Annons
Annons
Butik i Ubud, Bali. Foto: Istock.

Butik i Ubud, Bali. Foto: Istock.

Restips

Kan färgen på din shoppingkasse avslöja om du är lätt att lura?

Om du får en röd shoppingkasse av försäljaren när du köpt något på Bali kan det betyda att du har fått betala ett alldeles för högt pris. Det menar i alla fall den vane Baliresenären Kristian Troy.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-08 Uppdaterad 2021-06-22

I en intervju med den brittiska tidningen Daily Mail berättar han att han först upptäckte det färgkodade systemet bland försäljare när han besökte ön för 30 år sedan. Enligt Kristian använder försäljarna olika färger på påsarna för att signalera till andra försäljare hur bra eller dålig en turist är på att pruta. Något som Expressen också skriver om. 

– Vår taxichaufför varnade oss för systemet och sa åt oss att slänga alla röda påsar, säger han. 

Teorin lyder som följande: Om man är bra på att pruta får man en svart påse, är man dålig får man en röd och är man proffs: en svartvit. 

I intervjun berättar Troy att han provat systemet genom att köpa samma vara i två olika butiker, till olika priser. Tar man honom på orden verkar det som att systemet existerar. När han gav upp lätt fick han mycket riktigt en röd påse. 

– Jag köpte sedan samma vara i en annan butik, prutade rejält och fick en svart påse, säger Kristian Troy.

Kan färgen på din shoppingkasse avslöja om du är lätt att lura?
Uttänkt system, eller bara slump? Foto: Istock

Frågan om huruvida färgkodningen existerar eller inte, är inget nytt. Söker man på Google kan man hitta forumtrådar som hanterar ämnet så långt bak i tiden som 2004. En del är varningar, men många menar att det helt enkelt inte stämmer, utan att det är en vandringssägen. Liknande påståenden och trådar finns även för olika resmål i Thailand. 

En användare på Tripadvisor kommer med en lösning på problemet, som är en smart sak att göra oavsett om det finns en färgkodning eller inte. 

“Gör det till en “win-win-lösning” för både dig och Bali – ta med en egen återanvändbar påse och acceptera inte plastpåsar, oavsett dess färg”, skriver signaturen Sue C. 

18 av världens vanligaste turistblåsningar

24 timmar i Ubud – Balis andliga hjärta

18 anledningar att resa till Phuket


Text: Johanna Jackson • 2018-05-08
RestipsBaliInför resanPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top