Bali lockar många svenskar som söker sig till stränderna, surfingen och det spirituella livet som utmärker ön. Foto: Istock.

Bali lockar många svenskar som söker sig till stränderna, surfingen och det spirituella livet som utmärker ön. Foto: Istock.

Indonesien

Mutorna du antagligen kommer behöva betala på Bali

Trafikpoliser som stannar bil- och scooterförare för mutor är ett allt växande problem för turister på Bali, skriver news.com.au. I bloggar och på olika reseforum vittnar resenärer om hur de stoppats gång på gång för ringa, eller påhittade trafikföreteelser.

Text: Johanna Jackson • 2016-03-24

Att hyra en scooter är ett populärt och billigt sätt att upptäcka Bali på. För så lite som 40 kronor om dagen kan du hyra en scooter så länge som du har ett internationellt eller lokalt körkort (som kan hämtas på polisstationen mot en avgift).

Många förstagångsbesökare på Bali är dock inte beredda på att kostnaderna för att hyra en moppe eller en motorcykel oftast är förknippat med extra avgifter – i form av mutor.

Problemet är inte helt nytt men verkar ha eskalerat de senaste åren. På olika bloggar och reseforum på nätet berättar resenärer om hur det verkar som att trafikpolisen på Bali har satt det i system att bötfälla turister. 

“Det är lustigt, för du kan se en 10-årig unge åka runt utan hjälm utan att bli stoppad, men så snart en utlänning glömmer att blinka, så hoppar de (polisen reds. anm.) på han eller henne. Tusan, de hoppar på turister även om de kör ordentligt” skriver resebloggaren Brendan Van Son som uppger att han blev stoppad tre gånger under sin senaste vistelse då han spenderade en månad i landet.  

Vagabonds Indonesienbloggare Ulrika Sjöblom bor på grannön Lombok och har inte själv råkat ut för att behöva muta en trafikpolis, men är väl bekant med fenomenet.

– Här på Lombok verkar det främst vara turister på motorcykel som blir stoppade av polisen. Ofta bötfälls turister för att de inte har hjälm, vilket det är lag på att ha i Indonesien. En annan anledning till att turister bötfälls är att de inte har ett internationellt körkort, eller att de inte har ett körkort som är giltigt för motorcykel. För det kan polisen alltså bötfälla dig, men snarare än att faktiskt göra det tenderar de att istället kräva en muta, säger hon till Vagabond. 

Mutorna du antagligen kommer behöva betala på Bali
Mopeder eller lättare motorcyklar är ett populärt transportmedel på Bali. Foto: Lorraine Boogich/Istock.

Enligt Ulrika verkar summan på boten, eller mutan, avgöras av hur mycket du har i plånboken. Många turister väljer därför att ha en mindre summa pengar i plånboken, och förvara resten av sina kontanter på någon annan plats. 

Vissa turister uppger att mopedförare ibland inte ens behöver ha gjort något fel för att bli stoppade. 

“Om du blir stoppad kommer de (poliserna reds.anm) att begära dig på pengar ändå, oavsett om du har rätt körkort eller inte, skriver användaren Bkorpalski på guideboksföretaget Lonely Planets Baliforum.

Andra sätt som Ulrika har hört att polisen har tagit till för att införskaffa pengar på är att plantera små marijuana-paket på turister efter att de har bett om att få göra en kroppsvisitering.

– När de gör den slinker de ner ett litet paket i din ficka som de sedan kan ta upp och kräva en muta för att du ska undvika att anklagas för narkotikabrott, säger hon.

Enligt Dr Paul Thomas som är koordinator för Indonesienstudier på Monash University i Melbourne är frågan om mutorna komplex.

Dels ses det lite som att dricksa polisen som tack för att de påpekar en trafikföreteelse för dig. Dessutom är lönen för polismän relativ låg, även för högt uppsatta polismän. Många är därför under en stor ekonomisk press, särskilt eftersom de förväntas att ta hand om hela sin familj, som i Indonesien innebär fastrar, kusiner och allt där emellan, berättat Dr Thomas för den australienska nyhetssajten news.com.au.

Så vad ska man göra om man befinner sig i en misstänkt mutningssituation?

Den andra gången som resebloggaren Brendan van Son blev stoppad insisterade han att få följa med till polisstationen, för att betala boten där. Något som polisen inte alls var särskilt pigg på och varpå han istället lämnade Brendan ifred. Att insistera på att få betala boten på stationen är även något som Ulrika Sjöblom rekommenderar.

– Då kan du åtminstone vara säkrare på att du inte ger en muta, och för vissa verkar det leda till att de kommer undan med en varning och helt slipper betala.  

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde. 

Templet där apor utpressar turister på lösensummor

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien

24 timmar i Ubud – Balis andliga hjärta

Hemliga koden som du inte vill se på ditt boardingkort


Text: Johanna Jackson • 2016-03-24
IndonesienNyhetInför resan

Scroll to Top