Annons
Annons
Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Nyhet

Tvångsarbete på thailändska charterorter

Fortsatt tvångsarbete och missförhållanden förekommer hos underleverantörer till charterhotell i Thailand, som används av bland annat Ving. Anställda vittnar bland annat om vapenhot.

Text: Helle Kikerpuu • 2014-09-24 Uppdaterad 2014-09-24

Redan 2012 uppdagades grova människorättskränkningar hos samma underleverantörer i Phuket, Thailand, där burmesiska migrantarbetare jobbade under usla arbetsförhållanden. Då rapporterades det om olagligt låga löner, långa arbetsdagar och att arbetsgivarna beslagtog migranternas tillfälliga pass och därigenom i praktiken utsatte arbetarna för tvångsarbete. Nu har Fair Trade Center och Schyst resande återigen granskat underleverantörerna och konstaterar att situationen inte förbättrats nämnvärt.

– Lönerna har nu höjts till minimilön. Men i stället har arbetsgivaren tagit bort de årliga bonusarna, vilket innebär att löneförhöjningen inte blir så stor. 50 arbetare har slutat, antingen för att de blev avskedade efter rapporterat om missförhållanden, eller “frivilligt” för att de inte stod ut längre, säger Malin Kjellqvist på Fair Trade center till DN.

Enligt anställda hos underleverantören har ledningen på tvätteriet börjat anställa nyanlända burmeser som inte klagar på arbetsvillkoren. De säger även att de upprepade gånger blivit vapenhotade när de försökt få tillbaka sina pass.

I rapporten hävdas att hotell som Fritidsresor har avtal med anlitar tvätteriet. Men Jim Hofverberg, pressinformatör hos Fritidsresor, säger att detta inte stämmer. Så sent som i maj 2014 gjorde Fritidsresor en generell inventering bland sina hotell i Phuket och Khao Lak avtalade inför vintersäsongen. Där framkom att inget av hotellen som Fritidsresor har avtal med, anlitade tvätteriet i rapporten från 2012.

Fritidsresor Ù�verlämnade Fair Trade Centers rapport till thailändska myndigheter och till den thailändska turistmyndigheten TAT när den offentliggjordes. Bolaget kontaktade dessutom alla hotelleverantörer i upplysande syfte för att belysa vikten med att arbeta med socialt ansvar och hållbarhet, och har gjort uppföljningsbesök på hotellen där samtal har förts om socialt ansvar och hållbarhet.

– Vi kan dock konstatera att vi inte lyckats lika bra med att upparbeta kontakt med lokala fackliga organisationer. Något vi får titta på, säger Jim Hofverberg i ett pressmeddelande.

Enligt Ving har researrangören följt de råd de fått från Fair Trade och försökt få till ett möte med den lokala människorättsorganisationen FED, men utan att lyckas. FED menar dock att organisationen svarat på förfrågningen från Ving, men i sin tur inte fått svar om mötestider.

– Vi har, ända sedan vi fick vetskap om detta 2012, i samråd med Fair Trade center, agerat på bästa sätt för att inte åsamka arbetarna någon skada, säger Magdalena Örn, informationschef på Ving, till DN.

Vad kan du göra som resenär?

Fråga om hur arbetsförhållandena ser ut för de anställda på ditt hotell. En del researrangörer har märkningar av hotell både vad gäller miljö och arbetsförhållanden. Exempelvis Travelife. Välj om möjligt ett sådant hotell.

Källa: Schyst resande

Du som läste det här kanske också är intresserad av:

Resebranschens värstingar

Bättre villkor för charterresenärer

Granskning av sista minuten-resor. Låt dig inte luras av låga lockpriser


Text: Helle Kikerpuu • 2014-09-24
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top