Annons
Annons
Vy över staden Bordeaux i Frankrike.

Upptäck franska Bordeaux med sitt världsarvsklassade centrum, vindistrikt och livliga marknader. Foto: Getty Images

Frankrike

Mat, vin & historia i franska Bordeaux – stor guide till staden

En stad full av världsarvsklassade byggnader, med nära avständ till både berömda vindistrikt och stränder. Vi ger dig tipsen för en perfekt vistelse i franska Bordeaux!

Text: Per J Andersson • 2023-09-02 Uppdaterad 2023-09-01

Ingen annan stad i världen har fått så stor del av centrum världsarvsklassad av Unesco. Inte oförtjänt. För Bordeaux är full av väl bevarad 1700-talsarkitektur som tvättats ren sedan bilarna förbjöds på flera av centrumgatorna.

Under medeltiden tillhörde denna idag urfranska stad England. Men det var då det. När de europeiska imperierna skaffade sig kolonier på andra sidan havet löd Bordeaux åter under Paris och blev rik med hjälp av sin utskeppnings- och omlastningshamn för triangelhandeln med afrikanska slavar och karibiska plantageprodukter.

Bordeaux har vacker välbevarad arkitektur från 1700-talet. Foto: Getty Images

Sedan slutet av 1800-talet är staden, som ligger på båda sidor om floden La Garonne strax innan den flyter ut i Atlanten, centralort i vinregionen med samma namn. Länge levde den också på sin flygindustri. Men såväl hamnområdena som fabrikerna är sedan länge ombyggda till bostadskvarter med parker, hotell, saluhall och ett modernistiskt designat vinmuseum.

Tack vare sin förvandling från skitig bilstad till avsevärt renare spårvagnsstad utsåg EU staden 2022 till en av två European capitals of smart tourism (tillsammans med spanska Valencia). Trafikrestriktionerna fick till att börja med stadens bilister att klaga högljutt och ilsket, men idag är många nöjda med resultatet. Inte minst för att den som ställer bilen på en av infartsparkeringarna med hjälp av p-biljetten får åka gratis i kollektivtrafiken hela dagen.

Här är våra bästa tips för dig som har turen att få tillbringa ett par dygn i Bordeaux!

Bordeaux utsågs till en av Europas två European capitals of smart tourism 2022. Foto: Unsplash

48 timmar i Bordeaux


Dag 1 – förmiddag

Världens bästa vinmuseum

Självfallet börjar du vistelsen i världens vinhuvudstad med ett besök på vinmuseet. Byggnaden, en modernistisk skapelse i glas och trä, är designad för att efterlikna den virvel som uppstår i vinglaset då man vrider det för att frigöra dofter. Kongenialt nog är det svarta innertaket dessutom perforerat av många små hål som ska påminna om bubblorna i mousserande viner. Här finns en vinbutik med hela 800 sorters vin där lokalpatriotismen som tur är lyser med sin frånvaro; en majoritet av vinerna är nämligen inte ens franska. 

Givetvis finns också en vinbar (Latitude 20) och en högklassig restaurang (Le 7), båda belägna högt upp i huset med utsikt över vinområdet Medóc och floden La Garonne.

Cité du Vin, entré 22 euro. Har du Bordeaux City Pass går du in gratis. Spårvagn eller flodbåt från centrum.

Läs mer: Från kabaréartist till sommelier – hon följde drömmen till Paris

Bordeaux vimlar av schysta vinbarer. Foto: Unsplash
Lär dig allt om vin på Cité du Vin. Foto: Unsplash

Bästa saluhallen

Vinmuseet ligger i gamla hamnkvarteret Bacalan som förvandlats till ett bostads- och rekreationsområde. Efter rundvandringen i vinets värld passar det bra att knalla över gatan till intilliggande Les Halles Bacalan, kvarterets livliga saluhall. Här njuter du av allt från ostron och musslor till pajer, korvar och skinkor, det mesta närproducerat. Trött på vin? Sikta då på Bichette, saluhallens ölbar. 

Quai du Maroc 15, öppet tis–lör 8–23, sön 8–16.

Dag 1 – eftermiddag

Gammalt blir som nytt

Vi håller oss kvar i hamnkvarteren Bacalan och tar en promenad genom bostadsområdet där en del av lägenheterna är subventionerade för att motverka gentrifiering. Här finns parken Le Lieu med konstverk tillverkade av gammalt hamn- och båtskrot, en hamnsilo ombyggd till stiliga hotellet Renaissance Bordeaux och så pricken över i:et: de gamla ubåtsdockorna, uppförda av tyskarna under andra världskriget, nu ombyggda till Europas mest maxade ljus- och ljudshow. I Bassins de Lumières, som betyder De upplysta bassängerna, får väggar och golv liv med hjälp av rörliga bilder och musik. En multimedial helhetsupplevelse som förflyttar dig bortom tid och rum, oavsett om det handlar om naturen, rymden eller arkitektur- och konsthistorien. 

Bassins de Lumières, Base sous-marine. Boka entré (7 euro, men fri entré om du har City Pass).

Läs mer: De förverkligade sin bed & breakfast-dröm i Frankrike

Besök stadens museum gratis med ett city pass. Foto: Unsplash

Stadsvandring med locals

Behärskar du franska ska du absolut boka en stadsvandring med L’Alternative Urbaine Bordeaux. Sedan sju år tillbaka arrangerar de guidade promenader runtom i staden med fokus på folkets historia istället för makthavarnas. Glöm de officiella ciceronerna från turistbyrån, de här stadsvandringarna leds av lokala förmågor som kan sin närmiljö utan och innan och kallar sig éclairé urbaine, urbana upplysare. Organisationen som ordnar åtta olika rundturer bortanför de vanliga turiststråken säger sig vilja motverka stereotyper.

Upptäck Bordeaux tillsammans med lokalbor och lär dig mer om folkets historia. Foto: Unsplash

Dag 1 – kväll

Feminin vinbar

På en slingrande smal gata mitt i stan ligger den här lilla vinbaren, vars namn Les Furies Douces betyder De arga söta. Den ägs och drivs av kvinnor och serverar vin enbart producerat av kvinnliga vinbönder. 35 procent av Frankrikes vinproducenter är faktiskt numera av kvinnor. Om det finns typiskt feminina viner är däremot svårare att utröna, men en sak är säker: de kvinnliga vinmakarna odlar oftare ekologiskt än männen.

Atmosfären inne i den här vinbaren är familjär. Det känns som att sitta i ägarnas egna vardagsrum. Förutom vin kan du beställa tapas för mellan 5 och 9 euro styck: läckra skinkor, krämiga ostar och kryddiga röror. Men allt är inte kvinnligt: barmästaren Audrey Bocahut spelar ofta och gärna gamla musikfarbröder som David Bowie, Iggy Pop och Bob Dylan.

Les Furies Douces, Rue Notre-Dame 109, öppet ons–lör.

Läs mer: 10 vingårdar i Europa som du kan bo på

Ta en titt förbi vinbaren Les Furies Douces. Foto: Unsplash

Dag 2 – förmiddag

Provsmakning i Médoc

Precis norr om Bordeaux, på en halvö mellan Atlanten och La Gironde-viken, börjar vinområdet Médoc där världens bästa viner produceras. Trots det är vingårdarna nästan alltid små och lokalt ägda. Och lugn, här finns också gott om viner för runt 10 euro flaskan. 

Inspirerad av gårdagskvällens besök på den feminina vinbaren inne i centrum kan du besöka vingården Château Moulin à Vent som också drivs av kvinnor. På tillbakavägen till Bordeaux besöker du Château Paloumey för en inblick i hur man odlar ekologiskt och anpassar sig till klimatförändringar. Här har vinbonden Pierre tagit över efter sin mamma för att satsa på en kombo av traditionella (giftfria) odlingsmetoder, high-tech, biologisk mångfald och energispar. Bland annat producerar han all elektricitet han behöver (och lite till) med hjälp av solceller. Båda vingårdarna är förstås öppna för provsmakningsbesök.

Läs mer: 10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor

Det kända vindistriktet St Emilion finns runt knuten. Foto: Getty Images
Gå på vinprovning på gårdarna i området. Foto: Unsplash

Dag 2 – eftermiddag

Lunch direkt från åkern 

Dags för lunch. Gå då till den kombinerade mini-saluhallen och restaurangen Les Récoltants (De som skördar). Här serverar man mat från råvaror i säsong som odlats och fötts upp på en biodynamisk gård bara ett par mil bort. Cool design med cementväggar, glastak, packlådor, ståldörrar och robusta träbord. Lite känsla av att äta inne i ett varulager. Hippiechic-eko-stilmedvetet så det förslår. Menyn skiftar från dag till dag. Under Vagabonds besök serverades underbara lammfärsbullar med spenat. Passa på att köpa med dig färska råvaror, torkade kryddor, kaffebönor, olivolja mm på väg ut.

Les Récoltants, Rue Ste Colombe 18. Öppet mån–tor 10–19, fre till 22.30, lör till 15, stängt sön.

Liten ekoby mitt i storstaden

Från slutet av 1800-talet fram till strax efter millennieskiftet huserade militären i barackerna på La Garonnes östra sida. Men sedan tio år tillbaka händer helt andra saker här. Eller vad sägs om rullskridsko- och skateboardhall, bageri, chokladfabrik, galleri med hållbara skor och kläder, Frankrikes största vegetariska restaurang, klubb med dj och flera barer. Därtill mikrobryggeri, grönsaksland, standup-shower, co-workingkontor och flyktingbostäder.

På Darwin Eco-Système, som hela härligheten kallas, samsas turister med lokalbor och ungdomar med pensionärer och småbarnfamiljer i en skön och tillåtande atmosfär. Barn som leker sida vid sida med vuxna som kontorsjobbar, odlar grönsaker eller dansar och sippar på drinkar … Här är inga kombinationer omöjliga. Underbart ställe för många sköna timmars eftermiddags- och kvällshäng.

Darwin Eco-Système, Quai des Queyries 87, öppet 8–23 alla dagar i veckan.

Ostälskaren har kommit till rätt ställe. Foto: Unsplash

Dag 2 – kväll

Vinresa i centrum

I Bordeaux finns en mycket speciell bar som har som uppgift att spegla vindistriktets alla viner. På centralt belägna Bar á Vin är utbudet enormt och priserna låga. Du måste ju ha råd att lära känna flera sorter, både röda, vita, roséfärgade och bubbliga. Vinet serveras per glas och kan fås med charkuterier, ostar och choklad. Mycket kunnig personal ser som sin uppgift att lära dig mer om vinernas bakgrund. För medföljande barn – och dig som föredrar alkoholfritt – finns flera fina lokalproducerade druvjuicer.

Bar á vin, Cours du 30 Juillet 3.

Gastronomiska höjder 

Dags för fransk gourmétmiddag. Satsa då på en avsmakningsmeny med ett tiotal rätter på Le Prince Noir (Den svarta prinsen) på östra stranden av floden, ett par kilometer norr om centrum. Maten komponeras av kocken Vivien Durand, så bra att krogen har fått en Michelinstjärna. Börja med en aperitif i sofforna i den mysiga baren och välj mellan olika menyer för mellan 100 och 150 euro styck. De konjaksflamberade pilgrimsmusslorna fick Vagabonds utsända att nästan ramla baklänges av hänförelse.

Le Prince Noir, Rue du Prince Noir 1, Lormont.

Innerstaden har fått en välbehövlig ansiktslyftning de senaste åren. Foto: Getty Images

Så tar du dig till Bordeaux

Du tar dig från Paris till Bordeaux med snabbtåget (TGV) på endast 2 tim. Ska du vidare söderut hoppar du på direkttåget till surfmeckat Biarritz – en resa på strax under 2 tim. Är du istället på väg till Barcelona åker du till Narbonne (3 tim 30 min) och byter där för vidare färd till Barcelona (2 tim). Boka på sncf.com.

Det finns inga direktflyg från Skandinavien till Bordeaux. Men Air France, KLM och Brussels Airlines tar dig dit med byte i Paris, Amsterdam respektive Bryssel.

Ta tåget till havet

Kombinera Bordeaux med några dagar på den saltstänkta Atlantkusten. Bara fem mil (50 min med direkttåget) från centrala Bordeaux ligger Arcachon med tidvatten, ostronodlingar, sandstränder, tallskogar och villor i la belle époque-stil. Här finns också den 109 meter höga sanddynen du Pilat och den barrskogstäckta halvön Lège-Cap-Ferret. En bit ut i bukten ligger dessutom Arguin, sandbanken som ständigt ändrar form efter vind och havsströmmar. 22 mil cykelvägar ringar in bukten och väntar på dig som tröttnat på att slappa på stranden och äta musslor med pommes frites.

Läs mer på bassin-arcachon.com.

Havet och jättelika sanddyner ett stenkast från staden. Foto: Getty Images

Spara pengar med ett city pass

Istället för att köpa spårvagnsbiljetter och betala museientréer skaffar du dig ett Bordeaux City Pass: 34 euro för 24 tim, 44 euro för 48 tim eller 50 euro för 72 tim. Då ingår entré till vinmuseet, Les Bassins des Lumières och ytterligare ett tiotal museer och monument. Dessutom får du en guidad turistbyråvandring och fritt åkande i stadens kollektivtrafik, inklusive flodbåtarna.

Köp stadspasset på visiter-bordeaux.com.


Cityguide till Lille – där det franska och flamländska möts

5 anledningar till varför du ska resa till franska Languedoc


Text: Per J Andersson • 2023-09-02
FrankrikeRestipsGuideWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen