Annons
Annons
Fyrverkerier ovanför stadskärna

Edinburgh bjuder på riktigt skön stämning under nyårshelgen. Foto: GettyImages

Restips

Världens bästa städer för ett riktigt grymt nyårsfirande

En tid för stilla reflektion eller en riktigt fet fest för att fira det gamla och nya året? Vad går du igång på? Vagabonds webbredaktör listar några av hennes favoritdestinationer för ett lyckat nyårsfirande.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-30 Uppdaterad 2022-12-30

1. Tokyo, Japan

Stilla begrundan eller helvild fest

Ät nyårsmiddag på en lokal izakaya och beställ in traditionsenliga Toshikoshi Soba. Foto: GettyImages

Shōgatsu som nyårshelgen heter i Japan är historiskt en helg då de flesta stannar hemma med familj och vänner. Det är en lugn högtid utan större raketshower eller fylla på stan. Med det sagt är det självklart att man kan slå klackarna i tacket i ”Soluppgångens land”. Det är inte för inte som Japan ofta ses som en av världens mest kontrasterande länder. Här finns allt det lugna och harmoniska man någonsin skulle behöva och allt det helgalna som får en att höja på ögonbrynen.

Festa tills solen välkomnar det nya året eller bo på en traditionell ryokan och ät Toshikoshi Soba – nudelrätten som blivit en tradition på nyårsafton. Vill man satsa på stort kan man boka in sig på ett nyårsfirande på ikoniska Park Hyatt Tokyo i Shinjuku – i deras lounge på 41:a våningen serveras champagne, cocktails och mat ackompanjerat till liveframträdande musiker.

2. Edinburgh, Skottland

Fest i dagarna tre

Fyrverkerier mellan tinnar och torn när nya året firas i Edinburgh. Foto: GettyImages

Hogmanay är vad skottarna kallar nyårsafton den 31 december. Festivalen i Edinburgh, med konserter, gatufester, trumslagare, säckpipor och fackeltåg – håller på i tre dagar. Om du trodde att festen var slut den 1 januari tror du fel. Den svenska nyårspizzan får vänta – ta istället en whisky på en mysig pub, gå på en sista konsert och upptäck Edinburghs mysiga gränder.

På tolvslaget stämmer man upp i Auld Lang Syne som är en av de mest välkända nyårssångerna i engelsktalande länder – du har säkert hört den om du sett en och annan julfilm. Sången är starkt förknippad med Skottland då texten skrevs av den skotske poeten Robert Burns år 1788.

3. New Orleans, USA

Festivalstämning i Södern

Musikaliskt nyår i New Orleans i USA:s söder. Foto: GettyImages

Missade du Mari Gras i Söderns juvel, New Orleans? Då kan du glädjas åt att festligheterna på nyår också håller hög klass. Hyr ett av de mysiga trähusen i stadsdelar som Marigny, Treme, French Quarter eller Bywater och ta dig an staden under ett par dagar. Blanda jazz-konserter med festivalen Allstate Sugar Bowl Parade.

På självaste nyårsafton bjuder restauranger och barer längs med Bourbon Street på evenemang, men visst kan man nöja sig med en öl och redig po’ boys – en matig macka med rötter i New Orleans – på Mid-City Lanes Rock‘n’Bowl. Bästa platsen för att sikta raketerna över Mississippifloden är runt Jackson Square i French Quarters.

4. Bologna, Italien

Mat och eld

Det blir hett om öronen i Bologna på nyår. Foto: GettyImages

Den berömda matstaden i regionen Emilia-Romagna firar capodanno, italienska för nyårsafton, med festligheter, dekorerade gator och torg i hjärtat av Bologna. Nyårshelgen är ingen röd helg och många restauranger och hotell är öppna. Vilket är perfekt då en varm pasta och ett glas vin värmer gott. Vill man dock äta traditionsenligt på nyårsafton är det linser man ska sikta in sig på – vilket ska bringa tur och rikedom.

På Piazza Maggiore kan man delta i “Rogo del Vecchione” där en gubbe av papier-maché bränns upp för att symbolisera förkastandet av det gamla och dåliga och välkomnandet av ett nytt år. Därefter följer fyrverkerier och ännu mer festligheter med musik och uppträdanden.

5. Rio de Janeiro, Brasilien

Strandparty

Världens coolaste strandparty på nyår kan vara i Rio de Janeiro. Foto: GettyImages

Strandparty Rio de Janeiro är en känd nyårsdestination som lockat med fest och varma dagar. Tusentals personer samlas på stranden Copacabana för att fira in det nya året med samba, champagne och raketer som fyras av från pråmar ute på havet. Vill man säkra en plats på stranden ska man vara där flera timmar innan. Klädkoden är vitt för att bringa lycka inför det kommande året. Vill man inte trängas med för många nyårsfirande ska man sikta in sig på ett av badvaktstornen 5 eller 6 för att lät och smidigt ta dig till grannstadsdelen Ipanema för efterfest efter tolvslaget.

6. Sydney, Australien

Festa i flipp-flopp

Man behöver inte vara nära Sydney Harbour Bridge för att se raketshowen. Foto: GettyImages

Sydney är kanske ett av världens mest hypade nyårsdestinationer, men med rätta. Visst finns det fina fester med klädkod att närvara vid, men den bästa festen är utomhus på stranden eller i parkerna runt vattnet. Vid tolvslaget är det raketshowen i centrala delarna på och runt Sydney Harbour Bridge som är huvudattraktionen. Betala för en plats vid någon av de närliggande parkerna där festligheterna innebär konserter, picknick och på vissa håll fest eller sök dig längre bort för mindre trängsel och ännu skönare stämning med picknick, flipp-flopps och skumpa – mer chill blir det knappt.

Bonus!

Flygplatshotell

Är man djurägare och har en bästa vän hemma som inte kommer uppskatta raketerna och smällarna kan man ta in på ett flygplatshotell. Som regel tillåts inga raketer nära flygplatser och i Sverige finns det många hotell som erbjuder plats för hunden, och i vissa andra fall även andra djur. Även andra hotell som ligger utanför stadskärnor kan vara ett alternativ. Läs mer på hundvanligahotell.se för mer information.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-30
RestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top