Annons
Annons
Enligt ett nytt lagförslag ska det krävas tillåtelse att ladda upp bilder på offentliga konstverk och byggnader som omfattas av upphovsrätt. Foto: Thinkstock.

Enligt ett nytt lagförslag ska det krävas tillåtelse att ladda upp bilder på offentliga konstverk och byggnader som omfattas av upphovsrätt. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Selfies framför kända byggnader kan ge dig böter

Ta en selfie framför ett konstverk och ladda upp på sociala medier? Se upp – i många länder är det olagligt. Nu kan EU sprida förbudet till samtliga medlemsländer.

Text: Johanna Jackson • 2015-07-01 Uppdaterad 2015-07-01

Turister som tar foton på kända byggnader och sprider dessa kan komma att råka ut för böter eller i värsta fall fängelse. Ett förslag till en ny EU-lag som kan gå igenom nästa vecka vill nämligen förbjuda fotografier av offentlig konst och byggnader utan lov av rättighetsinnehavaren.  

Det nya lagförslaget riktar sig mot bilder som används i kommersiellt syfte. Men eftersom man ger Facebook och Instagram tillåtelse att använda bilderna kommersiellt genom att ladda upp dem där, så skulle lagen även påverka privatpersoner som vill dela med sig av sina semesterbilder.

I dagsläget är det tillåtet att fotografera offentliga byggnader och konst i ungefär hälften av medlemsländerna tack vare den så kallade panoramafriheten. Men om EU-parlamenten röstar för den nya lagen den 9 juli kan den friheten alltså avskaffas.

Det skulle bland annat innebära att Wikipedia, som har ställt sig emot förslaget, inte längre kan visa bilder på vissa offentliga byggnader eller platser i städer och skulle tvingas att ta bort tiotusentals bilder som finns på sajten i dagsläget.

Det skulle även innebära att privatpersoner som vill dela vissa av sina bilder på sociala medier först skulle behöva be om lov av rättighetsinnehavaren, enligt Daily Mail. 

Olaglig bild.

Det är många som är kritiska till det nya lagförslaget. På petitionssidan Change.org har en namninsamling startas för att protestera mot förslaget. I skrivande stund har petitionen fått över 103 000 underskrifter.

Enligt Sveriges Radio är både Moderaterna och Folkpartiet emot, och Miljöpartiet kallar förslaget för omodernt.

– Vi tycker att det är en mycket konstig regel att förbjuda detta. Det är något som människor gör varje dag på internet och det borde varken vara förbjudet eller en kommersiell gråzon, säger Max Andersson, (MP) till Sveriges Radio. 

Landet som fick igenom förslaget i utskottet är Frankrike. Eftersom panoramafriheten inte gäller där måste man redan nu ha tillstånd att fotografera vissa platser i det offentliga rummet.

Till exempel är det förbjudet att publicera bilder på Eiffeltornet på kvällen eller natten eftersom rättigheterna till upplysta bilder av landmärket ägs av Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE). SETE skulle därför kunna stämma personer som postar bilder på det upplysta tornet på sociala medier. Det uppger en advokat till Daily Mail. 

Läs även:


Text: Johanna Jackson • 2015-07-01
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top