Annons
Annons
Annons
Kvinna som yogar och tropisk ö.

Andas in och andas ut. Här kan du ta del av världens bästa yogadestinationer. Foto: Surfakademin/Salty Pelicans

Restips

Världens bästa yoga – 8 destinationer för avkoppling

Vissa platser får axlarna att sjunka mer än andra. Vi listar åtta yogadestinationer att drömma om – från ashrams i Himalaya till bohemiska strandoaser i Mexiko.

Text: Karin Wimark • 2021-12-22 Uppdaterad 2023-10-07
Annons

1. Södra Sri Lanka

Berg, stränder & yoga

Tropisk regnskog, grönskande teplantager, berg och vidsträckta stränder. Sri Lanka är som gjort för att andas in, andas ut och koppla av i. Här vimlar det av hälsohotell, mediationscentrum och yogastudios, kanske tack vare öns närhet till Indien – yogaformens urmoder – som bidragit med såväl den traditionella indiska hälsoläran ayurveda som buddistisk vipassana-meditation.

Ta sikte på sydkusten, öster om den koloniala staden Galle, för vidsträckta stränder och avslappnade surforter. I den hästskoformade bukten Hiriketiya ligger Salty Pelican Retreats som erbjuder yogaretreats i kombination med surfing eller massage i en villa på stranden. Trendiga Soul & Surf lockar med ett lyxigt yogaretreat i en ekolodge i regnskogen vid Ahangama. I närheten ligger också The Nuga House – ett modernt boutiquehotell med yoga, healing och surfing.

Annons

Den som söker en skräddarsydd helhetsupplevelse kan spana in Plantation Villa, ett ekovänligt ayurveda- och yogaretreat med spa, belägen i en före detta kanel- och pepparplantage mellan Galle och Colombo.

Avkoppling, surf och yoga på The Nuga House på Sri Lanka. Foto: The Nuga House

2. Ubud, Bali

Avkoppling på gudarnas ö

Tempel, illgröna risfält, vulkaner, veganska kaféer och vidsträckta stränder. Bali, gudarnas ö, lockar yogies från hela världen. Det går förstås att hitta yoga överallt på ön, men Ubud är platsen alla snackar om. Den gröns- kande orten i Balis inre sattes på kartan med Elizabeth Gilberts bok Eat, Pray, Love och numera kryllar det av bohemiska restauranger, gröna hipsterkaféer och – kanske framför allt – yogastudios. Populära The Yoga Barn erbjuder allt från dagsklasser till längre staycation-paket medan Ubud Yoga Center ligger strax utan- för byn med en studio som blickar ut över risfälten.

Om du lyckas slita dig från Ubud kan du spana in strand-meckat Canggu där Pelan Pelan lockar med veckolånga surf- och yogaretreats. Desa Seni och The Practice erbjuder dagliga klasser i tropisk miljö.

En röd drink och en grön drink.
The Yoga Barn i Ubud ären hotspot för alla yogis. Stanna för en klass eller välj en kurs på flera veckor. Foto: The Yoga Barn

3. Tulum, Mexiko

Strandmekka

En gång i tiden en sömnig by med 300 invånare. Idag ett bohemiskt strand- mekka med veganska caféer, trendiga restauranger, mayaruiner och yogaretre- ats. Mexikanska Tulum är som gjord för en inre resa. Ekoresorten Ahau lockar konstnärer, musiker och yogis till spirituella upplevelser och dagsklasser i na- turnära omgivning medan Tribal Tulum erbjuder veckolånga resorts med yoga och dykning. Boutiquehotellet Amansala är en hipp samlingspunkt med allt från Bikini Bootcamp till yogaretreats som Restore and Rewaken. Och listan fortsätter.

Den som söker en mer isolerad plats kan bege sig till Mexikos västkust, strax utanför Puerto Vallarta, där regnskogsoasen Xinalani erbjuder veckolånga yogaretreats varvat med massage, meditation och utflykter. Hur du tar dig hit? Endast med båt som arrangeras till gästerna.

En pool precis vid stranden i Mexiko
Amansala i Tulum – perfekt för soloresenärer med yogaresorts och bootcamps.

4. Nicoyahalvön, Costa Rica

Den blå zonen

På Nicoyahalvön i Costa Rica sträcker sig regnskogen hela vägen ner till det vilda havet och små, charmiga strandorter lockar off-the-beaten-path-resenärer från hela världen. Halvön är dessutom en av världens ”blå zoner”, det vill säga platser där det sägs att man i genomsnitt blir äldre, lever hälsosammare och lever lite lyckligare än på andra ställen i världen.

Santa Teresa var tidigare en sömnig fiskeby i Robinson Crusoe-anda. Idag en bohemisk yoga- och surfdestination där svenska Surfakademin lockar med surfretreats men också ett renodlat yoga-retreat med ett potpurri av yoga, meditation och kreativa workshops. På andra sidan halvön i Montezuma erbjuder Anamaya Resort & Yoga Retreat Center veckolånga yogaretreats, ekologisk mat och spabehandlingar i tropisk regnskog. I närheten ligger också Montezuma Yoga som lockar med yogaretreats kombinerat med surfing eller spanskklasser, perfekt för den som vill vässa sina språkkunskaper mellan andetagen.

5. Rishikesh, Indien

Den heliga modern

Är det någon plats i världen som andas yoga så är det Indien – landet där yoga nämndes för första gången för flera tusen år sedan i de indiska vedaskrifterna. Staden Rishikesh vid foten av Himalaya är en bra utgångspunkt för din inre resa. På 1960-talet blev staden världskänd efter att The Beatles besökt ett ashram, en avskild plats för meditation, något som inledde bandets mest produktiva period.

Idag är Rishikesh omtalad som ”Världens yogahuvudstad”, och längs den heliga floden Ganges kryllar det av tempel, yogastudios och ashrams. Spana in populära Yoga Vini för yogalärarutbildningar eller det lyxigare spahotellet Ananda in the Himalayas med ayurvediska behandlingar och sin vackra yogastudio.

Vill du hellre kombinera yoga med sol och bad kan du bege dig till strandorten Goa som lockade hippies på 1960- och 70-talet eller Kerala – födelseorten för den indiska läkekonsten ayurveda.

Vegansk måltid med grönsaker och sushi.
Veganska måltider mellan klasserna! Foto: Orion healing centre Orion healing centre

6. Koh Phangan, Thailand

Bortom fullmånefesterna

Säg Koh Phangan och många tänker förmodligen på de ökända fullmånesfesterna som lockat backpackers och hippies sedan 1980-talet. Men det finns också en annan sida av den regnskogsklädda ön utanför Thailands östkust. Strandorten Sri Thanu i nordväst bjuder på avslappnad och spirituell atmosfär och här ligger flera yogaställen längs med vattnet.

Hos Orion Healing Centre kan du göra ett djupdyk i detox, yoga och healing under allt från några dagar till ett par veckor, medan yogaskolan Samma Karuna erbjuder allt från veckolånga retreats till månadskurser med fokus på meditation, qi gong och yoga. Samahita Retreat lockar med lite högre hotellstandard med pool och yogaklasser med havet som kuliss.

Tjej som gör yoga i Thailand
Yoga i Thailand bortom fullmånefesterna. Foto: GettyImages

7. Silver Island, Grekland

Yoga på en egen ö

Yoga är kanske inte det första man tänker på då man pratar om Grekland. Men faktum är att här finns en ö helt dedikerad till yoga! Argironisos ligger fyra timmars körväg norr om Aten och är en 60 hektar stor oas där ekoretreatet Silver Island Yoga välkomnar besökare till veckolånga retreats totalt bortkopplat från omvärlden. Ekologiska och vegetariska måltider serveras vid gemensamma bord, solpaneler värmer upp regnvattnet och något wifi existerar inte. Här står naturen, välmåendet och nuet i fokus.

Varva yogaklasser som hatha, vinyasa och kundalini med kajak, snorkling eller vandring längs stenstränder och böljande olivlundar.

Balkong med solstolar.
Yoga i Grekland. 60 hektar stor oas för ekoretreatet. Foto: Silver Island yoga

8. Algarvekusten, Portugal

Spektakulära solkusten

Inbäddat i naturreservatet Costa Vicentina ligger yogaretreatet Mekayoga som erbjuder vecko- långa retreats med yoga, meditation och dags- vandringar längs kusten. Sök dig till kusten och du finner istället fiskebyn Olhao och Casa Fuzetta – där gästande yogalärare håller veckolånga retreats året om i ett läckert hus med takterrass med pool. Soul and Surf huserar i ett hus på landet strax utanför Lagos och erbjuder såväl yoga som surf, liksom Find your Freedom vars lyxiga villa med pool omgiven av Algarves vackra landsbygd gör det svårt att slita sig.

En grupp som gör yoga utomhus.
Soul and Surf. Starta dagen med en yogaklass i det fria för att sedan hoppa på surfbrädan eller vandra i området. Foto: Clare Lewington

Text: Karin Wimark • 2021-12-22
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top