Annons
Annons
Foto: Thinkstock. Kvinnan på bilden har inget att göra med artikeln.

Foto: Thinkstock. Kvinnan på bilden har inget att göra med artikeln.

Nyhet

Qatar Airways orimliga krav på flygvärdinnorna: ”sexistiska och förlegade”

Arbetsförhållanden för personalen på flera flygbolag i gulfstaterna får sträng kritik i en ny rapport från organisationen International Transport Workers' Federation. Värst kritik får Doha-baserade Qatar Airways.

Text: Johanna Jackson • 2015-02-17 Uppdaterad 2015-02-17

18 månader efter att den fackliga organisationen International Transport Workers’ Federation (ITF) släppte sin ursprungliga rapport om flygbolagen larmar organisationen om övergreppen på nytt.

Organisationen menar att inget gjorts åt de “uppenbara övergrepp” som flygbolaget utövar över sina anställda och nu ber man företag som sammarbetar med Qatar Airways att bojkotta bolaget.

Även Etihad och Emirates får skarp kritik men bolaget som utpekas som värst är Qatar Airways.

– Behandlingen av arbetstagare på Qatar Airways ligger djupare än i kulturella skillnader. De är värst för kvinnors rättigheter bland flygbolagen, säger Gabriel Mocho, ITF, till Reuters.

– Det går inte att se en sådan djupt rotad nivå av sexism idag någon annanstans, förutom hos dessa flygbolag.

Några av reglerna som de anställda på Qatar Airways tvingas följa enligt rapporten är minst sagt förlegade och innebär att en kvinnlig anställd:

  • Måste vara singel för att bli anställd.
  • Måste skriva på ett avtal om att förbli singel i minst fem år efter anställningstillfället.
  • Måste fråga om lov av flygbolaget om de vill gifta sig.
  • Kan sparkas om de blir gravida. Vilket i många fall innebär att kvinnorna, som oftast bor i Doha med arbetstillstånd blir utvisade.  

På sociala medier kallas flygbolagets anställningspolicys för “galna” och “som tagna från 1960-talet”.

För ett år sedan publicerade Expressen en artikel där de intervjuat tidigare anställda på flygbolaget.

Saga och Gina, som egentligen heter något annat, bekräftade dessa regler och berättade om hur Qatar Airways ständigt kontrollerade och förtryckte dem. Bland annat bodde de i ett inhägnat omrÙ�de, där besökare behövde registrera sig och de hade utegångsförbud efter en viss tid på kvällen.

Men enligt flygbolaget är dessa uppgifter falska. Till Washington Post dementerar flygbolaget att flygvärdinnor måste vara singlar eller fråga om lov ifall de vill gifta sig.

De måste däremot meddela flygbolaget så snabbt de får reda på att de blir gravida. Anledningen till detta menar flygbolaget beror på “hälso- och säkerhetskäl”. 

Relaterat: 


Text: Johanna Jackson • 2015-02-17
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top