• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Barcelonabor trötta på turism

  Barcelonaborna har tröttnat på turister som festar, väsnans och gör av med för lite pengar. Protesterna mot lågpris- och fylleturismen nådde sin kulmen i onsdags kväll med gatuprotester.

  Barcelonabor trötta på turism

  Protester mot turism i Barcelona 21 augusti.

  Protesterna mot turismen i Barcelona har avlöst varandra och tusentals människor från hela Barcelona har anslutit sig, rapporter Dagens Nyheter.

  – Det här rör givetvis inte bara oss. Turismens problem finns i de flesta bostadsområden, säger Oriol Casabella, ordförande för grannföreningen, Associació de Veïns, i Barceloneta, enligt DN.

  Turismen i Barcelona har mer än sjudubblats de senaste 20 åren. Besökarna är runt 7,5 miljoner årligen och Barcelona ligger i topp tillsammans med städer som London och Paris som de mest besökta i Europa. Skillnaden är den ringa folkmängden på drygt 1,5 miljoner. Att leva med högljudda svensexor, ungdomsfylla och nedskräpning precis runt husknuten har blivit vardagsmat för många Barcelonabor.

  Senaste årens ekonomiska kris har dessutom gjort att staden ytterligare fått förlita sig på turismen som inkomstkälla.

  – Lågprisflygbolagens turister spenderar inte särskilt mycket pengar. Snabbmatsrestauranger och kiosker som säljer billig alkohol är vinnare, lokala mindre affärsrörelser är det inte, säger Oriol Casabella, som anser att inkomsterna bara tillfaller ett fåtal.

  – Antalet lågprisflyg till Barcelona bör begränsas, säger Oriol till DN.

  Polis har satts in och en inspektion av bostäder i jakt efter illegal uthyrning påbörjades för några dagar sedan. Att hyra ut sin bostad till turister är lukrativt i krisens Barcelona men de flesta av dessa lägenheter hyrs ut illegalt, många av dem via webbsajten Airbnb.

  Marc Caellas, författare och flerårigt aktiv i debatten om turismen i Barcelona säger till DN att största problemet är mängden besökare i en relativt liten stad som Barcelona.
   
  – För mig är det inte väsentligt vilken turist som kommer hit, om de spenderar massvis med pengar eller om de är budgetresenärer. Turisterna måste bli färre, menar han.– Det är ett problem med en stad som bara vill vara en nöjespark, säger han.
   

  Läs också

  Daily Mail: Brits outs.
  9 avstickare från Barcelona

  Senaste Vagabond

  Vagabond nr 6-7 (som finns ute i butik sedan 3 juli) finns ett längre reportage om kritiken mot turismen i Barcelona: "Barcelona - Turistfavorit – men till vilket pris?".