Annons
Annons
Galápagos består av 13 större och 100-talet mindre öar. De hör till Ecuador som varje år får in många miljoner från turismen till statskassan. Foto: Thinkstock.

Galápagos består av 13 större och 100-talet mindre öar. De hör till Ecuador som varje år får in många miljoner från turismen till statskassan. Foto: Thinkstock.

Ecuador

Guide: Galápagos

Vagabonds guide till Galapagosöarna. Tips om boende, saker att göra och restauranger.

Text: Martin Brusewitz • 2016-07-06 Uppdaterad 2021-06-23

Resa dit

Flyg t/r till Quito eller Guayaquil med KLM eller Lufthansa kostar runt 10 000 kr. Du kan komma billigare undan om du sätter ihop en egen resa genom att hitta billiga biljetter via till exempel New York. Från Quito eller Guayaquil flyger du med Tame eller Lan till Galápagos från runt 3 000 kr t/r. 

Ett antal resebyråer anordnar gruppresor från Sverige där kryssning på ett skepp mellan öarna ingår. Prislappen och antalet dagar varierar men ligger någonstans mellan 30 000 och 70 000 kr för tio dagars resa.

Ta sig runt

Ett alternativ är att boka en kryssning. Man bor på en båt som tar en runt mellan de olika öarna, finns många olika arrangörer. Kostar från ca 7 000 kr för tre nätter. Det går att få sistaminutenplatser från ca 7 000 kr för en vecka. Annars kan man ordna sin egen resa. Flyga till Santa Cruz. Därifrån går snabbåtar till alla de andra öarna (200 kr enkel resa). Det finns även turoperatörer som anordnar kryssningar, dykutflykter, vandringar m m.

Bo

Det finns mängder med hotell på Galápagos. I Puerto Ayora finns allt från enklare hostel (ca 200 kr/natt för enkelrum) till tjusiga hotellanläggningar.

Ett av de finare hotellen är Finch Bay Eco Lodge (från 2 275 kr). Låga hus med vackra rum intill en lugn strand en liten bit utanför det med Galápagosmått stökiga Puerto Ayora. finchbayhotel.com

Ett annat mer centralt beläget hotell är Hotel Solymar. Bekväma rum i hög klass med utsikt mot hamnen. Varje dag kommer ett sjölejon och badar i deras pool. Kostar från ca 2 000 kr. hotelsolymar.com.ec/en/

Hotel España är ett billigare alternativ. Med lite förhandling kan du få ner priset till cirka 200 kr för enkelrum. hotelespanagalapagos.com

 Lava Lodge på Floreana är ett av få hotell som drivs av en infödd Galápagosbo. Mysiga stugor precis vid en bukt full med havssköldpaddor och sjölejon. floreanalavalodge.com 

Se

Vilken eller vilka öar du än väljer kommer du att se och uppleva fantastiska saker. Här är några av många sevärdheter: Sierra Negra, en vulkan med gigantisk krater på Isabela. På samma ö finns muren El muro de las Lágrimas, byggd av fångar när ön hade en straffkoloni, och ett center för sköldpaddsuppfödning. Några av de finaste stränderna är Tortuga Bay och Post Office Bay, den senare namngiven efter den postlåda som funnits där sedan 1800-talet och fortfarande är i bruk.

La Corona del Diablo, en klippa i havet utanför Floreana bjuder på fantastisk dykning och snorkling. León Dormido är en klippformation utanför San Cristobal, även den en av de bästa snorkel- och dykdestinationerna.

Guide: Galápagos
Lava Lodge på Floreana – mysiga stugor med sjölejon som grannar. Foto: Martin Brusewitz

Missa inte:

Registrera dig! Alla som reser in till Galápagos måste registrera sig i förväg på www.gobierno
galapagos.gob.ec.

Missa gärna: 

Att tvingas lämna ifrån dig ditt pass. Den obligatoriska parkavgift på 100 dollar som öarnas be-sökare måste betala går enbart att betala med kontanter. Har man det inte måste man lämna ifrån sig sitt pass i pant. Flyg dit med kontanter!

3 viktiga saker

1. Varför vill du besöka öriket?

Vill du åt stränder och sol och bekväma lyxhotell ska du kanske välja en annan destination. Varje besökare innebär en risk för det slutna ekosystemet. Ett brinnande intresse för djur och natur bör vara den bakomliggande orsaken till ett besök.

2. Båtarna går – ibland

Båttrafiken mellan öarna är inte fläckfritt organiserad. Bokningssystemet består av papperslappar med nedklottrade namn och det händer att båtar är överbokade. Om du måste med en båt, kom i god tid och ha koll på vad båten heter som du ska åka med.

3. Gör ett schyst avtryck

Slösa inte med resurser och skräpa inte ned. Som hotellmanagern Xavier Burbano de Lana säger: ”Människor är så medvetna. De sitter vid sin dator och bokar en resa till Galápagos. Och de är så medvetna om hur ömtåligt ekosystemet är. Sen landar de här och glömmer allting. Duschar varmt i trettio minuter och klagar på svagt internet. Om de bara visste hur mycket arbete det ligger bakom varje droppe färskvatten på de här öarna.”

Guide: Galápagos

Text: Martin Brusewitz • 2016-07-06
EcuadorRestipsAnsvarsfull turismGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen