer skulle kunna vara skapade av en konstnär eller arkitekt med mycket livlig fantasi. 

Arches nationalpark är som namnet antyder en uppvisning i hur berget kan bilda bågar, broar och valv, som gröpts ur och skulpterats av geologi och väder. Precis som i många andra amerikanska nationalparker kan du ta bilen in och häpna över mängden bågar och torn, men vi föredrar att snöra på oss kängorna och få lite närkontakt med naturen. Utgå från staden Moab – en trevlig hubb för friluftsentusiaster – och hitta din favoritvandring. Devil’s Garden heter en av de populäraste lederna i det torra, ökenlika området. Djävulskt mäktigt, med en känsla av att befinna sig i oändligheten.

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Runt Alpernas höjdare

2. Tour du Mont Blanc, Frankrike/Italien/Schweiz

En riktigt klassiker som håller fanan högt år efter år. Eller vad sägs om ingredienser som grönskande alpängar, andlöst vackra dalgångar och inte minst – Alpernas högsta topp Mont Blanc i blickfånget. Lägg till bekvämt boende och frestande mat och dryck i slutet av varje vandringsdag och det blir uppenbart att det här är en vandring som tilltalar många, av en mängd olika skäl. 

En vanlig startpunkt är Chamonix i Frankrike, men under hela rundvandringen hinner du också trampa både italiensk och schweizisk mark. Det går att välja olika stigar och leder, men för att göra hela rundan i vandringstakt krävs normalt minst en vecka. Flera arrangörer ordnar med transport av bagage mellan boendena för den som vill vandra riktigt lätt. Därmed inte sagt att det här är någon söndagspromenad i parken. Leden bjuder på stora höjdskillnader – och dem måste du klara av själv. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Storslaget friluftsmecka

3. Banff National Park, Kanada

Nationalparken Banff är ett koncentrat av Kanadas storslagna natur. En Klippiga bergen-kuliss med en variation som tilltalar både den som är ute efter friluftslivets meditativa tillstånd i form av långa vandringar i vildmarken, och adrenalinjunkies som våghalsigt kastar sig ut på mountainbike i branta singletracks

Med över 160 mil av leder kan du alltid hitta din egen plats i det här lilla friluftsparadiset på jorden, där bergen reser sig som sockertoppar runt smaragdgröna glaciärsjöar och frustande vattenfall. Ungefär som i någon av de där massproducerade, inramade bilderna som säljs i inredningsbutiker – fast på riktigt. Hoppa in i ramen och börja gå. Hur långt eller kort du vill.

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Unsplash
Afrikansk skönhet 

4. Mount Kenya, Kenya

Visst – Kilimanjaro i Tanzania hamnar högt på mångas önskelista tack vare sin status som högsta berg i Afrika. Men vandringen till kontinentens näst högsta topp, Mount Kenya, är känd som det vackrare alternativet. Och det är inga pjåkiga höjder Kenyas högsta berg bjuder på heller. 

Vandringen börjar bland bambu och regnskog, elefanter och bufflar, vidare över karga hedlandskap för att stiga upp mot sovande vulkantoppar täckta av is och snö. Den slutgiltiga bestigningen sker mycket tidigt på morgonen och du når toppen på 5 199 meter när solen går upp och målar omgivningarna i en varmröd ton. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Ett annat Machu Picchu

5. Choquequirao, Peru

Böljande gröna berg, dimman som smyger in över topparna, och de gamla stenruinerna som framträder i sluttningarna när den skingras igen. Choquequirao i Peru har mycket gemensamt med Machu Picchu. Även här har en stad från Inkariket grävts fram, med påtagliga likheter i struktur och arkitektur jämfört med det mer kända ”syskonet”. I dagsläget är det egentligen en sak som är den mest framträdande skillnaden, nämligen antalet turister. 

Där Machu Picchu drar 1,2 miljoner besökare varje år tar Choquequirao bara emot 5 800. En starkt bidragande orsak är att det enda sättet att ta sig hit är till fots, medan Machu Picchu går att nå även med buss och tåg. Till Choquequirao går du längs en inkaled som kräver en del uthållighet – men känslan när målet nås är så mycket mer exklusiv. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Bland isblå glaciärer 

6. Los Glaciares, Argentina

Patagonien. Bara namnet andas öde vildmark och äventyr. Här finns skog, gräs, öken och berg – men också södra halvklotets största sammanhängande glaciärfält utanför Antarktis. Ett område vars smältningsprocess idag följs på nära håll av forskare. Den argentinska nationalparken Los Glaciares finns sedan 1981 med på UNESCO:s lista över världsarv, och huserar flera spektakulära kändisar i form av spetsiga berg och isblå glaciärer. 

Visst är många av de branta 3 000-meterstopparna i nationalparken svåra att bestiga, men vandringslederna ligger på en ganska lagom höjd över havet, utan någon större risk för höghöjdssjuka. Däremot tappar du kanske andan när mäktiga bergsmassivet Fitz Roys spetsiga spiror sticker hål i himlen. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Norges högsta toppar

7. Jotunheimen, Norge

Geografiskt befinner vi oss bara en aning norr om Mora, fast på norska sidan gränsen. Ändå är det just här, i Jotunheimen, som du hittar samtliga norska toppar över 2 300 meter. Den högsta av dem alla, Galdhöpiggen (2 469 m ö h), ligger i den norra delen av nationalparken, men den absolut mest populära vandringen är ändå den över Besseggen. 

Den hisnande skarpa bergskammen lockar närmare 40 000 personer varje år. Här går stigen som på en skarp knivsegg mellan två vackra sjöar – den glaciärgröna Gjende och den blå Besvatnet. Vandringen dit från Gjendesheim tar cirka sex timmar, och på tillbakavägen kan du ta båten. Men vill du hellre vandra mer ensam kan du välja en helt annan rutt och vara ute länge. I Jotunheimen finns inte mindre än 40 mil uppmärkta leder, i ett klassiskt, rogivande fjällandskap.

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Unsplash
Gröna övandringar

8. Vidöy och Kalsöy, Färöarna

Mäktiga platåer med sidor som stupar ner i havets vågor. Gröna berg som reser sig som toppiga pyramider. På de 18 öar som tillsammans bildar den här vindpinade utposten i Nordatlanten finns vandring som är snäll mot kroppen men spektakulär för ögat. Följ gamla kuststigar, stanna till i små byar där fisk hänger på tork och där fåren betar i sluttningarna.  

Det finns en mängd vandringar och olika öar att sätta ner kängorna på när du besöker Färöarna. Men vi slår ett slag för Vidöy i nordost, en bergig ö där den 754 meter höga Enniberg står ut som en av världens högsta havsklippa och utgör ett populärt mål för vandrare. 

I närheten ligger även den långsträckta ön Kalsöy, där en skön dagsvandring längs stupande bergssidor tar dig ut till fyrhuset Kallur – ensligt beläget på en grön klippa ovanför havet. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Strandnära på sydön

9. Abel Tasman, Nya Zeeland

Att bara välja en vandring på Nya Zeeland är svårt. Här finns alla typer av naturupplevelser – från vulkaner och månlandskap på nordön till fjordar och spetsiga berg på sydön. Men att vandra den populära Abel Tasman Coast Track längs sydöns nordkust är något för den som vill ha en lagom utmaning, och en tropisk touch på äventyret. 

Den här sex mil långa kustvandringen går längs gyllene stränder och upp genom frodiga, grönskande skogar. Hela tiden i närheten av turkosblått vatten där kajaker glider fram och där sälar titt som tätt kan dyka upp. Förvänta dig inte restauranger längs vägen – det här är en nationalpark. Vill du bara ta en dagstur och välja en liten del av parken kan du förstås göra det. Eller vila benen och använda överkroppen i en kajak.  

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Smäktande vykortsvyer

10. Juliska alperna, Slovenien

Slovenien må vara en liten plutt geografiskt sett, men naturupplevelserna som man lyckats baka in på liten yta är inte att förakta. När Bohinjsjön i norr ligger spegelblank och vindstilla avtecknar sig de omgivande bergen som skarpa bilder i vattenytan. Badtemperaturen håller sig på trevliga nivåer under sommaren, och bara att ligga på rygg i vattnet och blicka upp mot de Juliska alperna väcker drömmar om äventyr på högre nivåer. 

Från Bohinj kan du göra en högalpin vandring till ”De sju sjöarnas dal” och landets högsta berg, Triglav (2 864 m ö h). Det tycks vara något av ett måste för en äkta medborgare att någon gång bestiga Triglav, och mint lika högtidligt är det att göra hela Slovenian Mountain Hike – en nästan 60 mil lång led som tar dig från bergen i norr till kusten i söder. I sällskap av mäktiga vyer som får vilket vykort som helst att mista sin glans. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Lilla Himalaya

11. Kazbegi, Georgien

Visst har vandrare börjat hitta hit i allt högre grad, men Georgien är ändå fortfarande ett sånt där hörn av världen där antalet besökare inte är i paritet till de tillgångar som bjuds. Här finns dramatiska landskap som för tankarna till ett ”litet Himalaya”, fast utan Nepals trängsel på vandringslederna. 

Med Kaukasus snöklädda toppar i blick vandrar du genom gröna dalar där hästar betar. Gnetar uppför bergssidor, bara för att gå ner igen på andra sidan bergspasset. En del av upplevelsen är att bo i byar där du riskerar att bli drabbad av den genuina, georgiska gästvänligheten, men det finns också mer storstilad logi till buds. 

En av de mer populära och spektakulära vandringarna går till byn Kazbegi (officiellt namn Stepants­minda). Här kan du vila ut på landets bästa spahotell och ta en eftermiddagsdrink med utsikt mot berget Kazbek, 5 047 meter över havet. Inget dåligt sätt att runda av dagen. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Färgstark fantasivärld

12. Laugavegur, Island

Om det ska göras en lista på de platser på jorden som ser ut att tillhöra en annan värld kvalar nationalparken Landmannalaugar på Island in direkt. Här bullar märkligt färgade berg upp sig, i ett landskap som präglas av både hetta och iskyla. Från gnistrande glaciärer till heta källor, via sprutande gejsrar och svart lavasand. 

Den vulkaniska bergarten ryolit färgar fjällen med en fantasifull palett, från djupgrönt till rostrött, med stänk av gult, blått och, tja … lila? Faktum är att färgerna kan uppfattas olika beroende på väder och tidpunkt, och under en flerdagarsvandring längs leden Laugavegur hinner du häpna över naturens under mer än en gång. Längs leden finns enkla stugor för övernattning. Ta med sovsäck, liggunderlag och något att lyfta hakan med när du tappar den för femtioelfte gången.

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Från fjäll till pub

13. Lake District, Storbritannien

Den som tänker häftiga vandringar och naturupplevelser tänker kanske inte i första hand på Storbritannien. Men vare sig du är ute efter att utmana flåset i branta backar, eller framförallt ser fram emot en skummande pint på en genuin bypub i slutet av varje vandringsdag, så har Lake District något för dig. 

Här, längst upp i nordvästra England, inte långt ifrån gränsen till Skottland, har naturen bestämt sig för att bulla upp med grönskande kullar, glittrande sjöar och kalfjäll som här kallas fells – ett arv från det skandinaviska inflytandet. 

Också detta är ett UNESCO-skyddat världsarv, med kuperad terräng som höjer sig runt sjölandskapen, där söta små byar kryper ihop vid stränder och i dalar. Det är vackert, själaglädjande och minst sagt urgulligt.

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Till världens tak

14. Everest Basecamp, Nepal

Nepal är en outsinlig guldgruva för den som älskar att trampa vandringsled, från regnskog upp till tunn luft på snöklädda toppar. Men vill du någon gång befinna sig i närheten av giganternas gigant – Mount Everest – är en specifik led ändå den självklara punkten på önskelistan. 

Leden till Everest Basecamp är enormt populär, men handlar egentligen mindre om världens högsta topp – än om vägen dit. Den här vandringen handlar om möten med andra kulturer, om allt hårdare fysiska utmaningar ju tunnare luften blir, och om kamratskapet som stärker när orken tryter. 

Visst råder ett stort tryck på leden under högsäsong, och för att tycka om att vandra här bör att du också tycka om att dela upplevelsen med andra. Runt värmande kaminer i tehusen längs vägen delas historier och skapas vänskapsband. 

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images
Vilda Tasmanien

15. Three Capes Track, Australien 

Tasmanien – den väderbitna, vilda ön söder om den australiska kontinenten, har länge lockat vandrare till sina berg, skogar och stränder. Men sedan fyra år tillbaka finns en alldeles speciell anledning att planera in en bushwalk på Australiens sista utpost innan Antarktis. 

2015 öppnades vandringsleden Three Capes Track, som börjar med en båtfärd till den tasmanska halvön. Håll utkik efter valar, delfiner och sälar längs vägen. Väl framme väntar en 48 kilometer lång led som tar dig genom eukalyptusskog och upp på vindpinade klippor som stupar 300 meter ner till havets vågor. 

Vandringen tar fyra dagar att genomföra, och leden är välskött med moderna övernattningsstugor längs vägen. Kom ihåg att boka ditt tillstånd i tid bara. Sedan är det bara att låta naturens under och kroppens endorfiner göra underverk med sinnena.

Världens 15 mäktigaste vandringar
Foto: Getty Images

3 nya vandringsleder har öppnat i Turkiet

Ännu en sajt för att boka tågresor i Europa

16 prylar för den ultimata vandringen

Trots klimatoro vill svenskarna inte sluta resa

Lyssna på Vagabonds podd om att vandra!

Linda Åkerberg har gått såväl PCT i USA som Mount Everestleden i Nepal som leden runt Kilimanjaro och från Smygehuk till Treriksröset hemma i Sverige:


Text: Karin Wallén • 2019-06-04
RestipsAktiv semesterListorVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen