Annons
Annons
Charmiga vingårdar i Europa, från Mallorca till Grekland. Foto: Oliver Moragues & Stergios Polychroniadis.

Charmiga vingårdar i Europa, från Mallorca till Grekland. Foto: Oliver Moragues & Stergios Polychroniadis.

Europa

10 vingårdar i Europa som du kan bo på

Att bo på en vingård är precis så drömmigt som det låter! Här är 10 favoriter – från rustika klassiker till blå pärlor i den grekiska övärlden.

Text: Karin Wimark • 2021-05-07 Uppdaterad 2021-08-30

1. Barrocal, Portugal

Avskalat & modernt 

Ett besök på vingården Barrocal är som att kliva tillbaka i tiden. Gården ligger mitt i den lantliga regionen Alentejo i Portugal där urgamla vin- och olivrankor breder ut sig under stjärnklara himlar och där korkekar kantar blommande ängar och vitkalkade byar. Vingården, som numera också är ett hotell, har gått från generation till generation tusentals år tillbaka i tiden, och här kan du checka in i en modern lada där naturligt material och portugisisk vintage möter nutida design.

Njut av grödor från gårdens egna marker i restaurangen, sippa på en drink i baren som en gång var en olivoljekvarn och lär dig allt om Alentejos generösa och fruktiga viner. Följ med på vingårdsvandringar och vinprovningar, luftballongturer över orörda landskap – eller hoppa på cykeln eller hästryggen för utflykt med picknick. En avkopplande spabehandling avrundar dagen på bästa sätt.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Utgå från vingården Barrocal och utforska Alentejos välbevarade byar och råa landsbygd. Foto: Barrocal/Ash James.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
På vingården Barrocal i Portugal möts historia och nutid. Lär känna platsen genom en vinprovning av gårdens egna viner. Foto: Barrocal/Ash James.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Checka in i en vackert renoverad lada med vittvättade väggar och historiska detaljer. Foto: Barrocal/Ash James.

2. La Bastide de Marie, Frankrike

Fransk romantik

La Bastide de Marie är fransk romantik i ett nötskal. Vingården ligger 45 minuter med bil från Marseille i utkanten av byn Ménerbes och är en typisk provensalsk herrgård och vingård varsamt omvandlad till ett hotell. Checka in i en egen villa eller gästrum omgiven av frodiga trädgårdar med citronträd, lavendel och rosmarin med syrsornas sång och de blånande bergen i avgrunden.

På La Bastide de Marie kan du lära dig allt om regionens viner på arrangerade provningar och guidade turer i vinkällaren likväl som att njuta av en bok i den charmiga huvudbyggnaden med öppen spis eller boka in en spabehandling med klassiska dofter av honung, oliv och lavendel. Måltiderna avnjutes vid runda bord i trädgården, poolerna svalkar och matlagningsklasserna bjuder på ett djupdyk i den lokala matkulturen.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Som gjort för umgänge eller en avkopplande stund med en bok. Foto: La Bastide de Marie.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Vad sägs om afternoon tea på svalkande iste och hemgjorda sötsaker? Foto: La Bastide de Marie.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Strosa bland olivlundar och vinrankor på romantiska La Bastide de Marie. Foto: La Bastide de Marie.

3. Villa La Madonna, Italien

Svenskt i piemonte

Vad som började med en kärlekshistoria på ett tåg i Sydafrika ledde så småningom vidare till ett bröllop på denna italiens­ka vingård i Piemonte. Under många år bodde svenska Marie Eklund tillsammans med sin man på gården tills en separation och nya ägare avslutade sagan. När gården några år senare återigen stod tom kunde hon inte låta bli. Idag driver systrarna Eklund Villa La Madonna – en vingård i Piemonte där italiensk värme möter nor­disk design. Regionen är känd för sin mat och dryck, och på gården framställs vin på druvor som barbera och cabernet sauvignon.

Checka in i något av de 18 personliga rummen som är inredda med vintage från trakten. Beroende på säsong kan du boka in allt från tryffeljakt och vinprovningar till yogaklasser, vandringar mellan vinodlingar och utflykter till antika badplatser som Aque Terme. Dagen avslutas bäst till bords. Mottot ”här lever vi för att äta” sätter ribban för den hjärtliga och italienska middag som väntar.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Förutom avkoppling vid poolen kan du boka in dig på massage eller ta en yogaklass. Foto: Villa La Madonna.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Skördelunch! Foto: Villa La Madonna.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Ett besök i oktober och november och du kan följa med ut på tryffeljakt! Foto: Villa La Madonna.

4. Karimalis, grekland

Dröm i blå zonen

På den grekiska ön Ikaria ligger en av världens så kallade blå zoner – ett område där människor ofta lever i över hundra år. Strax ovanför byn Pigi, högt uppe på en kulle med klippa med utsikt över Egeiska havet, ligger en handfull stenbyggnader omringade av frodig grönska.

George Karimalis idylliska och ekologiska vingård har varit i familjens ägo ända sedan 1600-talet. ­George och hans fru Eleni återvände till sina hemtrakter på Ikaria 1999 och renoverade den 500 år gamla vingården varsamt. Idag kan man sova kvar i de små, traditionella grekiska husen eller komma hit för en lunch, middag eller vinprovning. Yiamas! Mer familjärt får man leta efter.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Konsten att leva blått och länge – vingården Karimalis ligger i en av världens blå zooner … Foto: Stergios Polychroniadis.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
… där ovanligt många blir kring 100 år gamla. Foto: Stergios Polychroniadis.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Familjära måltider med grekiska viner gör ett besök till en upplevelse. Foto: Stergios Polychroniadis.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Foto: Stergios Polychroniadis.

5. Meneghetti, Kroatien

Vingård nära havet

Istrien i nordvästra Kroatien är kanske inte det första man tänker på när det kommer till vin. Just därför är en avstickare till Meneghetti Wine Hotel & Winery så givande. De jordfärgade stenhusen breder ut sig på den jättelika egendomen som är fylld av vinrankor och olivträd. Ett stenkast bort ligger havet, och Medelhavslunken är påtagligt närvarande.

Ta dig tid att strosa i de vackra omgivningarna, njut av restaurangens rustika kök som i högsta mån lagar mat på lokala råvaror från egen gård eller producenter i området.Förutom vin- och olivoljeprovningar kan du boka in matlagningskurser, njuta av inomhus- eller utomhuspoolerna – eller varför inte planera inför ett kommande bröllop, som går att arrangera på gården? Bara två mil bort ligger Rovinj – en av Istriens charmigaste kuststäder med klippbad och kristallklart vatten.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Den som drömmer om att gifta sig på en vingård har kommit rätt. Meneghetti är en romantisk idyll. Foto: Meneghetti wine hotel & winery.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Ljumma kvällar med fine dining. Meneghetti kan konsten att skämma bort. Foto: Meneghetti wine hotel & winery.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Koppla av vid poolen eller gör en dagsutflykt till den kroatiska kusten. Foto: Meneghetti wine hotel & winery.

6. Kabaj Morel, Slovenien

Europeisk bubblare

Slovenien är en europeisk uppstickare när det kommer till vinproduktion, och i byn Dobrovno i Brda-regionen ligger vingården Kabaj Morel. Här möter du franskt vinskapande på slovensk mark – ett resultat av ett giftermål mellan fransmannen Jean Michel Morel och Katja Kabaj som producerat Sloveniens mest prisade viner sedan tidigt 90-tal. På den tiden anlände folk till gården för att dricka hemgjort vin i utbyte mot tobak eller salt och spela ett parti boule på gårdsplanen. Än idag lever den välkomnande stämningen kvar då man anländer till den välbevarade gården.

Boka något av de sex dubbelrummen och en guidad tur för att lära dig mer om vinerna. Flerrätters måltider med smaker från Medelhavet matchas med fördel med gårdens egna viner eller viner från närliggande gårdar – flertalet orangea, som sällan exporteras utanför landet. Många lokalbor menar nämligen att vinet i Slovenien är av såpass hög kvalitet att de helst inte slussar det utanför landet, utan behåller det mesta själva.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Slovenskt vin – en oväntad uppstickare. Foto: Kabaj Morel.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Kabaj Morel är en trevlig utgångspunkt för den som vill utforska den slovenska vinregionen. Foto: Kabaj Morel.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Inte bara vin av hög kvalitet. Lär känna det lokala köket med väl matchade viner. Foto: Kabaj Morel.

7. Oliver Moragues, Mallorca

Anrik & familjär

Vid foten av Rondaberget i Mallorcas inre landsbygd ligger en av öns äldsta gårdar inbäddad bland olivlundar och vinrankor. Sedan 1511 har lantgården varit i samma familjs ägo, och idag förvaltas Bodega Moragues av ägaren Carlos Moragues som passionerat producerar förstklassiga ekologiska viner på typiskt mallorkinska druvor som giro ros, black mantle och gorgollassa.

Till skillnad från många andra vinmakare på ön tillverkar man ”bara” tre röda, ett rosé och ett vitt vin, och vid ett besök på gården har du givetvis möjlighet att skåla i dessa viner. Sov i något av gårdens 12 rum i huvudbyggnaden, avnjut frukost i trädgården, hälsa på åsnorna och njut av den familjära stämningen och ett Mallorca bortom stränder och turism.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Lämna Mallorcas soliga kust för ett besök på en av öns äldsta gårdar. Foto: Oliver Moragues.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
På Oliver Moragues bor du bekvämt bortom turism. Foto: Oliver Moragues.

8. Casa Amytis, Spanien

Vinbonde för en dag

Likt fiskebåtar som lämnar hamnen tidigt på morgonen kan man i vinstaden Requena höra traktorerna puttra iväg för dagens arbete. Det är vinbönderna som lämnar staden på väg ut till sina vinodlingar i det klassiska vindistriktet Utiel-Requena utanför Valencia. Den som vill bo som en äkta vinbonde kan besöka svenskägda Casa Amytis. Deras casa, som du bor på, ligger i ett hus i staden och den ekologiska vin- och mandelodlingen ett stenkast bort.

Här är du välkommen att delta i vingårdens sysslor, följa med till samarbetspartners för vinprovningar eller få tips om utflykter du kan göra i området. Bara någon kilometer från vingården ligger exempelvis den gamla fornlämningen Las Pilillas, där man trampade druvor för mer än 2 500 år sedan och som är den äldsta platsen för vinframställning i västra Europa.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
På svenskägda Casa Amytis bor du i stan men är välkommen att följa med ut på vinodlingarna i det dagliga arbetet. Foto: Casa Amytis.

9. Capofaro, Italien

Lyxigt retreat

En av Italiens mest spektakulära vingårdar ligger på den frodiga vulkanön Salina – en av de Eoliska öarna utanför Siciliens norra kust. På vingården Capofaro Locanda & Malvasia klättrar terrasser med vinrankor nedför bergen intill det vilda havet, och låga, vita byggnader för tankarna till grekiska ön Santorini – utan massturism. Men det är den gamla fyren på gården som gett sitt namn åt hotellet – vacker och ståtlig och numera tillgänglig som boende för besökare. Idag är vingården ett lyxigt boutique­hotell med 27 rum belägna i vitkalkade stenhus och i fyrhuset.

Njut av vingårdens yoga- och pilatesretreats, avkopplande spa och moderna padelbana. Lär dig mer om livet på ön och arbetet på en vingård, prova viner med sommeliererna och ta en matlagningskurs! Dagsturer görs enkelt med båt för den som vill utforska de närliggande öarna med vandringar i spektakulär Medelhavsmiljö. 

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
På tu man hand vid vinrankorna. Capo Faro utlovar romantik på hög nivå. Foto: Capofaro.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Frukost hos Capofaro på den italienska vulkanön Salina. Foto: Capofaro.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Vingården med södra Europas bästa utsikt? Foto: Capofaro.

10. Château Castigno, Frankrike

Färgstark vinby

Varför nöja sig med enbart en vingård när man kan få en hel by? Château & Village Castigno är boutiquehotellet och vingården som spridit ut sig i den lilla franska byn Assignan i regionen Langue­doc, omringad av bergsvägar, ­pinje- och fikonträd och det stora vinlandskapet. Ja, vingården har ett flertal hotellrum och tre restauranger i byn och här bor även de flesta som arbetar på gården.

Boka in dig på matlagningsklasser, vinprovningar och njut vid poolen under Languedocs heta sol. I området väntar tryffelskogar, vingrottor och den läckra vinkällaren som bär formen av en flaska. När du fått nog av yoga, ridning och allt som vingården har att erbjuda kan du hyra en klassisk Citroën eller vespa och utforska det sydfranska landskapet på egen hand.

10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Följ med ut på en vinsafari på gårdens oändliga vidder! Foto: Eugeen Verne.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
En rosa dröm. Vingårdens flera hotellrum ligger utspridda i byn. Foto: Eugeen Verne.
10 vingårdar i Europa som du kan bo på
Sov gott bland siden och murriga färger. Foto: Eugeen Verne.

6 vingårdar i Sverige som du kan bo på

På ridtur genom Sydafrikas vackra vingårdar

5 otippade vindestinationer i världen


Text: Karin Wimark • 2021-05-07
EuropaRestipsHotellListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen