Annons
Annons
Foto: All over press, Colourbox, Thinkstock

Foto: All over press, Colourbox, Thinkstock

Restips

Världens 25 bästa äventyr

Från höga berg till djupa hav. Från surfing i Australien till hundspann i Grönland. Varsågod, här är 25 ­adrenalinstinna äventyr från hela världen!

Text: Karin Wallén • 2015-07-18 Uppdaterad 2021-06-23

Världens 25 bästa äventyr
Ser farlig ut, men lugn, den är beskedligare än en abborre.

1. Mexiko

Valhajsmöte i Isla Mujeres

Vattnen runt ön Isla Mujeres, utanför Yucatánhalvöns nordöstligaste spets, är kända för sina färgsprakande korallrev och möjligheten till möten med havets vänliga giganter – valhajarna. Det här är världens kanske bästa plats att se dessa tjugotonsvidunder på, eftersom de sam­las i hundratals i slutet av sommaren. Och du behöver inte vara dykare för att se dem på nära håll eftersom de kommer upp till ytan.
Bäst tid: juni–september, ofta med allra störst koncentration från slutet av juli och in i augusti.

Världens 25 bästa äventyr
Risken för laviner är liten i Perus öken.

2. Peru

Sandboard i Huacachina

Det känns som du hamnat mitt i öknen, men egentligen är du bara några kilometer från Ica. Inte mataffären, utan staden i södra Peru. Som en oas i den plötsliga sandöknen ligger Huaca­china med en liten sjö, några palmer och där ovanför: vågiga berg av sanddyner, lämpade för sandboarding. Som snowboard fast på sand alltså, med aningen annan utsikt från toppen, och aningen rispigare skinn när du störtar pladask med ansiktet före.
Bäst tid: maj–november.
Arrangörer: huacachina.com, peruadventurestours.commysteryperu.com

Världens 25 bästa äventyr

3. Indonesien

Dykning vid Sulawesi

Glöm de där nästintill orealistiska undervattensfilmerna för en stund. Och testa det på riktigt istället. Utanför ön Sulawesi i norra Indonesien finns en extrem koncentration av marint liv och en mängd sällsynta arter. Biologisk mångfald är bara början, och det är en färggrann syn. Riktig världsklass, för dig som vill dyka rakt in i drömmen.
Bäst tid: året runt, med en behaglig temperatur uppåt 30 grader. November–mars är regnperiod.
Arrangörer: phtravel.se, scubatravel.sepirayadykresor.com

Världens 25 bästa äventyr

4. Frankrike

Uppåt väggarna i Chamonix

Ett av Europas absolut bästa klätterområden, och något av världens klätterhuvudstad. I vackra Chamonix i franska alperna kan du spänna musklerna både i traditionell klippklättring, och alpin bergsbestigning med stegjärn och isyxa.
Bäst tid: sommaren. Vill du undvika de värsta folkmassorna bör du hålla dig borta från mitten av juli till mitten av ­augusti.
Arrangörer: mountainguide.seucpa.se

Världens 25 bästa äventyr

5. Bosnien

Vandring över Bjelasnica

Strax utanför Sarajevo ligger berget Bjelasnica, känt för olympiska skidtävlingar under OS 1984, men också ett magiskt vackert område för sommarvandring. Börja i Umoljani och vandra till Lukomir, den högst belägna och mest isolerade byn i Bosnien-Hercegovina. En upplevelse i sig, med bevarade traditioner och gamla hus.
Bäst tid: juni–oktober.
Arrangörer: greenvisions.basarajevofunkytours.comaktivadagar.se

Världens 25 bästa äventyr
Frihet i en kajak på Nya Zeelands sydö.

6. Nya Zeeland

Kajak i Abel Tasman

Norra kusten på Nya Zeelands sydö är en lummig, kurvig linje som karvar ut och in i mjuka strandskärvor. Många väljer att vandra i nationalparken Abel Tasman och ömsom följa vattenlinjen, ömsom nästla sig upp i den täta skogen. Men i en kajak har du friheten att kryssa fram mellan små öar, sällskapa med sälar, och verkligen njuta av det gnistrande turkosblå vattnet.
Bäst tid: november–april.
Arrangörer: abeltasmankayaks.co.nz, kahukayaks.co.nzseakayaknz.co.nz

Världens 25 bästa äventyr
På Grönland är hunden resenärens bästa vän.

7. Grönland

Hundspann på havsisen

Vore det inte för grönlandshundar och kajaker vore forna tiders inuiter ganska hjälplösa. Än idag upplevs världens största ö bäst med hundspann. Starka draghundar leder dig över havsisen och inlandsisen, förbi isberg och fiske­platser. Till jaktstugor och gnistrande fjordar. Med endast ljudet av vinande medar över snön, och när du stannar – ett och annat ivrigt skall från den som vill vidare.
Bäst tid: slutet av februari till april.
Arrangörer: gronlandsresor.se, wogac.com

Världens 25 bästa äventyr

8. Malaysia

Via Ferrata på Borneo

Via Ferrata, alltså typ ”järnväg” på italienska, är en led i bergig terräng som redan är preparerad med bultar, vajrar, konstgjorda steg och grepp. En lättare typ av bergsklättring alltså, som handlar mer om att ta sig fram i svårtillgänglig bergsterräng än att utveckla sig själv som akrobat. Den högsta i världen finns i det malaysiska distriktet Sabah på Borneo.
Bäst tid: mars–augusti.
Arrangörer: mountaintorq.com, amazing-borneo.comtyhborneotours.com

Världens 25 bästa äventyr
Foto: Creative Commons/Dmitry Sumin

9. Nepal

Vandring i Övre Mustang

Tidigare ett eget kungadöme, men nu ett distrikt i Nepal. Mustang var fram till 1992 stängt för utländska besökare, och är fortfarande en undangömd del av Himalaya. Det karga, dramatiska, månliknande landskapet och den bevarade tibetanska kulturen i Övre Mustang gör vandringen till en upplevelse av att vara långt borta från vår egen verklighet. Tillståndet kostar en del, men åk nu – innan allt förändras!
Bäst tid: hösten är högsäsong för vandring i Nepal, med klart och torrt väder. Men i Mustang är det torrt större delen av året. Den blommande våren är fin och sommar fungerar också fint.
Arrangörer: hionlife.se

Världens 25 bästa äventyr

10. Nya Zeeland

Skärmflyg i Queenstown

Det finns många vackra berg att kasta sig ut från i Nya Zeeland, inte minst kring bungyjumpens födelsestad, Queenstown. Gör ett tandemhopp eller boka en hel kurs och lär dig flyga själv. Det närmaste du kommer att sväva som en örn, om du törs.
Bäst tid: november–april.
Arrangörer: nzgforce.com, skytrek.co.nz, extremeair.co.nz, infinityparagliding.co.nz

Världens 25 bästa äventyr

11. Marocko

Vandring i Atlasbergen

Vandringsturismen har inte direkt slitit på Atlasbergen, trots att dessa berg, som löper diagonalt genom Marocko, bjuder på både svindlande höjder och spännande kultur, som gör vandringen till något i världsklass. I Höga Atlas, som är – ja, just det, den högsta av bergskedjorna – kan du knipa ett flertal toppar på över 4 000 meter, varvat med återkommande möten med den lokala berberkulturen.
Bäst tid: april till november.
Arrangörer: wiresor.se, temaresor.semtravel.se

Världens 25 bästa äventyr
Foto: Yosemitepark.com

12. USA

Klättervärsting i Yosemite

En galen dröm som kan bli sann, för den som kan det här med klättring. El Capitan (”El Cap” för den ­invigda) är nationalparken Yosemites mest spektakulära vertikala klippa, 900 meter hög, och en otroligt tuff utmaning. Bangar du på att slita sönder fingrarna mot granit kan du alltid göra som vanligt folk – utforska vandringslederna, björnbeståndet och de jättelika sequoiaträden.
Bästa tid: maj–september.
Arrangörer: yosemitepark.com

Läs: DÙ�rför är februari den bästa tiden att åka till Yosemite nationalpark

Världens 25 bästa äventyr
Foto: Wikipedia/Krish Dulal

13. Sydafrika

Kloofing i Western Cape

Det som brukar kallas canyoning – att på olika sätt ta sig fram i ett vattendrag som vindlar genom en ravin – kallas i Sydafrika för ”kloofing”. Gör dig beredd på att hoppa från höga klippor rakt ner i vattnet, repellera ner i ett 65 meter högt vattenfall, och då och då bara flyta fram, omfamnad av spektakulär natur. Steenbras River Gorge, även kallad Kamikaze Kanyon, suger adren­a­linet ur dig med denna blöta lek.
Bäst tid: endast öppet från november till slutet av april.
Arrangörer: adventureworld.co.za, abseilafrica.co.za

Världens 25 bästa äventyr

14. Kanada

Späckhuggare i British Columbia

Ingen annanstans är drömmen om närkontakt med späckhuggare så realistisk som här. Men okej, vi slänger in sälar, örnar, delfiner och björnar i bilden också. Och inte minst en kajak där du, med fasta paddeltag, tar dig fram bland de kobbar och skär som ligger spridda mellan Vancouver Island och fastlandet på Kanadas västkust.
Bäst tid: juni till september.
Arrangörer: seakayakadventures.comkayakingtours.com

Läs: Världens bästa valskådning

Världens 25 bästa äventyr

15. Zambia och Zimbabwe

Kanot längs Zambezi­floden

Krokodiler till höger, elefanter till vänster. Så plötsligt dyker de upp med runda öron och blanka, breda nosar i vattnet: flodhästarna. Ett av de farligaste djuren att komma för nära inpå, trots sin fredliga framtoning. Att paddla på Zambezifloden är ett verkligt äventyr, som görs bäst med erfarna guider …
Bäst tid: april–november.
Arrangörer: expeditionsresor.se, thabelatravel.comnatureways.com

Reportage: Med kanot genom Zimbabwes vildmark

Världens 25 bästa äventyr
Foto: Creative Commons/Brian Gautreau

16. USA

Toppturer i Colorado

Ett lappkast från kroglivet och liftsystemen i Aspen börjar ett nätverk av 34 backcountry huts, och rutter på inte mindre än 56 mil, med ­varierande svårigheter som kan passa både den som vill göra toppturer med utförsåkning, skrida fram på turskidor eller gå på snöskor. Stugsystemet sköts av 10th Mountain Division Hut Association, som hedrar den militära styrka som tränade här under andra världskriget.
Bäst tid: vintersäsongen cirka november–april. Men under sommaren kan du ta dig fram med mountainbike eller till fots.
Mer info: huts.org

Världens 25 bästa äventyr
Foto: Hiddentrails.com

17. Azorerna, Portugal

Till häst bland vulkaner

Ett gäng toppiga öar mitt i ­Atlanten. En prunkande, rosablommande, tropisk regnskog. Här kan du rida över slättmarken där boskapen betar och på de frodiga branterna i det vulkaniska landskapet. Ridning har blivit populärt på Azorerna. Det är gott om bra stall med sunda hästar.
Bäst tid: april–september.
Arrangörer: hastsportresor.se, greenways.sequintadaterca.com

Världens 25 bästa äventyr
Foto: Ii.uib.no

18. Uganda

Bestig Mount Margherita

Bilden av Uganda är kanske inte glaciärer och snö. Men högt ovanför de dimhöljda bergens gorillamarker väntar en annan värld. Att vandra i Rwenzoribergen, som gränsar till Kongo, är att verkligen möta naturen – utan att trängas med andra vandrare. En höjdpunkt är att bestiga Afrikas tredje högsta berg, Mount Margherita, 5 109 meter över havet.
Bäst tid: Under de torra månaderna ­december–mars, juni–juli, och september–oktober.
Arrangörer: rwenzoritrekking.com

Världens 25 bästa äventyr
Dominikanska Republiken. Bra flyt tack vare stark vind.

19. Dominikanska Republiken

Kitesurfa i Cabarete

Vinden blåser som den ska och vågorna är konstanta. Trevliga Cabarete på Dominikanska republikens nordkust är en riktig action-hotspot med perfekta förutsättningar för kitesurfing. Det är här världens största tävling i denna relativt nya sport hålls, varje år
i juni.
Bäst tid: januari–september.
Arrangörer: Ving, Fritidsresor, kitexcite.comextremehotels.com

Världens 25 bästa äventyr
Har du bra flyt låter du vattnet göra jobbet.

20. USA

Forsränning i Grand Canyon

Glid fram mellan världens mest kända rostfärgade klippväggar och – när forsarna tar fart – bered dig
på att sköljas över av skummande klart vatten. Pausa på stränderna, duscha i vattenfallen, ta en kall öl och sov under bar himmel. Njut och ha kul, helt enkelt!
Bäst tid: april–maj och september–­oktober. Juni–augusti är väldigt heta ­månader på botten av kanjonen.
Arrangörer: swansons.se, expeditionsresor.se, grandcanyonwhitewater.comthecanyon.com

Världens 25 bästa äventyr
Foto: Ridingargentina.com

21. Argentina

Ridning på Pampas

Det är naturligtvis från häst­ryggen du ska uppleva det bördiga slättlandet Pampas. Bo på estancia (bondgård), bli en gaucho (cowboy) och delta i arbetet med att driva boskap, eller flockar med criollohästar. På vissa ställen kan du till och med lära dig att spela hästpolo – en enormt populär sport i
Argentina. Men framförallt handlar det om långritter i landskap som får hjärtat att ta glädjeskutt. Pampigare blir det inte.
Bäst tid: mars–maj eller augusti–oktober, för skönast temperaturer.
Arrangörer: greenways.se, pampastravel.se, sydamerikaexperten.comridingargentina.com

Världens 25 bästa äventyr

22. Norge

Skreifiske i Lofoten

De finaste restaurangerna i världen slåss om den och de mest fruktade matkritikerna får något blött i blicken när den kommer på tal: skrei. En typ av torsk, helt enkelt, som föds i Barents hav och under vintern har den goda smaken att förflytta sig ner till den undersköna kusten i Nordnorge. Det tackar vi för.
Bäst tid: februari.
Arrangörer: nordic-sea-angling.selofoten.info

Världens 25 bästa äventyr

23. Australien

Surfa i Byron Bay

Det går inte att komma undan. Det var ju i mysiga, tufsiga Byron Bay det började, när surfkulturen
i Australien fick sitt fäste i slutet av sextiotalet. En fläkt av hippiefaktorn lever kvar bland de riktiga entusiasterna som samlas på stranden när solen går upp. Börja öva nu, så är du snart en av dem.
Bäst tid: fungerar året om, men för ­häftigaste vågorna är maj–augusti bäst.
Arrangörer: byronbaysurfschool.com, mojosurf.comsoulsurfschool.com.au

Läs: 10 aktiviteter i Byron Bay

Världens 25 bästa äventyr

24. Island

Dykning i Silfrasprickan

Tänk dig det klaraste av vatten. Hundra meter sikt. Du, och ljudet av dina andetag. Silfrasprickan, en vattenfylld ravin mellan de eurasiska och amerikanska kontinentalplattorna, är en spektakulär plats att dyka på. Sväva som en astronaut, fram och tillbaka mellan kontinenterna.
Bäst tid: här kan man dyka året om, vattnet håller en jämn temperatur på 2–4 grader.
Arrangörer: vulkanresor.sediveiceland.com

25. Laos

Zipline i Bokeoskogen

Lägg undan höjdrädslan nu och luta dig tillbaka. Selen är på, vajern är spänd, och du ska susa fram över dalgångarna, sisådär 150 meter ovanför marken. Sen ska du sova i trädhus och höra gibbonaporna skrika i mörkret. Det här är Trazan och Banarne för vuxna.
Bäst tid: under torrperioden, cirka november–april.
Arrangörer: gibbonexperience.org

Missa inte: 


Text: Karin Wallén • 2015-07-18
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen