Annons
Annons

1358418.jpg

Restips

9 tips för att undvika turistfällor på resan

Att bli skinnad på semesterkassan på svindyra restaurangbesök eller att fastna i timmeslånga köer vid överskattade turistattraktioner kan vara riktiga stämningssänkare på resan. Här är några tips på hur du undkommer vanliga turistfällor.

Text: Johanna Jackson • 2016-11-15 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

På internetforumet Quora ställdes frågan om hur man bäst undviker turistfällor när man är på resande fot.  Flera rutinerade vagabonder svarade på frågan. Här är några guldkorn. 

1.  Undvik restauranger med engelska menyer 

Så vidare det inte är ett engelskspråkigt land så klart. Visst kan det vara frestande på grund av enkelheten som det innebär men detta är så klart ett tydligt tecken på att restaurangens största målgrupp är turister. Vilket innebär en stor risk för både högre priser och att maten inte är autentisk. 

9 tips för att undvika turistfällor på resan

2. Gör research om vanliga turistblåsningar på platsen innan du åker 

Det här kan vara lätt att glömma bort mitt i all packstress och förberedningar men att göra detta kan rädda dig från eventuella otrevliga överraskningar när du väl är på plats. Det finns oftast gott om information om detta på diverse reseforum och bloggar. 

Kolla även in våra artiklar18 vanliga turistblåsningar att akta sig för och Vanliga turistbluffar i Thailand

3. Stalka en local 

Ta sikte på några lokalinvånare och följ efter på lämpligt avstånd. Det här tipset kan vara ett risktagande eftersom du inte vet om de ens är på väg någonstans intressant eller där du kan följa med. Men det kan också leda till massor av guldkorn och är bättre än att faktiskt fråga eftersom du då riskerar att bli hänvisad till den tillfrågades morbrors restaurang eller till en pub där de vet att många turister redan hänger. Obs: Metoden bör naturligtvis utföras med smidighet, förstånd och måtta. 

9 tips för att undvika turistfällor på resan
Om personen eller personerna som du följer efter börjar småspringa och kasta nervösa blickar över axeln har du gjort helt fel.

4. Och använd apostlahästarna eller cykel så ofta du kan 

Då har du chans att utforska omvägar och avstickare. Prova även att “gå vilse” på så sätt kan du stöta på platser som du kanske annars inte skulle hittat till. 

9 tips för att undvika turistfällor på resan

5. Klä dig inte som en turist

Ganska givet och enklare sagt än gjort. Men försök att lämna “Jag hjärta London”-t-shirten på hotellrummet. Simona Rich, en annan bidragare till tråden, påpekar också att dyra kläder eller kamerautrustning kan skapa oönskad uppmärksamhet.  Ett bra tips är att skippa kameraväskan och istället bära din utrustning i en anonym tygpåse. 

9 tips för att undvika turistfällor på resan
Uppenbar turist.

6. Gå upp riktigt, riktigt tidigt 

Vissa stÙ?llen måste man nästan besöka – oavsett hur stor turiststämpel platsen har. Men för att undvika den största ruschen kan det vara smart att besöka platserna så tidigt som möjligt. 

7. Och ät middag riktigt sent 

I många länder vid Medelhavet som Spanien och Italien avslöjar du dig direkt som turist om du äter middag före 21.00. 

9 tips för att undvika turistfällor på resan
Solupp- och nergångar ämnar sig dessutom perfekta för fina fototillfällen.

8. Res när det är lågsäsong 

Du slipper de stora turistmassorna och får en större inblick i hur livet på destinationen är “på riktigt.” Det här kan vara särskilt angenämt när man reser till stora turistmagneter. Nackdelen är dock att mycket kan vara stängt. 

9. Res någon annanstans?

Ja varför inte egentligen? Om du vill upptäcka ett land eller en atmosfär och inte en specifik stad kan detta vara ett supertips. Strunta i New York, välj Chicago. Istället för Paris – välj Bordeaux, istället för Dublin satsa på Cork eller Galway, skippa Krakow och åk istället till Wroclaw och så vidare. Många “andrastäder” är ofta förbisedda bland turister men minst lika fina som sina större och mer populära motsvarigheter. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

 

15 tecken på att du är beroende av resor

Fail! – 31 översättningar som gått käpprätt åt skogen


Text: Johanna Jackson • 2016-11-15
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top