703793.jpg

Brasilien

Hitta rätt runt Natal

Hippiebyar, ljuvliga stränder och boaormar. Det är mycket du inte får missa i Natal.

Text: Henrik Jönsson • 2005-01-03

NATAL ÄR EN AV Brasiliens minsta och lugnaste regionshuvudstäder, känd för två saker. Den amerikanska flygbasen som gav befolkningen nya anletsdrag efter andra världskriget (det var härifrån de allierade styrde sina flygräder mot Nordafrika), och för sina oändliga sandstränder som varje vinter fyller regionen med soltörstande paulistas (São Paulo-bor) och skandinaver.
Staden Natal har i sig inget att erbjuda. Karnevalen, Carnatal, i början av december är egentligen det enda som livar upp under året. Annars finns bara ett stort shoppingcenter, Natalshopping, och två nöjeskvarter att besöka. Det ena ligger i hamnkvarteren Ribeira där nattklubbarna längs Rua do Chile har öppet till morgonen. Det andra ligger vid Praia dos Artistas.

DET BÄSTA MED Natal är därför de många byarna som ligger på ett radband norr och söder om staden. Den mest populära heter Ponta Negra och är en semesterby med allt vad det innebär. Hotell längs med strandkanten, smyckesförsäljare, underbara utomhusrestauranger och en lugn avslappnad atmosfär.
Ett bra ställe att börja kvällen på är den enkla utomhusrestaurangen Caranguejo längs med strandpromenaden Avenida Erivan Franca. Här kostar ett spett med grillade, vitlöksmarinerade räkor 20 kronor. Ska man ha en hel middag är restaurangen Sobre Ondas det bästa valet, Avenida Erivan Franca 14. Den ligger också på strandpromenaden med utsikt över Morro de Careca, “Den skalliges berg”, på andra sidan bukten. Här träffas man också efter dagens badande, på restaurangens internetkafé.
På natten dansar man i borgkrogen The Tavern, ett populärt ställe som är inrett i Ponta Negras nybyggda medeltidsborg. På övervåningen ligger pensionatet Lua Cheia, http://www.luacheia.com.br, som lockar ungdomar från hela världen.

PRAIA DO PIPA är en mysig före detta hippieby åtta mil söder om Ponta Negra. Den upptäcktes i början av åttiotalet av surfare som lämnat São Paulo på grund av det ökande våldet. Nu har den skyddade skönheten nått ut till allmänheten och blivit en charmig charterort. Längs med den kullerstensbelagda huvudgatan kryllar det av kaféer, restauranger och barer. http://www.pipa.com.br.
Praia do Amor är den ljuvligaste stranden i området. Här kan man tillbringa en hel vecka i Bar Marinheiros solstolar och få fruktjuicerna serverade till sig. Fullständigt underbart ställe som bara ligger femton minuters gång från bygatan i Praia do Pipa.
Bra restauranger i byn är Lua Cheia som serverar den utsökta Camarão ao alho e olho, vitlöksfrästa räkor, och det utmärkta crêperiet Fases da Lua som ligger mitt på stranden i Pipa. Bästa baren är Blue Bar som är en obligatorisk träffpunkt i byn om kvällen.

TIBAU DO SOL ligger på andra sidan bukten och är betydligt lugnare. Den lilla byn består endast av några bungalowhotell och en rad strandbaracker som serverar grillad fisk till lunch och middag. Ett perfekt ställe för den som tycker att Pipa blivit för högljutt. Byn är också en trevlig dagsutflykt. Man startar på morgonen från Pipa när det är lågvatten och går och badar sig fram längs Baía dos golfinhos, delfinbukten, och kommer fram lagom till lunch.

EN ANNAN TREVLIG utflykt är att besöka naturreservatet Santuário Ecológico som breder ut sig på en platå ovanför delfinbukten. Här kan man tydligt se hur den enorma havssköldpaddan rör sig i havet nedanför och även ta del av den orkester av apor och fåglar som vrålar ikapp om eftermiddagen. Det finns en stig kallad Ormstigen, går man den kan man få en chans att se den vitprickiga boaormen.
Via Costaria heter den bit av naturreservatet mellan Natal och Ponta Negra som två internationella hotellkedjor lyckats köpa in sig på. Här finns bland annat det portugisiska lyxhotellet Pestana som under några år byggt en imponerande anläggning på sanddynerna. Här finns allt på hotellet. Ingen behöver lämna området för att få några obehagliga överraskningar. http://www.pestana.com.
Den andra hotellanläggningen är äldre och heter Parque da Costeira, http://www.parquedacosteira.com.br, och bygger på samma princip. Du ska inte behöva lämna hotellet för att gå och bada eller äta. Allt finns inom räckhåll inom hotellområdet.

INTE MÅNGA BESÖKER Natal med omnejd utan att ta sig en buggytur. De flesta åker till de enorma sandbergen norr om Natal, Genipabu, och tillbringar en eftermiddag i solen. Betydligt roligare är det att åka med pÙ? en buggytur med övernattning. Antingen åker man norrut eller söderut, mil efter mil längs med strandkanten. På sina håll kör buggyn över stora floder med hjälp av träpråmar och fortsätter sedan tills kvällningen.
Den längsta turen tar fem dagar och då kommer du ända till Fortaleza, kustvägen. En oförglömlig upplevelse. Äter gör man på enkla fiskerestauranger längs vägen och övernattar gör man på billiga pensionat. Kolla in på http://www.buggyecia.com.br.
Ett annat populärt utflyktsmål är att ta flyget ut till ögruppen Fernando de Noronha i Atlanten. Här har du Brasiliens bästa dykning och några av landets mest exklusiva hotell. Ögruppen är ett hett efterfrågat ställe för Lua do mel, smekmånad, bland brasilianska storstadspar. En enkel flygresa tar cirka 30 minuter. http://www.noronha.com.br.


Text: Henrik Jönsson • 2005-01-03
BrasilienRestips

Scroll to Top